REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Aš nesuprantu, kas ten dedasi. Kas, kam ir kiek skolingas?“ - mįslingai apie Kauno „Žalgirį“ krečiančią krizę kalba 60-metis turtuolis Šabtajus Kalmanovičius. Visgi ekscentriškasis verslininkas neatmeta galimybės po devynerių metų pertraukos ir vėl gelbėti laikinosios sostinės klubą, tačiau nori vieno - aiškumo ir tiesos.

REKLAMA
REKLAMA

„Gimiau ir užaugau Kaune. Kitos komandos nežinojau. Pirmą pergalę sporto pasaulyje pasiekiau su „Žalgiriu“ ir niekada negalėčiau sėdėti ant kitos vyrų krepšinio komandos suolelio“, - sentimentus legendinei Lietuvos komandai atskleidė Š. Kalmanovičius, buvęs vienas pagrindinių žmonių, 1999 m. atvedusių kauniečius į Eurolygos viršūnę.

REKLAMA

Pastaraisiais metais turtuolis maudosi moterų krepšinio spinduliuose. Jis yra vienas iš Maskvos srities „Spartak“ ekipos, kuri pastaruosius du sezonus tapo moterų Eurolygos čempione, savininkų.

Š. Kalmanovičius neslėpė, kad neseniai sulaukė ne vieno telefono skambučio iš Kauno ir pagalbos prašymo, tačiau neketina grįžti į „Žalgirį“, kol nebus atverstas naujas klubo puslapis.

- Neseniai prasitarėte, kad krizę išgyvenančios Kauno komandos atstovai prašė ir jūsų pagalbos. Ar tai tiesa? -  paklausėme Š. Kalmanovičiaus.


- Taip, „Žalgirio“ atstovai buvo su manimi susisiekę. Konkrečiai nekalbėjome, sulaukiau tik prašymo paskolinti pinigų, nes klubui skolinga savivaldybė. Aš pasiūliau paskolinti savivaldybei, bet ji imti paskolos negali. Tada pasiūliau paskolinti asmeniškai kam nors iš „Žalgirio“ vadovų, bet tokios pagalbos niekas nepanoro. Vadinasi, arba nereikėjo pinigų, arba trukdė kitos priežastys.

REKLAMA
REKLAMA

- Su jumis susisiekė buvęs „Žalgirio“ direktorius Gediminas Navikauskas ar pats Arvydas Sabonis?

- Skambino visi.

- Kaip jūs vertinate padėtį Kauno klube?

- Aš nežinau realios situacijos. Šiuo klausimu galima spekuliuoti iki ryto, pūsti burbulą, tačiau aš nežinau, kaip yra iš tiesų, ir tai gąsdina. Manęs paklausė, ar sugrįžčiau į „Žalgirį“. Taip, sugrįžčiau, jeigu būtų aišku, kiek ir kam yra skolų, kur išleisti gauti pinigai, ar mokėti mokesčiai. Arba grįžčiau, jei būtų atverstas naujas puslapis - taip, kaip mes padarėme prieš vienuolika metų.



- Leidžiate suprasti, kad sekate naujienas apie krizę „Žalgiryje“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Žinau tik tiek, kiek skelbia spauda. Gyvendamas kitoje šalyje skaitau visus laikraščius, portalus, o kai viską apibendrinu - nesuprantu nieko. Man labai keista, kad „Žalgirio“ vadovai pagalbos ieško politikų kabinetuose. Kai tai vyksta prieš rinkimus, išeina savotiškas politinis šantažas. Mes šito niekada nedarėme.

Mano nuomone, reikia eiti pas verslininkus. Lietuvoje tikrai užtenka gerų, turtingų verslininkų, kurie yra „Žalgirio“ fanatikai. Reikia sėsti ir šnekėti su jais, viską parodyti ir papasakoti. Arba sakyti, Šabtajau, devyneri metai praėjo, bandėme, bet nepavyko, dabar mėgink tu. Turi būti rotacija. Kiek dar jie sėdės? Kur jie nori nuvesti komandą?

REKLAMA

Apie mane galite sakyti ką norite, bet kai aš išėjau, „Žalgiryje“ skolų nebuvo. Vyriausybė sumokėjo visas premijas už pergalę Eurolygoje. Atidaviau savo akcijas už vieną litą ir turiu sutartį, kurioje parašyta, kad nėra nė vienos skolos. O iki ko prieita dabar? Kur ateitis? Geriausias žaidėjas - jau Tel Avive.

- Tačiau praėjusią savaitę pasitraukus Gediminui Navikauskui klubo vadovai pasikeitė. Kaip priėmėte šią žinią?

- Tikėjausi, kad žengtas sveikintinas žingsnis. Kai perskaičiau šią naujieną, maniau, jog klubo valdžia iš tiesų pasikeitė. Tačiau atvykus į Lietuvą man paaiškino, kad iš tiesų jokių permainų nėra. Vienas buvo antras viceprezidentas - tapo pirmas, kitas buvo pirmas - tapo trečias. Viskas liko taip pat. Tarp klubo ir mokyklos, turėjusios auginti „Žalgiriui“ žaidėjus, atsirado dar viena komandėlė. Įsikūrė kažkokia agentūra, pardavinėjanti žaidėjus. Nesuprantu, kas ten dedasi. Tai visai ne ta filosofija, kuria vadovavomės kurdami „Žalgirį“.

REKLAMA

- Užsiminėte, kad Vyriausybė atidavė „Žalgiriui“ žadėtas premijas, tačiau klubo savininkai nuolat kalba apie 5 milijonus litų, kurie klubo sąskaitos, anot jų, nepasiekė iki šiol.

- Tuo metu penki milijonai litų buvo tik vos daugiau nei milijonas dolerių, o ne - du su puse, kaip dabar. Mano žiniomis, pinigus klubas iš Vyriausybės gavo, bet jeigu negavo - ir kas? Į klubą atėjo nauji žmonės, per devynerius metus nuo milijono dolerių skola išaugo iki niekam nežinomų skaičių. Dabar eisime kaltinti tų, kurie liko skolingi 1999 m.? Reikia prisipažinti, kad blogai valdėte klubą ir perduoti jį į kitas rankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kokias įžvelgiate didžiausias vadovų klaidas per tuos devynerius metus?

- Noriu būti sąžiningas. Lengviausia yra kritikuoti, o kvailiausia kritikuoti nežinant faktų. Nenoriu būti nei vienoks, nei kitoks. Reikia sėsti ir viską suskaičiuoti. Nesuprantu to didelio matematinio klausimo, kurį visi kelia. Paimkite visas knygas, atverskite ir suskaičiuokite, kiek davė „Snoras“, kiek davė savivaldybė ir kiek davė kiti partneriai. Kas nedavė, turi duoti, ir apmokėkite skolas. Kita vertus, manęs niekas neįpareigojo daryti finansinio patikrinimo ir niekas man neprivalo atsiskaityti. Mano laikais „Žalgiris“ buvo visos Lietuvos komanda. Turbūt reikėtų atsiskaityti visiems. Tada viskas būtų aišku. Lengviausia savaitę prieš rinkimus pulti visus.

REKLAMA

- Siūlote „Žalgiriui“ viešai atskleisti visas kortas?

- Realią situaciją noriu žinoti ne tik aš. Neateičiau į „Žalgirį“ vienas. Jis niekada nebuvo mano vieno komanda. Pakviesčiau kitų verslininkų. Jiems reikia paaiškinti, kas atsitiko. Gal kas nors apsiskaičiavo, suklydo. Tada reikia užmiršti ir ištiesti pagalbos ranką. O gal kas nors specialiai pridarė skolų. Gal kas nors vogė, o gal kas nors neatliko įsipareigojimų.

- Susidaro įspūdis, kad ir po dešimtmečio pertraukos nelikote abejingas „Žalgirio“ problemoms.

REKLAMA

- Sentimentai klubui - labai dideli. Aš gimiau ir užaugau Kaune. Kitos komandos nežinojau daug metų. Pirmą pergalę sporto pasaulyje taip pat pasiekiau su „Žalgiriu“ ir niekada negalėčiau sėdėti ant kitos vyrų krepšinio komandos suolelio.

- Jeigu į jus kreiptųsi su prašymu: „Šabtajau, pradedame viską iš naujo. Grįžk“. Priimtumėte pasiūlymą?

- Reikia, kad pirmiausia tą pasakytų. Kol kas niekas to nepadarė. Pasiūlytų - atsakyčiau, kad grįžtu, bet atvertęs naują puslapį. Dėl jūsų kaltės atsirado skolos, tai jūs ir atsiskaitykite. Man nėra skirtumo, kas skolingas, nes aš - tikrai niekam neturiu įsipareigojimų. Dabar neketinu rinkti „Žalgirio“ fanatikų, kad jie mokėtų kažkieno skolas. Tik ne šios dienos krizėje. Pirma paaiškinkite, kas vyksta, o ne rėkite: gelbėkite, padėkite, duokite. Duoti kam? Duoti kodėl? Kur išleisti pinigai, kuriuos davė „Snoras“, savivaldybė, partneriai? Kodėl trūksta lėšų? Mes visada planavome pinigus į priekį ir niekada nekilo klausimo, kaip sumokėti už praėjusį mėnesį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų