REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę visoje šalyje praūžę reformomis pasipiktinusių žmonių mitingai valdžią verčia leistis iš Olimpo kalno žemyn ir išsamiai aiškinti, kas ir kodėl daroma.

REKLAMA
REKLAMA

„Vakarų ekspresui“ valdančiosios daugumos atstovai tikino, kad kalbos neliks vien jomis ir jau vasario mėnesį turėtų būti sušaukta dar viena neeilinė Seimo sesija, kurios metu ketinama papurtyti valstybines institucijas, peržiūrėti piniginius srautus ir priimti sprendimus, gerinančius verslo aplinką.

REKLAMA

Staigų mokesčių reformos šoką patyrusių gyventojų pasipiktinimą valdžios atstovai aiškino būtent dialogo su rinkėjais nebuvimu: neva tam pritrūko laiko, tad dabar bus išsamiai dėstoma sunkmečio įveikimo strategija.

Tuo tarpu Vilniuje organizuojamas dar didesnis mitingas ir eitynės Gedimino prospektu vasario 3 dieną: dalyvauti gali apie 20 tūkst. žmonių.

Premjeras nesitrauks

Vakar Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus priėmė ministrą pirmininką Andrių Kubilių ir ūkio ministrą Dainių Kreivį. Politikai analizavo padėtį ir, anot pranešimų, daug dėmesio skyrė praėjusį penktadienį vykusiems neramumams prie Seimo rūmų.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės vadovo nuomone, šie įvykiai yra rimtas signalas valdžiai dar kartą įvertinti antikrizinių priemonių naštą verslui ir šalies gyventojams.

Prezidentas paragino Vyriausybę imtis neatidėliotinų priemonių, kad mažėtų įtampa visuomenėje ir būtų išvengta naujos streikų bangos. Lietuvos vadovo nuomone, dabar daugiausiai dėmesio reikia skirti dialogui su žmonėmis ir nuosekliai aiškinti staigių pertvarkų būtinumą.

Pats A. Kubilius vakar suskubo surengti spaudos konferenciją, kurios metu pripažino, kad riaušės - skaudi pamoka visiems: pirmiausia Vyriausybei, patiems mitinguotojams ir, anot jo, opozicijai. Šis politikas asmeninės kaltės dėl penktadienio įvykių neįžvelgė ir patikino, jog atsistatydinti neketina, bet tęs antikrizinio plano įgyvendinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjero žiniomis, gaunama informacija rodo, kad penktadienio riaušės nebuvo spontaniški įvykiai, nes esą matomas panašus buvusių įvykių braižas užpernai Taline bei neseniai Rygoje.

„Tai buvo sąmoningai suplanuota akcija, kuria siekta gąsdinti ir griauti. Atsakomybę turi prisiimti ir mitingo organizatoriai. Reikalausime ne tik teisinės, bet ir materialinės atsakomybės“, - sakė jis, pabrėždamas, kad bus išsiaiškinta, kodėl mitingas virto riaušėmis, o jų kurstytojai neišvengs atsakomybės - „chuliganai ir banditai“ bus nubausti.

REKLAMA

Pasak jo, šiandien yra ne viena grupė, kuri nepatenkinta Vyriausybės pradėta pertvarka ir nori tai sustabdyti - tai ir buvusioji oficialioji bei neformalioji valdžia bei su Gedimino Kirkilo palaiminimu iškilę oligarchai, ypač energetikos sektoriuje.

Premjeras ragino žmones nepasiduoti klaidinimams, nes tokių provokacijų gali būti ir ateityje.

Vyriausybė neva ketina dažniau susitikti ir su profsąjungomis, verslo atstovais, siekti dialogo su visuomene, taisyti klaidas, kurios galėjo būti padarytos per skubėjimą.

Sprendimai - vasarį

„Ne Mėnulyje gyvename, būtinai reaguosime“, - taip vakar mūsų dienraščiui pareiškė Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio ir Susisiekimo ministerijos vadovas klaipėdietis Eligijus Masiulis.

REKLAMA

Jo manymu, pirmas žingsnis, kurį būtina kuo skubiau žengti, - tai aiškus komunikavimo su žmonėmis planas, įtraukiant aukščiausius šalies vadovus.

Politikas teigė, kad bus imamasi ir konkrečių veiksmų: esą kaip pavyko per kelias naktis patvirtinti naujų mokesčių paketą, taip galima skubiai priimti ir sprendimus, padėsiančius atlaikyti ekonominį nuosmukį verslo sektoriui.

„Kalbu apie Darbo kodekso pataisas, teritorijų planavimo tvarkos supaprastinimą. Tačiau dabar tenka apgailestauti, kad atsakingos ministerijos laiku neparengė atitinkamų teisės aktų pakeitimų. Tikrai inicijuosime, kad vasario mėnesį būtų sušaukta neeilinė parlamento sesija, nes akivaizdu, kad valstybė taupo nepakankamai. Jei verslininkai, žmonės veržiasi diržus drastiškai, tas pats turi būti daroma ir viešajame sektoriuje“, - tikino E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmiausiai neva bus analizuojama, kur galima mažinti valstybės valdymo išlaidas ne tik peržiūrint tarnautojų bazinių algų dydžius, bet ir naikinant kai kurias institucijas. Tokių, pasak pokalbininko, galima rasti dešimtis.

„Pavyzdžiui, Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba“, - įvardijo jis.

Politikas tikino, kad visuomenė yra nepakankamai informuota apie tai, kokių taupymo priemonių imtasi pačiose valdymo struktūrose. Jis pateikė savo pavyzdį.

„Mano pirmtakas Algirdas Butkevičius reprezentacinėms išlaidoms neatsiskaitytinai kas mėnesį gaudavo arti 9 tūkst. litų. Man sumažinta iki 2200 litų ir už šias išlaidas reikia atsiskaityti. Kaip parlamentaras A. Butkevičius kas mėnesį dar gaudavo arti 7 tūkst. litų kanceliarinėms išlaidoms ir taip pat neatsiskaitytinai. Dabar ši suma sumažinta šiek tik daugiau nei perpus ir reikia atsiskaityti. Tad buvęs ministras „į rankas“ per mėnesį gaudavo apie 20 tūkst. litų. O mes dar ir algas susimažinome 15 proc.“ - teigė politikas.

REKLAMA

Skolins verslui

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas parlamente Jurgis Razma „Vakarų ekspresui“ teigė, kad jau šiandien, per paskutinį šios neeilinės sesijos posėdį, neva bus bandoma inicijuoti teisės aktų pakeitimus, kuriais 15 proc. būtų sumažintos algos Seimo nariams.

„Galiu pasakyti, jog mūsų sprendimai nepriklauso nuo to, kad žmonės išėjo į gatves. Mes jautėme, kad stigs laiko viską tautai išaiškinti. Reikės labai aktyviai susitikinėti su žmonėmis, mitingai tik sustiprino tą siekį daugiau bendrauti, aiškinti. Juk prieš Naujuosius metus per porą savaičių reikėjo per 100 teisės aktų projektų priimti, tad fiziškai nespėjome paaiškinti, kas ir kodėl yra daroma. Ne iš piktos valios nebendravome, tokios aplinkybės susiklostė“, - valdžios „kurčnebylumą“ teisino politikas.

REKLAMA

Jis taip pat pritarė, kad reikia mažinti valstybės valdymo išlaidas ir padėti verslininkams: šiuo tikslu iš specialaus fondo planuojama skolinti pinigus, kad būtų paprasčiau gauti kreditus iš bankų.

„O algos turi būti mažinamos pirmiausiai pačiame valdžios ešelone: Vyriausybėje, teismuose, Lietuvos banke, kitur“, - tikino J. Razma.

„Nacionalinį verslą - skatinti“

Viktoras USPASKICHAS, Darbo partijos lyderis :

Girdint arogantiškas valdžios kalbas sunku tikėtis, kad bus padarytos išvados ir kas nors keisis. O pokyčiai - būtini. Aš nežinau, kodėl yra daroma reforma taip, kaip dabar: ar dėl ekonominio neišmanymo, ar sąmoningai? Kažkas nesuprantama. Juk liberalios jėgos visada deklaravo ir pasisakė prieš mokesčių didinimą, už darbo rinkos liberalizavimą, verslo skatinimą, o elgiamasi priešingai. Tad tiesiog įžūliai apgaudinėjami rinkėjai, pažeidžiant Konstituciją ir laužant Seimo nario priesaiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krizės metu būtina ne žlugdyti, o pritraukti verslą, skatinti. Koks skirtumas, 10 ar 20 proc. bus pelno mokestis? Vis viena niekas daug neuždirba, tačiau psichologiškai tai veikia. Investuotojai rinksis tą šalį, kur mokesčiai mažesni, o Lietuva bus ignoruojama. Reikia mažinti, sulyginti su kaimyninėse šalyse įvestais mokesčiais. Daryti taip, kad būtų skatinamas nacionalinis verslas, pakeičiant importą. „Užkišti“ biudžetą galima pasiskolinus pinigų, tik tada nebus totalinių socialinių sprogimų, provokuojami neramumai. Juk pinigai šiandien - kojinėje, jie „nedirba“.

REKLAMA

Verslininkai šiais metais iš paskutiniųjų laikysis, mokės tuos mokesčius, nieko neuždirbs, tačiau 2010 metais bus dar didesnė atleidimų iš darbo, bankrotų banga. Ir tuomet nebebus kam mokėti tuos mokesčius. Jei valdžia ir atsitokės, bus jau per vėlu. Mitingai nieko neišspręs, tai - žmonių valia, nuomonė, pasireiškimas, bet jis nieko nekeičia. Valdžia turi priimti sprendimus. Mes neraginame atsistatydinti premjero - reikia pakeisti požiūrį į verslą. Valstybinės institucijos nekuria pridėtinės vertės - verslas tai daro.

„Tegul pažiūri į veidrodį“

Valentinas MAZURONIS, partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos vadovas:

Po tokių mitingų pozicija yra aiški - ministras pirmininkas ir Seimo vadovas turi atsistatydinti. Žinoma, buvo gatvėse chuliganų, tačiau protestavo minios. Tai - nuo pat pradžių neteisingos ir prieš žmones nukreiptos Vyriausybės bei Seimo vadovybės vykdomos politikos išdava. Dar pridėkime valdžios aroganciją, nesiskaitymą su piliečių nuomone.

REKLAMA

Jei ir toliau „buldozerio“ principu bus priiminėjami sveika logika nepagrįsti įstatymai, tas nepasitenkinimo burbulas tik pūsis. Ir galės ieškoti kaltų tarp prūsų, vokiečių, anglų ar dar kur nors, tik ne savyje. Jei ieško kaltų, tai ne tarp riaušininkų reikia tai daryti, o atsibudus ryte pasižiūrėti į veidrodį. Juk užlopyti biudžeto skyles galima ir nedidinant mokesčių. Tegul peržiūri Vyriausybės investicinę programą, kur numatytos lėšos visokiems valdovų rūmams, prezidento rezidencijai, ambasadų pastatų renovacijai. Visa tai gali palaukti. Kam tas ambasadas renovuoti dabar? Ir dar algas mokėti ne saviškiams, o užsieniečiams... Jau esu sakęs, kad dabar kerpama vilna pačioms ploniausioms avelėms, paliekant ganytis riebius ir storus avinus.

Denisas Nikitenka

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų