REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) išplėstinė septynių teisėjų kolegija, kuriai pirmininkauja teisėjas Albinas Sirvydis, antradienį vėl atidėjo buvusio sostinės mero Artūro Zuoko, verslininkų Dariaus Leščinsko ir Andriaus Janukonio bylą.

REKLAMA
REKLAMA

Į posėdį atvyko Artūras Zuokas ir Andriaus Janukonio advokatas. Pastarasis, kliento vardu, pareikalavo, kad teisėjų kolegijos nariai nusišalintų, nes esą yra pademonstravę  išankstinę nuomonę byloje ir tai pažeidžia kliento teises. Prokuroras tokį reikalavimą vadino nepagrįstu. Teisėjų kolegija šį reikalavimą atmetė. Tuomet buvo perskaitytas D. Leščinsko pareiškimas, kuriuo jis reikalavo duoti „pakankamai laiko“ susirasti advokatą. Jis tvirtino nespėjęs to padaryti, nes nežinojęs, kad prokurorai reikalaus padidinti jam nuobaudą, iki pat praeito posėdžio ir tarpas tarp posėdžių buvo labai trumpas. Kolegija prašymą patenkino ir nagrinėjimą atidėjo sausio 27 d.

REKLAMA

A. Zuokas sakė nekomentuojąs D. Leščinsko prašymų, o A. Janukonio prašymą jis palaikęs todėl, kad prokurorai ir teisėjai byloje yra pridirbę nesąmonių ir dabar nebežino, kaip iš bėdos išlipti. „Niekam šiandien nekelia abejonių politinės bylos atsiradimo aplinkybės ir teismų bei teisėsaugos įtakojimas. Tad gali tekti ginti savo teises ir garbę žmogaus teisių teismuose“, - sakė A. Zuokas.

Buvęs miesto meras ir verslininkai pralaimėjo vadinamąją „Vilniaus mero rinkimų“ bylą – jis pripažintas kaltu dėl bandymo paveikti buvusį miesto tarybos narį V. Drėmą ir turėjo sumokėti 12,5 tūkst. litų baudą. Kartu su A. Zuoku buvo nuteisti „Rubicon group“ atstovai Andrius Janukonis ir D. Leščinskas. Teismas nustatė, kad politikas ir verslininkai, siūlydami Vilmantui Drėmai didelės vertės projektavimo sandorį, sumokėjo 45 tūkst. litų, siekdami jo balso per 2003 metais vykusius mero rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal įsiteisėjusią teismo nutartį, A. Zuokas siekė papirkti valstybės tarnautoją Vilmantą Drėmą, kad šis balsuotų už jį, tačiau nusikalstamos veiklos nebaigė dėl nuo jo valios nepriklausančių aplinkybių, kadangi V. Drėma nesuprato šio nusikaltimo sumanymo tikslų.

Aukščiausiajame Teisme taip pat nesklandumai

Mėnesio pradžioje LAT antradienį paskelbė, kad iš naujo nagrinės A. Zuoko ir verslininkų bylą, nes buvo pažeistas Baudžiamojo proceso kodeksas (BPK) – D. Leščinskas nebuvo informuotas apie bylos nagrinėjimą, kad prokuratūra jam siūlė skirti didesnę baudą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai pasityčiojimas iš įstatymų, Aukščiausiojo Teismo pastate to neturėtų būti, - tuomet niršo A. Zuokas. - Kad Aukščiausias Teismas pažeidinėtų Baudžiamojo proceso kodeksą, neįsivaizduojamas dalykas Lietuvos teismų istorijoje. Manau, kad mano byloje sprendimai priimami ne čia ir ne šiame teisme, todėl ir matome tokį pasityčiojimą iš įstatymų bei teismų.“

Kasacinį skundą AT yra pateikusi ir Generalinė prokuratūra. Prokurorų nuomone, A. Zuokas turėtų būti pripažintas kaltu ne dėl bandymo papirkti, bet dėl baigto nusikaltimo - papirkimo. Prokurorai taip pat siekia, kad bauda A. Zuokui būtų padidinta iki 18 tūkst. 750 litų. Didesnių baudų prašoma ir kitiems nuteistiesiems.

REKLAMA

Bylinėtasi ilgai

Bylinėjimasis vyko jau ilgiau nei trejus metus. Anksčiau net tris kartus skelbti nuosprendžiai, ir visi jie buvo vienodi – A. Zuokas, A. Janukonis, D. Leščinskas ir S. Navikas buvo išteisinti.

A. Zuokas pralaimėjo mero rinkimus 2003-iųjų balandį, tačiau po ilgų politinių kovų ir teismų buvo išrinktas meru tų pačių metų birželį.

Bylos duomenimis, 2003 metų kovo-balandžio mėnesiais A. Zuokas, siekdamas, kad per mero rinkimus balandžio 9 dieną V. Drėma balsuotų už jį, esą nurodė verslo įmonių grupės „Rubicon group“ vadovui A. Janukoniui per bendrą pažįstamą D. Leščinską perduoti V. Drėmai kyšį, kuris neva turėjęs būti įformintas kaip avansas „už projektą“ (V. Drėma yra architektas). Byloje figūruoja ir didesnės sumos, liudijimai, telefono pokalbių įrašai, kurių dalį teismas galiausiai pripažino įrodymais.

Prieš mero rinkimus vienos saugos tarnybos darbuotojai V. Drėmą esą buvo išvežę į sodybą Molėtų rajone ir iš dalies apribojo jo laisvę. Kitą dieną jis buvo palydėtas į savivaldybę, kur vyko tarybos posėdis.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų