REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metų įvykis - Pasaulio finansų krizė

Metų įvykis - Pasaulio finansų krizė

REKLAMA

Žodžių junginio „pasaulio finansų krizė“ šiais metais netarė turbūt tik tinginiai. Kartu kasdieniame paprastų žmonių žodyne atsirado toks dažniausiai ekonomistų ir politikų vartojamas terminas kaip „recesija“, žmones pradėjo kamuoti baimė dėl savo ir savo artimųjų ateities. Pirmuoju krizės šaukliu tapo Jungtinių Amerikos Valstijų investicinio banko „Lehman Brothers“ bankrotas rugsėjo 15 d. Jis sukėlė grandininę reakciją visame pasaulyje: bankų ir investicinių fondų griūtis, šimtmečiais gyvavusių parduotuvių ir gamyklų bankrotus, masinius atleidimus iš darbo.

REKLAMA
REKLAMA

BALANDŽIO 29 d. Austrijos policija suėmė 73 m. Josefą Fritzlį, kuris 24 m. kalino ir prievartavo savo dukrą. Su ja „austrų maniaku“ pramintas vyras susilaukė 7 vaikų. Vieną iš jų siaubūnas galėjo nužudyti, kiti trys augo kalėjimu tapusiame J.Fritzlio namo rūsyje.

REKLAMA

LIEPOS 21 d. Serbijoje buvo sulaikytas Bosnijos serbų karo nusikaltėlis Radovanas Karadžičius, vadintas vienu iš ieškomiausių pasaulio nusikaltėlių. Jo buvo ieškoma nuo 1996 m. Jungtinių Tautų tribunolas R.Karadžičių kaltina karo nusikaltimais ir genocidu dėl 1995 m. žudynių Srebrenicoje.

RUGPJŪČIO 8 d. Nusprendusi įvesti kontrolę savo separatistinėje provincijoje Pietų Osetijoje, Gruzija susidūrė su Rusijos kariniu atsaku. Žuvo šimtai civilių ir karių iš visų trijų konflikto pusių - Gruzijos, Rusijos ir Pietų Osetijos.

REKLAMA
REKLAMA

LAPKRIČIO 4 d. Per Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimus demokratų kandidatas Barackas Obama nurungė respublikoną Johną McCainą ir tapo pirmuoju juodaodžiu Amerikos vadovu per visą šalies istoriją.

RUGPJŪČIO 20 d. 153 žmonės žuvo, kai avariją Ispanijos oro uoste patyrė keleivinis aviakompanijos „Spanair“ lėktuvas. Katastrofa įvyko kylant - vos atsiplėšęs nuo tako laineris krito ant žemės ir užsidegė. Tai didžiausia aviakatastrofa Ispanijoje nuo 1985 m.

KOVO 2 d. Rusijos prezidento rinkimus laimėjo Dmitrijus Medvedevas, daugiau nei 8 m. šalį valdžiusio Vladimiro Putino statytinis. Nors V.Putinas iškeitė prezidento kėdę į premjero, pastarųjų mėnesių įvykiai rodo, kad tikrasis Rusijos vadovas yra jis, o ne formalus Kremliaus šeimininkas D.Medvedevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

GRUODŽIO 14 d. Kadenciją baigiantis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas George‘as W.Bushas per savo vizitą Irake pateko į nemalonų incidentą. Per bendrą G.W.Busho ir Irako premjero Nuri al-Maliki spaudos konferenciją žurnalistas Muntazeras al Zaidi sušuko: „Tai atsisveikinimo bučinys tau, šunie“ ir metė į jį abu savo batus.  Prisilietimas bato padu arabų kultūroje laikomas didžiausiu įžeidimu.

GRUODŽIO 11 d. Jungtinių Amerikos Valstijų policija areštavo Bernardą Madoffą, vieną didžiausią visų laikų sukčių. Sukūręs apgaulingą finansinę sistemą, sukčius sugebėjo išvilioti apie 50 mlrd. dolerių iš investuotojų visame pasaulyje.

REKLAMA

GRUODŽIO 6 d. Graikijoje kilo didžiausios per pastaruosius kelis dešimtmečius riaušės po to, kai policijos pareigūnai atsitiktinai nušovė 15 m. paauglį. Protestuotojai, daugiausia jaunimas, kelis šalies miestus pavertė tikra karo zona: buvo deginami bankai ir parduotuvės, niokojami automobiliai ir autobusų stotelės. Riaušininkų padaryti nuostoliai viršijo vieną milijardą eurų. Graikijoje iki šiol tvyro įtampa.

GRUODŽIO 5 d. Eidamas 80-uosius mirė Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas patriarchas Aleksijus II.

GRUODŽIO 3 d. Protestuotojai, nepalaikantys šalies Vyriausybės, daugiau nei savaitę apsiautę laikė kelis Tailando sostinės Bankoko oro uostus. Iš savo pozicijų protestuotojai atsitraukė tik pasiekę pergalę prieš premjerą Somchai Wongswatą. Dėl oro uostų apsiausties Bankoke buvo įstrigę apie 350 tūkst. keleivių iš viso pasaulio.

REKLAMA

LAPKRIČIO 15 d. Įžūlumu stebinantys Somalio piratai įvykdė piratavimo istorijoje neregėtą antpuolį - pagrobė didžiulį Saudo Arabijai priklausantį tanklaivį „Sirius Star“. Tai yra didžiausias kada nors pagrobtas laivas, o jo krovinio vertė siekė per 112 mln. dolerių.

BIRŽELIO 12 d. Airijos gyventojai 7 proc. persvara balsavo prieš Lisabonos sutartį, kuria numatoma reformuoti Europos Sąjungą sustiprinant Briuselio biurokratų galias. Kad Lisabonos sutartis įsigaliotų, reikalingas visų 27 jos narių pritarimas.

LAPKRIČIO 26 d. Indijos finansų sostine vadinamą Mumbajų užpuolė musulmonų teroristai. Žudikai mieste siautėjo kelias dienas ir per tą laiką spėjo nužudyti 172 žmones. Indijos pareigūnų tvirtinimu, teroristai buvo parengti gretimame Pakistane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

RUGSĖJO 3 d. Ukrainos valdančioji koalicija oficialiai nutraukė savo veiklą, kai prezidento Viktoro Juščenkos kontroliuojama politinė jėga „Mūsų Ukraina - Liaudies savigyna“ paskelbė nenorinti turėti nieko bendro su premjerės Julijos Tymošenko bloku. Šalis įbrido į eilinę politinę krizę, nuo jos negali atsigauti iki šiol.

KOVO 14 d. Tibeto sostinėje Lasoje vyko didžiuliai budistų vienuolių ir Kinijos saugumo pajėgų susirėmimai. Kinų okupuoto Tibeto gyventojai degino automobilius ir kinams priklausančias parduotuves. Budistų vienuolių demonstracijos kovo pirmoje pusėje buvo didžiausios per pastaruosius 20 m.

REKLAMA

VASARIO 17 d. Kosovo parlamentas paskelbė apie šalies atsiskyrimą nuo Serbijos ir nepriklausomybę.

GEGUŽĖS 12 d. Daugiau nei 70 tūkst. žmonių žuvo ir dar apie 290 tūkst.  buvo sužeisti po 7,8 balo pagal Richterio skalę žemės drebėjimo pietvakarinėje Kinijos Sičuano provincijoje. Tai buvo antras pagal aukų skaičių žemės drebėjimas per visą Kinijos istoriją.

SAUSIO 1 d. Mažiausiai 30 žmonių, tarp jų 25 vaikai, vakarų Kenijoje sudeginti gyvi bažnyčioje, kurioje slėpėsi nuo smurto bangos. Bažnyčioje prieglobstį buvo radę šimtai žmonių.Tie, kam pavyko išsigelbėti, buvo persekiojami.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų