• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjunga turėtų dalyvauti sprendžiant Ukrainos ir Rusijos konfliktą dėl dujų tiekimo, nes tai padėtų užtikrinti visos ES energetinį saugumą, teigia Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai, kaip ES yra aptariamas šis klausimas rodo, kad Bendrija yra į jį įsigilinusi“, - BNS antradienį sakė sakė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorius Rolandas Kačinskas.

REKLAMA

Jis taip pakartojo, jog Lietuva pasisako už ES įsitraukimą sprendžiant dujų tiekimo klausimą ir pažymėjo, kad Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas šį klausimą su ES kolegomis aptars trečiadienį prasidedančiame ES Bendrųjų reikalų ir išorės santykių tarybos (BRIST) susitikime.

Pasak R. Kačinsko, Lietuvos užsienio reikalų ministras V. Ušackas pažymi, kad ES aktyvus vaidmuo sprendžiant Rusijos ir Ukrainos ginčą dėl dujų tiekimo atitiktų ES Rytų kaimynystės gaires ir prisidėtų užtikrinant visos ES energetinį saugumą.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu, kaip rašo portalas „EUobserver“ pirmadienį vykusio ES šalių ambasadoriai Briuselyje laikėsi požiūrio, kad Ukrainos ir Rusijos konfliktas dėl dujų yra „dvišalis“ ir „komercinis“ Kijevo ir Maskvos ginčas. Europos Komisija, anot portalo, iki šiol taip pat laikėsi pozicijos nesikišti, kol tai neliečia ES vartotojų.

Vilnius, anot „EUobserver“, ragina ES padėti Ukrainai, nes mato tai kaip politinį Rusijos spaudimą, o ES pirmininkaujančios Čekijos atstovas spaudai Radekas Honzakas teigia, kad Lietuva nekalba visos ES balsu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį Rusijos premjeras Vladimiras Putinas nurodė „Gazprom“ sumažinti per Ukrainą tiekiamų dujų kiekį. Šis sprendimas priimtas esą reaguojant į numanomas dalies dujų nusavinimą Ukrainoje.

Kijevas neigia vagiantis dujas ir kaltina Maskvą dėl sausio 1 dieną prasidėjusios krizės, kai „Gazprom“ nutraukė dujų tiekimą Ukrainos vartotojams, teigdamas, jog šalis jam yra skolinga milijardus dolerių skolų ir delspinigių.

Antradienį Ukrainos valstybinė dujų įmonė „Naftogaz“ pranešė, kad Rusija beveik 60 proc. sumažino Europai tiekiamų dujų kiekį.

Čekijos premjeras Mirekas Topolanekas antradienį pareiškė, kad ES pirmininkaujanti Praha neatmeta galimybės surengti trišalį viršūnių susitikimą su Rusija ir Ukraina, jeigu artimiausiu laiku nebus išspręstas dujų tiekimo klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų