REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką pasakytų K. Marxas?

Kai laisvoji rinka susiduria su naujomis kliūtimis savo kelyje, kai kurie europiečiai kelio į priekį ima ieškoti kitur. Štai Vokietijoje, atrodo, nemaža dalis žmonių gręžiasi atgal ir vėl atranda Karlo Marxo veikalus.

REKLAMA
REKLAMA

„K. Marxas vėl grįžo į madą. Mes matome ženklų jo knygų paklausos išaugimą, paklausą, kuri, manome, iki metų pabaigos dar labiau išaugs“ – „The Guardian“ žurnalistams teigė leidyklos „Karl-Dietz“, spausdinančios K. Marxo ir Friedricho Engelso darbus, vadybininkas Jornas Schtrumpfas.

REKLAMA

„Kapitalas“ yra kol kas labiausiai perkamas K. Marxo veikalas. J. Schtrumpfas teigia, kad daugiausiai skaitytojų yra jaunos akademinės kartos, pripažinusios, kad neliberalios ekonomikos laimės pažadai buvo netikri, gretose.

Be to, Vokietijos kairiųjų partijos (trečios pagal dydį šalyje) vienas iš lyderių Oskaras Lafontainas pareiškė, kad K. Marxo „Komunistų manifesto“ reikalavimai turi būti įtraukti į partijos programą. O. Lafontainas reikalavo kai kurių pramonės šakų, ypač energetikos nacionalizavimo. Jis Vokietijoje jau yra pramintas „Raudonuoju Oskaru“. Leidiniui „Die Welt“ jis citavo K. Marxo ištrauką, kurioje teigiama, kad religinėmis ir politinėmis iliuzijomis pridengtą išnaudojimą buržua pakeitė nuogu, gėdingu, tiesioginiu, brutaliu išnaudojimu.

Kritikai smerkia O. Lafontainą kaip pamišusį kairuolį. Tačiau K. Marxą cituoja ne tik jis. Štai Vokietijos finansų ministras Peeras Steinbruckas žurnalui „Der Spiegel“ pareiškė, kad būtina pripažinti, jog kai kurios K. Marxo idėjos iš tikrųjų nėra tokios jau blogos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų