• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujoji Vyriausybė jau šiandien vakare pristatys Seimui savo veiklos programą. Tačiau garantijų, kad už ją balsuos visi koalicijos partneriai, vakar negalėjo suteikti net paskirtasis premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderio Andriaus Kubiliaus baigiama suburti penkioliktoji Vyriausybė pasirengusi startui. Po dvi dienas trukusių susitikimų su kandidatais į ministrus prezidentas Valdas Adamkus palaimino 12 kandidatūrų. Tryliktąjį pretendentą į ministrus, kurio tinkamumu suabejojo ne tik šalies vadovas, bet ir kai kurie Permainų koalicijos partneriai bei visas būrys aplinkosaugininkų, teko skubiai keisti. Tad galimo naujojo aplinkos ministro pavardė pradėta linksniuoti tik vakar rytą.

REKLAMA

Nėra vienybės

Vakar po pietų koalicijos partneriai palaimino Vyriausybės veiklos programą bendra deklaracija ir parašais. „Koalicijos partneriai susitarė dėl labai rimtų įsipareigojimų - pradedant nuo krizės įveikimo plano iki dar 95 puslapiuose surašytų nuostatų, kuriose išdėstyti Vyriausybės laukiantys darbai“, - vakar po paskutinio partnerių pasitarimo sakė A.Kubilius. Jis vylėsi, kad jau ateinantį antradienį Seimas pritars Vyriausybės programai ir po priesaikos kabinetas pradės dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip vertina Liberalų ir centro sąjungos atstovų, ypač šios partijos lyderio Artūro Zuoko kalbas, esą liberalcentristai gali nebalsuoti už programą, jei nebus atsižvelgta į jų siūlymus dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų, A.Kubilius sakė, kad tai kiekvieno partnerio apsisprendimo reikalas. Tačiau atsižvelgus į balsavimo rezultatus „atitinkamai bus ir elgiamasi“ - rimtai svarstoma, ar tokie partneriai gali likti koalicijoje.

Tuo metu liberalcentristas būsimasis sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, palaikomas Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio, neigė kalbas, kad liberalai gali nepalaikyti Vyriausybės programos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Projektas yra stiprus ne tik dėl krizės įveikimo plano, bet ir dėl ambicingos permainų programos“, - pasirašius programą lydinčią deklaraciją tikino A.Kubilius. Jis dar kartą patvirtino, kad nuo kitų metų bus atsisakyta visų PVM lengvatų, iki kitų metų rudens liks galioti vienintelė - šildymui. Bus panaikintas ir lengvatinis PVM tarifas vaistams. Pats PVM tarifas didės nuo 18 iki 19 procentų. Gyventojų pajamų ir pelno mokesčiai nuo kitų metų bus po 20 procentų (dabar 24 proc. ir 15 proc.).

Kandidatas iš statybų verslo

Tautos prisikėlimo partija (TPP) ir jos kelias savaites atkakliai į aplinkos ministrus stumtas Neringos vicemeras Arūnas Burkšas vis dėlto atsižvelgė į prezidento ir kitų juo nepatenkintųjų nuomonę. Vakar jis nusprendė nekandidatuoti į ministerijos vadovo kėdę, todėl „prisikėliečiai“ suskubo paskelbti kito kandidato pavardę. Į aplinkos ministrus pasirinktas inžinierius statybininkas, „Merko statybos“ generalinis direktorius nepartinis Gediminas Kazlauskas, kurio vadovaujama statybų bendrovė per Seimo rinkimų kampaniją TPP parėmė maksimalia leistina 39 tūkst. litų suma. Beje, G.Kazlausko žmona Renata kandidatavo į Seimą kaip TPP atstovė, tačiau nebuvo išrinkta.

REKLAMA

Aiškinama, kad G.Kazlausko kandidatūra pasirinkta jau seniai.

„Jaučiuosi esąs pakankamai kompetentingas vadybos srityje, todėl, manau, ir aplinkos ministro poste galėsiu dirbti tinkamai“, - nesikuklindamas vakar teigė G.Kazlauskas. Kad prezidento nuomonė apie kandidatą bus teigiama, neabejojo ir TPP lyderis Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

Vakar pavakarę G.Kazlausko kandidatūrą į aplinkos ministrus A.Kubilius pateikė prezidentui. V.Adamkus su kandidatu ketina susitikti šiandien.

Sąrašą teiks Seimui

Vakar po pietų A.Kubilius lankėsi prezidentūroje ir šalies vadovui įteikė galutinį Vyriausybės programos variantą. Prezidentas su premjeru kalbėjo ir apie kandidatus į ministrų postus, su kuriais V.Adamkus jau susitiko. Prezidentas išreiškė viltį, kad koalicinės Vyriausybės vadovas, prisiimdamas jam tekusią atsakomybę, ir toliau sėkmingai derins skirtingas nuomones, konstruktyviai ieškos bendro sutarimo. Šiandien po susitikimo su kandidatu į aplinkos ministrus Vyriausybės narių sąrašą V.Adamkus teiks tvirtinti Seimui.

Raimonda Ramelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų