• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Krašto apsaugos ministerija (KAM) paneigė Rusijos žiniasklaidoje pasirodžiusius aukštų Rusijos kariuomenės atstovų pareiškimus, esą Lietuva trukdo karinės ginkluotės išgabenimui iš Kaliningrado srities.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas sako, jog Lietuva sveikintų, jei Rusija atsisakytų ketinimų dislokuoti „Iskander“ raketas Kaliningrado srityje. Apie tokius ketinimus neseniai yra pareiškęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

REKLAMA

Kaip pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“, Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas armijos generolas Nikolajus Makarovas prieš kelias dienas pareiškė, jog Rusija nuo šių metų sausio iš Kaliningrado srities baigia išgabenti beveik visus ten buvusius tankus - iš viso per šiuos metus apie 900 tankų.

Tačiau tuo pačiu N.Makarovas pažymėjo, esą Lietuva neleido gabenti minėtų tankų per savo sausumos teritoriją, todėl Rusija turėjusi gabenti tankus iš Kaliningrado srities jūrų keliais.

REKLAMA
REKLAMA

„Todėl turime tai daryti (gabenti tankus - BNS) keletą metų, nors galėtume tai padaryti per metus“, - kalbėjo N.Makarovas.

Kitos Rusijos agentūros „Interfax“ pranešimais, N.Makarovas kalbėdamas trečiadienį taip pat pareiškė, jog planai dislokuoti raketų kompleksus „Iskander“ Kaliningrado srityje yra atsakas į Amerikos priešraketinės gynybos (PRG) sistemos kūrimą Čekijoje ir Lenkijoje.

Pasak N.Makarovo, jeigu bus nuspręsta statyti JAV PRG bazes Čekijoje ir Lenkijoje, Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas bus taip pat priverstas keisti kariuomenės grupuotę Kaliningrado srityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešė Lietuvos KAM, Rusijos generolo pareiškimai apie tariamas kliūtis kariniam tranzitui visiškai neatitinka tikrovės. Ministerijos pateiktais duomenimis, šiais metais Rusijos Federacija Lietuvai pateikė 15 paraiškų tankų tranzitui ir visos jos buvo patenkintos - 2008 m. per Lietuvos teritoriją išgabenti 552 tankai. Visas Rusijos karinis tranzitas per valstybės teritoriją, KAM teigimu, vykdomas vadovaujantis galiojančiais teises aktais ir susitarimais, jokių pakitimų juose pastaruoju metu nebuvo atlikta.

Užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas BNS teigė, jog Lietuva sveikina tankų išgabenimą iš Kaliningrado srities ir sveikintų atsisakymą dislokuoti „Iskander“ raketų kompleksus šioje srityje.

REKLAMA

„Mes nei trukdome kariniam tranzitui, nei mes jį vykdome. Mes reguliuojame tvarką, kuri nustatyta pagal mūsų įstatymus. Nepriklausomai, kokia būtų svarbi mūsų kaimynė ir kaip ji begalvotų apie kitos šalies įstatymus, jos atstovai privalo laikytis karinių krovinių veržimo tvarkos. (...) Mes netvarkos neleisime. (...) Taip pat sveikintume ir atsisakymą dislokuoti „Iskander‘ius“ (raketų kompleksus „Iskander“ - BNS) Kaliningrado srityje“, - BNS teigė V.Ušackas.

Rusijos prezidentas D.Medvedevas lapkričio pradžioje pareiškė, jog Rusija savo Kaliningrado anklave Europoje, besiribojančiame su NATO narėmis Lenkija ir Lietuva, dislokuos taktines raketų sistemas „Iskander“, taip atsakydama į JAV priešraketinės gynybos (PRG) planų įgyvendinimą Rytų Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų