• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės kanceliarijos vadovų kaita turėtų vykti inteligentiškai ramiai.

Vėliausiai po mėnesio Vyriausybės kanceliarija turės naują vadovą. Neabejojama, kad juo taps karjeros diplomatas dabartinis Užsienio reikalų ministerijos (URM) valstybės sekretorius 45-erių Deividas Matulionis. Vis dėlto tam, kad užimtų šį vieną aukščiausių valstybės tarnybos postų, D. Matulionis turės dalyvauti konkurse ir nugalėti kitus pretendentus, jei tokių atsiras. Skelbti konkurso laisvai Vyriausybės kanclerio vietai užimti Vyriausybės kanceliarija negali, kol savo kėdės nepaliko dabartinis kancleris Valdemaras Sarapinas.

REKLAMA
REKLAMA

Pastarasis šį žingsnį žengs tada, kai bus garantuotas dėl tolesnės savo karjeros. Kad reikalai pagaliau pajudėtų, jau šiandien Seimo Užsienio reikalų komitetas turėtų svarstyti užsienio reikalų ministro teikimą skirti 46-erių V. Sarapiną Indijoje steigiamos Lietuvos ambasados vadovu. Jei sprendimas bus teigiamas, dabartinis Vyriausybės kancleris pirmiausia bus perkeltas dirbti į URM. Galimybė būti perkeltam iš vienų valstybės tarnybos pareigų į kitas numatyta įstatymu. Tokiu pat būdu į Vyriausybę gali ateiti ir D. Matulionis, tačiau ne į kanclerio, kuris yra konkursinė pareigybė, postą.

REKLAMA

D. Matulionis vakar neatmetė galimybės, kad URM paliks anksčiau, nei vyks konkursas į kanclerio postą, ir tuo laikotarpiu, pavyzdžiui, dirbs kanclerio pavaduotoju (čia konkursas nereikalingas). „Kol kas dar nežinau, koks variantas bus pasirinktas“, - LŽ sakė ministerijos valstybės sekretorius.

Tai, kad kaip Vyriausybės kanclerį nori matyti būtent D. Matulionį, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Andrius Kubilius pareiškė vos tapęs penkioliktosios Vyriausybės premjeru. 1999-2000 metais, kai A. Kubilius pirmą kartą vadovavo ministrų kabinetui, D. Matulionis buvo jo patarėjas užsienio politikos klausimais.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras teigė gerai vertinąs būsimojo kanclerio kvalifikaciją, vadybinę ir administracinę patirtį.

LŽ paklaustas, kas verčia imtis naujos veiklos, jokiai partijai nepriklausantis D. Matulionis teigė labai gerbiąs premjerą A. Kubilių. „Ir pats darbų baras yra gana įdomus, kuruojami klausimai - nuo kultūros iki gynybos“, - sakė septyniolika metų valstybės tarnyboje dirbantis diplomatas. Vyriausybės kanclerio pareigybė nėra politinė, todėl teoriškai valdžių kaita neturėtų daryti įtakos šiame poste dirbančiam pareigūnui. Tačiau praktika rodo, kad kiekvienas naujas premjeras pageidauja Vyriausybės kanclerio kėdėje matyti savo komandos žmogų. V. Sarapiną į šį postą taip pat pasikvietė socialdemokratas Gediminas Kirkilas, abu jie dirbo Krašto apsaugos ministerijoje. Kalbama, kad URM V. Sarapinui gali tekti pabūti kur kas ilgiau, nei šis viliasi, nes paskyrimą į Indiją gali pristabdyti finansinė krizė.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų