REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„2000 metų lietuvio kalendoriaus“ autorė Danutė Balsytė Lideikienė iš dalies laimėjo bylą prieš Lietuvą Europos Žmogaus teisių teisme (EŽTT) - Lietuva moteriai turės sumokėti du tūkstančius eurų (6900 litų).

REKLAMA
REKLAMA

Visgi, EŽTT pripažino, kad šioje byloje buvo pažeista tik D.Balsytės-Lideikienės teisė į teisingą teismą, nes jos byloje nebuvo apklausti ekspertai, raštu pateikę politinio, bibliografinio, psichologinio ir istorinio pobūdžio išvadas, pranešė „Lietuvos rytas“.

REKLAMA

Tuo tarpu Lietuvai pavyko įrodyti, kad nepažeidė „2000 metų lietuvio kalendoriaus“ sudarytojos teisės į saviraiškos laisvę.

Leidėja reikalavo iš Lietuvos priteisti 4 mln. 285 tūkst. eurų (beveik 15 mln. litų) turtinei ir neturtinei žalai atlyginti.

Šią bylą EŽTT nagrinėjo beveik aštuonerius metus - nuo 2000-ųjų pabaigos.

Leidėja pasirašė skundą kaip politinė pabėgėlė. Ji teigė buvusi priversta iš Lietuvos bėgti į Šveicariją nuo saugumiečių persekiojimo. Strasbūro teismas mokėjo honorarą lietuvės pasamdytam advokatui iš Šveicarijos.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės atstovė Europos žmogaus teisių teisme Elvyra Baltutytė „Lietuvos rytui“ sakė, kad D.Balsytės-Lideikienės laimėjimas - tik formalus.

Anot E.Baltutytės, leidėja laimėjo todėl, kad Strasbūro teisėjai nutarė, jog jos byla Lietuvos teismuose vertintina kaip baudžiamoji, o ne kaip administracinė.

Strasbūro teisėjai nutarė, kad leidėjai buvo taikytas straipsnis, numatantis baudą iki 10 tūkstančių litų, taigi buvo baudžiamojo pobūdžio. Todėl teismas privalėjo apklausti teisiamosios siūlytus liudytojus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Balsytė-Lideikienė siūlė apklausti ne liudytojus, o ekspertus, pateikusius jos byloje politinio, bibliografinio, psichologinio ir istorinio pobūdžio rašytines išvadas. Ekspertai buvo prilyginti liudytojams.

Strasbūro teisėjų nuomone, Lietuva neperžengė leistinų ribų, nuspręsdama imtis priemonių prieš pareiškėją, o jai taikyta administracinė nuobauda buvo proporcinga.

EŽTT pažymėjo, kad „Lietuvio kalendorius“ sukėlė neigiamas Lenkijos, Rusijos ir Baltarusijos diplomatinių atstovybių reakcijas, Lietuvai buvo pateiktos notos.

REKLAMA

Buvusi „Medskaitlių“ leidyklos savininkė D.Balsytė-Lideikienė savo nuo 1995 metų leidžiamuose „Lietuvio kalendoriuose“ savaip apibūdindavo įvairias Lietuvos istorines datas ir įvykius.

„2000 metų lietuvio kalendoriuje“ išspausdintame žemėlapyje kai kurios Baltarusijos, Lenkijos ir Rusijos teritorijos buvo pažymėtos kaip „laikinai okupuotos etninės Lietuvos žemės“. Ekspertai padarė išvadą, kad kalendoriuje yra antisemitinių ir antilenkiškų teiginių ir kad jame deklaruojama lietuvių viršenybė prieš kitas etnines grupes.

REKLAMA

Lietuvos teismai šį leidinį pripažino nacionalinę nesantaiką kurstančia produkcija, o jo leidėjai paskirta 1 tūkst. litų bauda. Taip pat buvo konfiskuoti visi spaustuvėje ir knygynuose esantys kalendoriaus egzemplioriai.

Į Valstybės saugumo departamentą kreipėsi tuometis premjeras Andrius Kubilius. Jis prašė ištirti, ar „2000 metų lietuvio kalendoriuje“ nepažeisti nacionalinio ir rasinio lygiateisiškumo principai.

D.Balsytės-Lideikienės vadovaujama „Medskaitlių“ leidykla „Lietuvio kalendorių“ leido nuo 1995-ųjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų