REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Antikorupcijos komisija nutarė pradėti tyrimą dėl viešosios įstaigos „Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009“ (VEKS) veiklos. Komisija ketina inicijuoti Valstybės kontrolės (VK) auditą, kuris turėtų įvertinti programos 2008 metų finansus.

REKLAMA
REKLAMA

VK Komunikacijos departamento laikinoji direktorė Orijana Jakimauskienė BNS trečiadienį sakė, kad kontrolė yra suplanavusi Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečio programos, į kurią įeina „Vilniaus - Europos kultūros sostinės 2009“ programa, auditą. Jis turėtų būti atliktas pirmąjį šių metų ketvirtį.

REKLAMA

Tiesa, kontrolieriai neaudituos iš Vilniaus savivaldybės biudžeto programai skiriamų lėšų, nes savivaldybių auditas nėra VK funkcija. Įstaiga finansuojama iš Kultūros ministerijos ir Vilniaus miesto savivaldybės biudžetų.

Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė Audito komiteto posėdyje trečiadienį teigė, kad finansinis auditas nedaromas viešosiose įstaigose, tačiau esą ir veiklos auditas parodo daug.

„Viešuosius pirkimus veiklos auditas puikiai parodo“, - pabrėžė R. Budbergytė.

Antikorupcijos komisijos pirmininkas „tvarkietis“ Kęstas Komskis trečiadienį vykusiame komisijos posėdyje sakė, kad bene daugiausiai klausimų kyla dėl viešųjų pirkimų procedūrų ir dėl šiuo metu galiojančios tvarkos, pagal kurią numatyta galimybė autorių ir atlikėjų paslaugas pirkti supaprastintu būdu taikant įprastą komercinę praktiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manyčiau, kad mes turėtume greitai grįžti prie šito dalyko ir jį greitai keisti, nes visgi tas procesas vyksta ir jei mes šiandien dar bandysime susipažinti, kas buvo ir kas nebuvo, aš galiu pasakyti, kad mes prarasime labai daug laiko, kas yra tikrai ne mūsų naudai“, - kalbėjo K. Komskis.

Antikorupcijos komisijos darbo grupei, tirsiančiai VEKS veiklą, priklauso ir liberalcentristas Artūras Zuokas, kuris iki šių metų sausio vadovavo VEKS veiklą prižiūrinčiai tarybai. Kiti komisijos nariai atsargiai vertina galimą A. Zuoko suinteresuotumą šiuo klausimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar gal iš anksto aš nenorėčiau užsiimti kolegų vertinimais. Matysime tyrimo eigoje, ar jis yra tiesiogiai susijęs“, - žurnalistams po posėdžio sakė konservatorius Jurgis Razma.

Buvęs sostinės meras, Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas A. Zuokas į VEKS tarybą buvo deleguotas Kultūros ministerijos, kuri sausio pradžioje, motyvuodama netinkamai užtikrina VEKS veiklos priežiūra, du iš trijų savo delegatų atstovų pakeitė.

A. Zuokas posėdyje siūlė visų pirma komisijos nariams susipažinti su jau atliktais tyrimais ir nuomonę apie šį projektą susidaryti ne iš žiniasklaidos.

REKLAMA

Praėjusių metų pradžioje Kultūros ministerija atliko viešosios įstaigos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ vidaus dokumentų patikrą, kurios metu tikrinti iš ministerijos lėšų finansuojamų projektų dokumentai. Po patikrinimo paskelbta, kad 1,37 milijono litų išlaidų VEKS negali pagrįsti dokumentais.

Kaip trečiadienį BNS sakė viešosios įstaigos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ atstovai, minėto patikrinimo metu bendra įstaigos buhalterinė sistema ir finansų kontrolė nebuvo audituojama. Taip pat pažymima, kad viešoji įstaiga „niekada nesutiko su Kultūros ministerijos atliktos dokumentų patikros išvadomis“. „Ar lėšos panaudotos skaidriai - gali atsakyti tik finansinės veiklos auditas. Atlikti finansinį auditą įstaiga savo steigėjų prašė jau ne kartą, tačiau finansinis auditas iki šiol neatliktas“, - BNS sakė VEKS atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų