REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Šiemet Nacionalinį diktantą rašė dar gausesnis būrys lietuvių, nei praėjusiais metais. JAV gyvenantys lietuviai šeštadienį skaitytą diktantą rašė naktį. Minint pokario Lietuvos partizanų atminties metus, buvo skaitomas rašytojo Vytauto V.Landsbergio tekstas „Partizanas“

.

Kaip BNS sakė vieno iš diktanto organizatorių, savaitraščio „Atgimimas“ vyriausioji redaktorė Indrė Makaraitytė, V.V.Landsbergio rašinyje minimo personažo Dzūko teksto dalis - autentiškas partizano Liongino Baliukevičiaus - Dzūko krauju rašytas tekstas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot I.Makaraitytės, nors kol kas tikslus diktantą rašiusiųjų skaičius kol kas nežinomas, tačiau pagal gaunamus pirmuosius duomenis matyti, kad šiemet lietuviai dalyvavo dar aktyviau nei pernai ir ankstesniaisiais metais. Organizatorių teigimu, aktyvesnį dalyvavimą lėmė ir tai, kad šiais metais pirmą kartą diktante dalyvauja ir moksleiviai.

REKLAMA

„Jau dabar turime duomenis, kad, pavyzdžiui, Alytuje dalyvavo 59 žmonės, Šilalės rajone 116, Akmenės rajone 77. Kitose šalyse - Baltarusijoje 16, Belgijoje 34, Švedijoje 20 tautiečių. Gausiausio dalyvių užsienyje skaičiaus tikimės Didžiojoje Britanijoje, ten buvo net 16 vietų, kuriose buvo rašomas diktantas“, - sakė I.Makaraitytė.

Lietuvių kalbos žinių patikrinimas rengiamas 28 šalyse - Jungtinėje Karalystėje (JK), Austrijoje, Belgijoje, Graikijoje, Liuksemburge, Rusijoje, Švedijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir kitur.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet rašyti Nacionalinį diktantą buvo kviečiami ir moksleiviai, nors ankstesniais metais moksleiviams bei lituanistams varžybose dėl raštingiausio Lietuvos piliečio dalyvauti nebuvo leidžiama. Savanoriškai diktantą rašę moksleiviai bus vertinami atskirai nuo kitų Nacionalinio diktanto dalyvių. Tačiau, kaip ir anksčiau, konkurse negalės dalyvauti lituanistai.

Pernai diktanto dalyviai išrinko gražiausią lietuvišką žodį - „ačiū“. Šiemet bus renkamas smagiausias lietuviškas ištiktukas.

Smagiausio ištiktuko rinkimų rezultatai ir raštingiausio lietuvio ar lietuvės vardas bus paskelbtas vasario 28 dieną pasibaigus Nacionalinio diktanto finaliniam turui. Antrasis diktanto turas vyks Lietuvos televizijos studijoje Vilniuje. Geriausiai diktantą užsienyje parašiusieji bus renkami iškart po pirmojo turo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinį diktantą organizuoja savaitraštis „Atgimimas“ bei Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Pernai pirmajame Nacionalinio diktanto ture savo jėgas išbandė daugiau kaip 3 tūkst. lietuvių, 422 jų diktantą rašė užsienyje. Diktanto finale varžėsi 65 dalyviai, kurie pirmajame ture padarė ne daugiau kaip vieną klaidą. Teisė dalyvauti finale buvo suteikta ir 6 užsienyje diktantą rašiusiems lietuviams, kurie padarė ne daugiau kaip dvi klaidas.

Pernai raštingiausios lietuvės titulas atiteko vertėjai Aldonai Linkevičiūtei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų