REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyventojai ekonominę šalies padėtį vertina prastai ir į ateitį žvelgia niūriai. Tai parodė 2008-ųjų spalį bendrovės „TNS Opinion & Social“ atlikta „Eurobarometro“ apklausa.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Lietuvoje tiesiogiai apklaustų 1011 respondentų vos 15 proc. ekonominę šalies situaciją vertino gerai. Palyginti su 2008-ųjų metų pavasariu, šis skaičius sumažėjo dvigubai.

REKLAMA

Daugiau nei dvigubai gerai vertinančiųjų ekonominę padėtį per metus sumažėjo ir Latvijoje bei Estijoje: atitinkamai nuo 16 proc. iki 7 proc. ir nuo 67 proc. iki 28 proc.

Visoje Europos Sąjungoje (ES) ekonominę padėtį rudenį gerai vertino vidutiniškai 29 proc. apklaustųjų - beveik 20 procentinių punktų mažiau nei prieš metus.

Net 59 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų pernai spalį teigė, jog jų šeimos patiria sunkumų apmokėdamos sąskaitas. Palyginti su 2006-ųjų pavasariu, tokių padaugėjo 5 punktais. ES taip teigiančių žmonių per dvejus su puse metų padaugėjo net 10 punktų iki 46 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Sumažėjo, nors ne taip drastiškai, ir žmonių pasitenkinimas gyvenimu. Pernai rudenį gyvenimu patenkinti buvo 58 proc. Lietuvos gyventojų - dviem mažiau nei pavasarį. Didžiausias patenkintųjų gyvenimu skaičius buvo 2006-ųjų rudenį, tačiau nuo tada jis tik mažėjo.

Geresnių 2009-ųjų šalies ekonomikai tikisi vos vienas iš dešimties Lietuvos gyventojų. Taip pesimistiškai į ateitį šalies gyventojai nežvelgė nuo 2001-ųjų rudens, kai Lietuva patyrė Rusijos ekonominės krizės pasekmes.

Šiek tiek optimistiškesni kitų Baltijos šalių gyventojai: geresnius metus savo šalių ekonomikai prognozuoja 12 proc. latvių ir 16 proc. estų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausi optimistai šiuo atžvilgiu - rumunai ir švedai, iš kurių gerų metų tikisi atitinkamai 25 ir 24 proc.

Didžiausią nerimą Lietuvos, taip pat ir visos ES gyventojams kelia infliacija, kurią kaip pagrindinę problemą nurodė 57 proc. lietuvių ir 37 proc. europiečių, bei ekonominė padėtis - atitinkamai 34 proc. ir 37 proc.

Lietuvius, kaip ir europiečius, taip pat neramina nusikalstamumas, nedarbas ir sveikatos apsauga. Nerimą Lietuvos gyventojams taip pat kelia ir energetika. Mažiau ši sritis rūpi europiečiams, labiau būgštaujantiems dėl pensijų.

Tyrimą pristatęs sociologas Mindaugas Degutis konstatavo, kad Lietuvos, kaip ir kitų ES šalių gyventojai, dabartinę padėtį vertina prastai, o artimiausios ateities tikisi dar prastesnės, bei prognozavo, kad kito tyrimo, kuris turėtų būti atliekamas pavasarį, duomenys bus pesimistiškesni.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų