REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsieji Biržų Astravo liūtai išlieti iš ketaus Sankt Peterburge XIX a. viduryje. Grafas Jonas Tiškevičius užsisakė liūtus Astravo dvaro rūmų papuošimui. 1851 m. už statulų atgabenimą į Biržus grafas sumokėjo vežikui 79 rublius ir 10 kapeikų sidabru, be to, dar davė 3 rublių premiją.

REKLAMA
REKLAMA

Astrave liūtai išbuvo iki 1938 m., kada paskutinis Astravo dvaro paveldėtojas Prancūzijos pilietis grafas Jonas Jurgis Tiškevičius, apsilankęs Biržuose, padovanojo liūtų skulptūras Vytauto Didžiojo karo muziejui.

REKLAMA

XX a. 7-ame dešimtmetyje, vykstant Astravo rūmų restauracijai, „Siūlo“ fabriko vadovybė sumanė susigrąžinti rūmų fasadą puošusias skulptūras. Šis prašymas buvo svarstytas Kauno miesto Vykdomojo komiteto Statybos ir architektūros reikalų valdybos Meno tarybos posėdyje. Buvo rastas kompromisinis variantas – padaryti skulptūrų kopijas. Tam pritarė ir tuometinis komunistų partijos veikėjas, kultūros ministras Lionginas Šepetys.

REKLAMA
REKLAMA

„Siūlo“ fabriko užsakymu 1972 m. Kaune iš betono nulietos kopijos buvo atgabentos į Astravą. Formas pagal originalus padarė ir statulas Pažaislio ansamblyje išliejo meistras Adolfas Šakarnis.

Liūtų originalai dar Biržuose XX a. III deš.



Antanas Seibutis yra Biržų krašto muziejaus „Sėla“ muziejininkas


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų