• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Gazprom“ dujų tiekimą Europai atnaujins tik gavęs raštišką pasirašyto susitarimo kopiją, praneša „bbc.co.uk".

REKLAMA
REKLAMA

Nors susitarimas pasirašytas šį savaitgalį, „Gazprom“ atstovo Sergejaus Kuprijanovo teigimu, raštiška jo kopija dar negauta. „Tai stabdo stebėtojų darbo pradžią“, - tvirtino jis.

REKLAMA

Sutartis pasirašyta Rusijai ir Ukrainai susitarus dėl ES stebėtojų veiklos.

Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas teigė, kad dujų tiekimas gali būti atnaujintas išsyk, kai darbą pradės ES stebėtojai. Tačiau jis perspėjo Ukrainą, jog „vagystės nebus toleruojamos“.

Ir atnaujinus tiekimą, dujos Europą pasieks tik per 36 val.

ES stebėtojai turės matuoti, kiek dujų pasiekia Ukrainos teritoriją ir kiek iškeliauja iš jos. Taip tikimasi patikrinti kaltinimus šaliai, kad ji vagianti dujas.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos premjerė J. Timošenko žadėjo derėtis toliau dėl naujo kontrakto su Rusija.

***********

Dėl dujų tiekimo nutraukimo nukentėjo 15 šalių. Labiausiai – Serbija bei Bosnija ir Hercegovina. Serbijoje esant minusinei temperatūrai šąla daugiau nei 100 000 žmonių, mat daugelis namų šildomi centralizuotai, naudojant dujas. Šiek tiek dujų šalis gavo iš Vokietijos ir Vengrijos.

Bosnijoje ir Hercegovinoje, spustelėjus -15 laipsnių šalčiui, be šildymo liko apie 72 000 namų.

Nukentėjo ir kitos šalys. Bulgarija, visiškai priklausoma nuo rusiškų dujų importo, ėmė riboti dujų suvartojimą ir uždarė mokyklas. Nepatenkinti bulgarai prie Ukrainos ambasados protestavo prieš Rusijos ir Ukrainos „dujų terorizmą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be dujų liko ir Čekija, Slovakija, Kroatija, Graikija, Vengrija, Makedonija bei Austrija. Slovakija netgi ryžosi atnaujinti atominės elektrinės veiklą.

ES iš Rusijos gauna beveik ketvirtadalį vidų importuojamų dujų, kurių 80 proc. keliauja per Ukrainos teritoriją. Jų tiekimas sustabdytas praėjusią savaitę prasidėjus konfliktui tarp Rusijos verslo koncerno „Gazprom“ ir Ukrainos kompanijos „Naftogaz“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų