REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusiais metais verslui susidūrus su sunkumais, prie atšiauresnio ekonomikos klimato pratinasi ir verslo banginiai, tačiau kol kas nejaučia būtinybės stabdyti investicinius projektus.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusiais metais koncerno „Achemos grupė“ pajamos didėjo daugiau nei trečdaliu ir sudarė 5 mlrd. 42 mln. litų - t.y. 4,5 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto.

REKLAMA

Toks pajamų augimas pernai, palyginti su 2007 metais, kai jos buvo 3 mlrd. 729 litų, didžiąja dalimi nulemtas energetinių resursų ir pardavimo kainų didėjimo. Prognozuojama, kad šiemet koncerno pajamos sieks 3 mlrd. litų.

Atnaujins gamybą

„Paskutinį metų ketvirtį, kai buvo dalinai sustabdyta „Achemos“ gamyba, praradimus teko dengti iš turimų pinigų“, - teigė koncerno „Achemos grupė“ prezidentas Bronislovas Lubys.

REKLAMA
REKLAMA

Jis aiškina, jog tokios situacijos, kad sustotų pirkimai Lietuvoje ir Europoje, iki šiol dar nebuvo.

„Sausio mėnesį pirkimai sustodavo ir anksčiau, tai sietina su didžiosiomis metų šventėmis. Tačiau dar nebuvo, kad sustotų taip, kaip nutiko šiuo atveju, spalio viduryje ir mes turėjome stabdyti „Achemą“. Amoniako gamybos cechą, palikdami tik 15-20 proc. veikiančio fabriko gamybos pajėgumo, sustabdėme lapkričio pabaigoje. Tam turėjo įtakos ir pakilusi gamtinių dujų kaina, turinti didelę įtaką produkcijos kainai“, - apie pardavimo sąstingį kalbėjo grupės prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir buvo prognozuota anksčiau, „Achema“ šį mėnesį jau pradėjo stoti į senas vėžes ir netrukus ketina gerokai padidinti gamybą. "Vakar jau pradėjome leisti vieną agregatą ir ryt poryt pradėsime dirbti 50 proc. pajėgumu, - minėjo B.Lubys. - Pagal dabartines trąšų kainas ir jų didėjimo tendencijas bei prognozes realu, kad visiškai atnaujinti gamybą turėtume kovo mėnesį“.

Investiciniai projektai nestabdomi

2008 metais 298 mln. litų investicijoms skyrusi „Achemos grupė“ šiais metais planuoja investuoti kiek mažiau - 289 mln. litų. Didžiąją dalį investicijų ketinama skirti gamybos bendrovėms, daugiau nei pernai pinigų turėtų tekti prekybos kompanijoms.

REKLAMA

„Negalime 100 proc. pasakyti, kad bus įgyvendintos visos planuojamos investicijos. Tai priklausys nuo situacijos tarptautinėje rinkoje ir situacijos Lietuvos rinkoje. Tačiau kol kas investicinių planų nekeičiame ir investicijų nestabdome“, - tikino jis.

Efektyvią energetiką kaip prioritetą nurodantis koncernas toliau plėtoja energetinius projektus. Praėjusių metų pabaigoje už 9,15 mln. JAV dolerių nusipirko Kachetijos skirstomuosius tinklus, elektros energija aprūpinančius rytinę Gruzijos dalį.

Praėjusiais metais 133,5 mln. litų investuota į naują metanolio gamybos cechą, 30,1 mln. litų - į azoto rūgšties UKL agregatą Nr.9, 82 mln. litų - į karbamido cecho IV agregatą. Į pastarąjį šias metais planuojamos investicijos siekia 33 mln. litų, beveik tiek pat - 32 mln. litų į antrosios kogeneracinės jėgainės projektavimo ir komplektavimo darbus.

REKLAMA

„Pastatę antrąją elektrinę, kurios galingumas bus apie 40 megavatų (MW), tikimės 80 proc. visos suvartojamos elektros energijos pagaminti patys“, - sakė B.Lubys.

Investiciniai grupės projektai bus įgyvendinami ir skolintomis lėšomis. „Baigiame užsitikrinti papildomą iki 100 mln. litų kredito liniją, bet labai gaila, kad ne iš Lietuvoje buvusių ar esamų bankų“, - minėjo jis.

Šias metais koncernas taip pat planuoja investuoti į elektros energijos iš atsinaujinančių šaltinių gamybos plėtrą. Numatoma dabar 16 MW pajėgumo Kretingos rajone Benaičiuose esantį vėjo elektrinių parką plėsti, bendrą galingumą padidinant dar 34 MW - iki 50 MW. Skaičiuojama, kad tam prireiks 221 mln. litų investicijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įrengimai jau užsakyti, vykdomas projektavimas, planuojama jau 2010 metų pabaigoje pasiekti minėtą galingumą, - sakė jis. - Džiaugsimės, jeigu vėjo jėgaines ims statyti ir kiti investuotojai, nors to kol kas nematome. Kreditus bankai veikiausiai duotų investiciniams projektams. Antraip mūsų energetinė padėtis nepagerės uždarius Ignalinos atominę elektrinę“.

Investiciniai „Achemos grupės“ planai plečiant viešbučių ir pramogų centrų verslą taip pat nestovi vietoje. 2008 metais buvo pastatytas 15 mln. litų atsiėjęs viešbutis Kaune „Magnus Hotel“, taip pat koncernas investavo beveik 23 mln. litų į trečiojo korpuso ir gydyklų rekonstrukciją Druskininkuose.

Šiais metais numatoma toliau rekonstruoti sanatoriją „Lietuva“ ir baigiamajam darbų etapui tikimasi investuoti 57,7 mln. litų, įskaitant 15 mln. litų Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą.

Valdonė Savulionytė, „Lietuvos žinios“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų