REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas tvirtina turįs informacijos, jog Valstybės saugumo departamentas (VSD) nedarė spaudimo politologui, apžvalgininkui Kęstučiui Girniui ir tikisi, kad „situacija išsispręs“. BNS žiniomis, VSD vadovas Povilas Malakauskas praėjusią savaitę buvo susitikęs su A.Valinsku.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Seimo pirmininkas pridūrė, jog panašūs incidentai „nedaro garbės saugumo departamentui“.

REKLAMA

A.Valinskas atsakydamas į žurnalistų klausimus pirmadienį neatskleidė, kokią būtent turi informaciją, tačiau ragino juo pasitikėti.

„Tiek, kiek man žinoma daugiau, bet tos informacijos aš negaliu paskleisti, nėra taip viskas vienareišmiškai, kaip aprašyta. Manau, kad viena ir kita pusė galėjo mažindama įtampą šiek tiek susilaikyti nuo pirmalaikių komentarų ir vertinimų, nes tokie konfliktai, jie įveliami į tokius žaidimus, jie nedaro garbės saugumo departamentui“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A.Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie nepadarė nieko, ko negalėjo daryt, elgėsi taip, kaip privalo, bet jie nepadarė taip, kad būtų mažiau įtampų ir jų atsirado daugiau, be reikalo. Man telieka apgailestaut ir tikėtis, kad situacija išsispręs“, - tęsė parlamento vadovas.

A.Valinskas taip pat tvirtino galintis garantuot, „kad nebuvo tas susitikimas siekiant padaryti vienokį ar kitokį spaudimą žurnalistui K.Girniui“.

Žinomas apžvalgininkas TSPMI dėstytojas K.Girnius teigia sulaukęs VSD pareigūnų perspėjimų, kuriuos pats apžvalgininkas vertina kaip jam darytą spaudimą dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TSPMI docento nuomone, žinios apie galimą žurnalistų, kitų asmenų sekimą turi būti kruopščiai ištirtos: „Seimui seniai laikas ištirti ir nustatyti, kokiu mastu VSD stebi Lietuvos gyventojus, kokiu pagrindu ir kam rodoma tokia „operatyvinė“ medžiaga ir kokiais tikslais, kokiomis aplinkybėmis teismai pritaria tokiam stebėjimui“.

Komentare naujienų portalui alfa.lt, kuris skelbiamas ir dienraštyje „Lietuvos žinios“, buvęs Laisvosios Europos radijo Lietuvos tarnybos vadovas K.Girnius teigia prieš kelis mėnesius sulaukęs VSD pareigūnu prisistačiusiojo asmens skambučio ir vizito į namus. Iš pastarojo susitikimo bei vėliau susitikimų su itin aukštu VSD pareigūnu, apžvalgininkas teigia turįs įtarimų, kad jo kritiški straipsniai kliuvo ne užsienio spectarnyboms, o pačiam VSD.

REKLAMA

Pokalbyje su itin aukštu VSD pareigūnu, kurio pavardės apžvalgininkas nenurodo, K.Girnius teigia sulaukęs paaiškinimų esą prezidentas ir Konstitucinis Teismas pernelyg dažnai kritikuojami valstybės pamatai.

VSD vadovas Povilas Malakauskas apžvalgininko teiginių apie VSD pareigūnų jam galimai darytą spaudimą dėl viešai reiškiamos kritiškos nuomonės nekomentuoja.

K.Girniaus įtarimus aiškintis ėmėsi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) bei Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisija. Komitetas ir komisija rengs posėdžius šią savaitę.

Minėto posėdžio išvakarėse VSD vadovas P.Malakauskas jau buvo susitikęs su Seimo operatyvinės veiklos komisijos pirmininku Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovu Aleksandru Sacharuku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų