REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas antradienį priėmė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Dabar asmenys iki 18 metų negalės ne tik vartoti, bet ir turėti alkoholinių gėrimų. Tai pat bus draudžiama laikyti atidarytus alkoholio butelius automobiliuose. Ir svarbiausia – naktinė prekyba uždraudžiama be išlygų.

REKLAMA
REKLAMA

„Geras“. Taip įstatymą įvertino Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, Tėvynės sąjungos frakcijos narys Antanas Matulas. Jis portalui „Balsas.lt” teigė besidžiaugiantis, kad įstatymas pagaliau priimtas, ir tikisi, kad prezidentas Valdas Adamkus jį pasirašys. Prezidentui pasirašius, įstatymas įsigaliotų nuo kitų metų sausio 1 dienos.

REKLAMA

A. Matulas sakė, kad įstatymas yra kompromisinis variantas. „Mes matėme, kad įstatymas buvo blokuojamas dėl kelių dalykų – dėl kioskų, dėl degalinių. Ėjom į kompromisus“.

Ypač daug kritikos sulaukė Seimo ketinimai uždrausti prekybą alkoholiu degalinėse. Tuomet buvo grasinama, kad dėl tokių parlamento užmojų degalinės bus priverstos atleisti darbuotojus ir didinti kuro kainas. Parlamentas nesiryžo uždrausti tokios prekybos degalinėse – jose ir toliau bus galima įsigyti alkoholinių gėrimų (išskyrus naktį).

REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra didžiulis žingsnis į priekį. Jei įstatymas bus efektyviai įgyvendinamas kontroliuojančių institucijų, jis pakankamai greitai duos gerą efektą ir sumažės tiek žuvusių keliuose, tiek psichozių, tiek savižudybių. Tikimės, kad alkoholio vartojimas sumažės”, - kalbėjo jis portalui pabrėždamas, kad dabar reikia suintensyvinti kontroliuojančių institucijų darbą, mokymą ir ugdymą švietimo įstaigose.

Anot A. Matulo, „be abejo, pirmiausia mes visi turim būti pavyzdys – politikai, valstybės tarnyboje dirbantys žmonės”. Apeliuodamas į pastarųjų dienų įvykius, komisijos pirmininkas teigė, kad buvimas pavyzdžiu turi būti „labai svarbus komponentas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jūsų dėmesiui – svarbiausios naujienos Alkoholio kontrolės įstatyme:

Nepilnamečiams – blaivybė

Įstatyme įtvirtinta nuostata, kad Lietuvos Respublikoje draudžiama asmenims iki 18 metų vartoti alkoholinius gėrimus ar jų turėti.

Kartu buvo patvirtintos ir baudos dėl nepilnamečių alkoholio vartojimo. Jei jaunuolis nuo 16 iki 18 metų viešoje vietoje pasirodys girtas arba geriantis alkoholinius gėrimus, grės bauda nuo 50 iki 100 litų. Per metus įkliuvus antrąkart – nuo 150 iki 300 litų. Vien svaigalų, pagamintų naudojant spiritą, turėjimas jiems užtrauks baudą nuo 30 iki 50 litų.

REKLAMA

Asmenų iki 16 metų, kurie įklius vartojantys arba turintys alkoholinių gėrimų ir kitų svaigalų, pagamintų naudojant spiritą, jų tėvams užtrauks baudą nuo 50 iki 100 litų.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) vyresnysis ekspertas Giedrius Kadziauskas jau anksčiau kritikavo šias pataisas teigdamas, kad parlamentas nepagrįstai skverbiasi į sritį, kuri įprastai laikoma autonomiška – šeimos gyvenimą.

„Liūdna intervencija į šeimos gyvenimą reikėtų pavadinti Seimo rengiamą pataisą, uždrausiančią asmenims iki 18 metų vartoti alkoholinius gėrimus, nes tuo pačiu būtų užkirstas kelias nepilnamečiams teisėtai vartoti alkoholį leidus tėvams. Taip tėvams būtų užkirstas kelias mokyti savo vaikus alkoholio vartojimo kultūros ir įgūdžių, o šiandieninės įprastos situacijos, kurių gyventojai nelaiko socialiai grėsmingomis, taptų nelegalios“, - teigė G. Kadziauskas.

REKLAMA

Naktinė prekyba – be alkoholio

Prekiauti alkoholiniais gėrimais bus draudžiama nuo 22 iki 8 valandos mažmeninės prekybos įmonėse (išskyrus savivaldybių tarybų ribojamus atvejus).Viešojo matinimo įstaigos galės ir toliau prekiauti alkoholiu net ir po 22 valandos.

Šis draudimas netaikomas alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami tik iš Lietuvos Respublikos išvykstantiems keleiviams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jokio alkoholio važiuojant

Priimtose įstatymo pataisose taip pat numatyti ribojimai vartoti, laikyti ir gabenti alkoholio produktus atidarytoje pakuotėje automobilių salonuose. Išimtis – jei automobilio salonas yra stacionariai atskirtas nuo vairuotojo vietos.

Kioskams – pereinamasis laikotarpis

Posėdžio metu Seime taip pat pritarta siūlymui, kuriuo nutarta leisti prekiauti gamyklų supilstytais į tarą natūralios fermentacijos sidru (kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 8,5 procento), alumi ir alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais kioskuose iki 2010 m. sausio 1 dienos.

REKLAMA

Šį sprendimą A. Matulas įvardino kaip vieną iš kompromisinių. „Jiems duotas dar 1,5 pereinamasis laikotarpis. Tačiau naktinė prekyba uždraudžiama nuo Naujųjų metų kaip ir visur“, - portalui „Balsas.lt“ aiškino A. Matulas.

Rugsėjo 1-oji – liberalesnė

Pasak A. Matulo, buvo priimtas sprendimas ir liberalizuoti alkoholio prekybą rugsėjo 1-ąją dieną. Nuo kitų metų tądien alkoholiniais gėrimais bus leista prekiauti viešojo maitinimo įstaigose. „Padarytas kompromisas“, - trumpai įvertino A. Matulas.

Ši išimtis taip pat bus taikoma alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose minibaruose, neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami tik iš Lietuvos Respublikos išvykstantiems keleiviams.

REKLAMA

Universitetams panaikinta išimtis

Nuo kitų metų taip pat bus panaikinta išimtis, leidžianti alkoholiniais gėrimais prekiauti aukštosiose mokyklose. „Teisingas sprendimas yra priimtas. Visose mokymo įstaigose neturi būti vartojamas alkoholis“, - pakomentavo A. Matulas.

„Man atrodo, kad šiandien, kai jaunimas bręsta labai greitai ir labai anksti, kartais dvyliktokas vidurinėje mokykloje ir studentas aukštojoje nelabai skiriasi“, - portalui kalbėjo komiteto pirmininkas.

G. Kadziauskas buvo pažėręs kritikos šiai pataisai. Anot jo, aukštosios mokyklos turi turėti teisę pačios apsispręsti, ar jų teritorijoje galima vartoti alkoholinius gėrimus. „Iš viršaus primetamas įpareigojimas, tikėtina, bus suokalbiškai apeinamas. Aukštųjų mokyklų studentai ar darbuotojai kone visi be išimties yra pilnamečiai asmenys, t. y. tokie asmenys, kuriems įstatymas nedraudžia vartoti alkoholinių gėrimų“, - sakė LLRI ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienos dėl prekybos masiniuose renginiuose

Galiausiai, masiniuose renginiuose ir mugėse numatyta leisti prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 6 procentų, parodose – 13 procentų.

Alkoholiniais gėrimais prekiauti, be kitų nustatytų atvejų, bus leidžiama viešbučių kambariuose įrengtuose minibaruose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų