REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį paaiškėjo ir paskutiniojo bilieto į Europos futbolo čempionato pusfinalį savininkas. Susitikime tarp Italijos bei Ispanijos vienuolikių po 11 metrų baudinių serijos triumfavo Luiso Aragoneso auklėtiniai, kurie dėl teisės kautis Senojo žemyno pirmenybių finale ketvirtadienį susigrums su visus stebinančia Rusijos vienuolike. Tuo tarpu catenaccio propaguotojai keliauja namo. Bilieto į pusfinalį jie nenusipelnė.

REKLAMA
REKLAMA

Ispanijos rinktinės sudėtis (4-4-2): vartininkas - Ikeras Casillas, gynėjai - Sergio Ramos, Carlesas Puyolis, Carlosas Marchena, Joanas Capdevila, saugai - Marcosas Senna,Andresas Iniesta, Xavi, Davidas Silva, Davidas Villa, Fernando Torresas.

REKLAMA

Italijos rinktinės sudėtis (4-4-2): vartininkas - Gianluigi Buffonas, gynėjai - Gianluca Zambrotta, Christianas Panucci, Giorgio Chiellini, Fabio Grosso, saugai - Alberto Aquilani, Daniele De Rossi, Massimo Ambrosini; Simone Perrotta, puolėjai - Antonio Cassano, LucaToni.

Prieš šias rungtynes futbolo mėgėjai galėjo pasimėgauti ir lietuvišku futbolu. Jei kalbėsime muzikiniais terminais, tai A lygos čempionato kovos bei Panevėžio "Ekrano" ekipos startas UEFA Intertoto taurės varžybose buvo tarsi apšildomųjų grupių pasirodymas prieš pagrindinių vakaro atlikėjų - Ispanijos bei Italijos - koncertą. Jei kalbėsime apie sostinėje vykusį Kauno FBK bei Vilniaus "Vėtros" susitikimą, tai galime konstatuoti, kad jis buvo ganėtinai blankus. Apie menką žiūrovų skaičių kalbėti nė neverta, tačiau ir kova aikštėje priminė nuobodų spektaklį, kuriame vaidina aktoriai mėgėjai. Daug techninio broko, mažai akiai malonių epizodų - tai lietuviško futbolo kasdienybė. Kauno FBK gerbėjai jau gali pradėti nerimauti, nes su tokiu žaidimu jų komandai UEFA Čempionų lygos varžybose nėra nė ko rodytis. Išgarbstytas ir veikiausiai jau nosytę užrietęs Rafaelis Ledesma buvo visiškai tuščias, Mindaugas Grigalevičius stengėsi ir kovojo, tačiau jo smūgiai dažnai skriejo Dievui į langus. Nežibėjo ir vilniečiai, tačiau bent antrajame kėlinyje jie labiau norėjo iškovoti pergalę ir tik kelios neišnaudotos progos lėmė tai, kad susitikimas baigėsi lygiosiomis 1:1. Kauniečiams įvartį 5 minutę pelnė Vytautas Lukša, o 43 minutę rezultatą puikiu tolimu smūgiu išlygino Dejanas Milošeski.

REKLAMA
REKLAMA

Ir toliau buksuoja Vilniaus "Žalgiris", kuris, pirmaudamas 2:0, nesugebėjo išlaikyti persvaros ir eilinį kartą sužaidė lygiosiomis, šįkart su Klaipėdos "Atlantu". Paskutiniosiose A lygos varžybose "Šiauliai" 3:0 sutriuškino dukterinę FBK ekipą "Šilutę". Pergalę Intertoto turnyro rungtynėse iškovojo Panevėžio "Ekranas". Panevėžiečiai po vienintelio Deimanto Bičkos įvarčio 87 minutę iš 11 metrų baudinio palaužė estų Narvos "Trans" vienuolikę.

Visa tai jau įvyko, o dabar prasideda futbolo korida Vienos Ernsto Happelio vardo stadione, kuriame grumiasi Ispanijos bei Italijos vienuolikės. Reikia tikėtis, kad šios varžybos bus tarsi desertas po prėskų ir sunkiai besukramtomų lietuviško futbolo priešpiečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanijos rinktinė pradėjo rungtynes tradicinės sudėties, kuria ši ekipa rungtyniavo ir per pirmuosius du šio čempionato susitikimus. Tuo tarpu Italijos gretose vietoje diskvalifikuotų Gennaro Gattuso bei Andrea Pirlo rungtyniavo atitinkamai Massimo Ambrosini bei Alberto Aquillani.

Per pirmąsias 10 minučių nė viena ekipa strimgalviais nepuolė šturmuoti priešininko vartų. Ispanai dažniau kontroliavo kamuolį ir gausybe trumpų perdavimų ieškojo bent menkiausios skylutės italų gynyboje, kuri leistų į smogiamąją poziciją išvesti puolėjų duetą - Davidą Villą bei Fernando Torresą. Jei ispanų puolėjų duetas yra bene pats pavojingiausias šiame čempionate, tai "squadra azzurri" puolėjai kol kas lieka tuščiomis kišenėmis ir šiame čempionate dar nėra pelnę nė įvarčio.

REKLAMA

16 minutę italų baudos aikštelėje griuvo F. Torresas, tačiau arbitro Herberto Fandelio švilpukas tylėjo. Stebint pakartojimą, susidarė įspūdis, kad teisėjas buvo teisus. Tačiau jau kitoje atakoje Massimo Ambrosini baudos aikštelėje nukirto Davidą Villą - H. Fandelis atkakliai tylėjo, nors šįkart sušvilpti ir galėjo. Darėsi panašu, kad vokiečių arbitras aikštėje leis dominuoti kietam žaidimo stiliui, kuris veikiausiai yra palankus būtent Roberto Donadonio auklėtiniams.

24 minutę Daniele De Rossi pargriovė Davidą Villą. Standartinę situaciją pabandė realizuoti pats nukentėjusysis. Su pirmuoju kiek rimtesniu išbandymu Gianluigi Buffonas susidorojo be didesnio vargo.

REKLAMA

Pirmajam kėliniui persiritus į antrąją pusę, ispanai ir toliau turėjo teritorinę persvarą, tačiau abiejų ekipų atakos dažniausiai baigdavosi priartėjus prie priešininko baudos aikštelės.

32 minutę iš toli smūgiavo Davidas Silava, tačiau tokiais smūgiais vieno geriausių pasaulio vartininkų Gigi Buffono nepramuši.

36 minutę pavojingai atakavo "squadra azzurri". Antonio Cassano krašte išmaudė ispanų gynėjus ir pasiuntė aukštą perdavimą Luca Toniui, tačiau šis galva smūgiavo tiesiai į Carlosą Marcheną. Bent jau pirmajame kėlinyje italams ne itin sekėsi išnaudoti L. Tonio fizinę jėgą bei aukštą ūgį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po poros minučių dar kartą iš toli smūgiavo Davidas Villa. Šįkart kamuolys praskriejo greta tolimojo vartų virpsto, o G. Buffonas negailėjo priekaištų savo gynėjams, kurie itin lengvai leido ispanams išmėginti savą toliašaudę artileriją.

42 minutę Fabio Grosso visiškai greta baudos aikštelės nuskynė Davidą Silvą, tačiau H. Fandelis incidento metu veikiausiai akimis šaudė varnas ir šaltakraujiškai parodė esą ispanas tiesiog "nardo". Velniai žino ką tuo metu veikė ir linijos teisėjas, kuriam vėliavėlė būtent ir yra duota tam, kad kartas nuo karto galėtų painformuoti žiopsantį kolegą apie neleistinus futbolininkų veiksmus. Didelė "kliurka" į H. Fandelio daržą...

REKLAMA

Pirmasis kėlinys baigėsi be įvarčio. Taip, ispanai turėjo teritorinę persvarą, tačiau šimtaprocentinių progų prie italų vartų nesukūrė. Galima buvo konstatuoti, kad aikštėje grūmėsi dviejų skirtingų futbolo stilių propaguotojai: ispanai žaidė sau įprastą atakuojantį futbolą, tuo tarpu italai visų pirma rūpinosi, kaip sugriauti priešininkų atakas.

Antrojo kėlinio pradžia nieko naujo nežadėjo. Ispanai ir toliau turėjo teritorinę persvarą. 48 minutę vaikiškai suklydo puikų perdavimą baudos aikštelės kampe gavęs Andreasas Iniesta. Puiki galimybė smūgiuoti buvo paleista vėjais. Dar po minutės gaisras Italijos baudos aikštelėje kilo po pačių italų klaidos gynyboje. Pavojų vargais negalais neutralizavo pasiaukojamai sužaidęs Giorgio Cheillini.

REKLAMA

Darėsi panašu į tai, kad laimės ta komanda, kuri pirma sugebės pralaužti varžovų gynybinius įtvirtinimus.

58 minutę R. Donadonis atliko pirmą keitimą. Vietoje Simones Perrotta aikštėje pasirodė Turino "Juventus" saugas Maro Camaronesi. Iškart po to savais keitimais atsakė L. Aragnosesas. Vietoje A. Iniestos aikštėje pasirodė Santi Cazorla, o vietoje Xavi išvydome Cescą Fabregasą.

61 minutę gaisras kilo jau Ispanijos ekipos baudos aikštelėje. Neužtikrintai sužaidus ispanų gynėjams, šansą turėjo ką tik aikštėje pasirodęs M. Camaronesi. Nuo didesnių nemalonumų apsaugojo tik vartininkas Ikeras Casillasas. Jei ne puiki šio vartininko reakcija, nenugalimoji ispanų armada būtų atsidūrusi nokdaune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

70 minutę laimę smūgiuodamas galva pabando L. Toni. Peršokęs net du ispanų gynėjus jis smūgiuoja greta vartų. Miuncheno "Bayern" įvarčių mašina ir po šio smūgio liko su "riestainiu" savo įvarčių sąskaitoje.

Po poros minučių geltoną kortelę už pražangos simuliaciją baudos aikštelėje buvo nubaustas D. Villa. Tiesa, ar ispanas simuliavo pražangą, ar tiesiog neišsilaikė ant kojų, lieka didelis klausimas. Tačiau H. Fandelis išliko griežtas.

75 minutę aikštėje vietoje A. Cassano pasirodė Antonio Di Natale. R. Donadonis tebeieškojo puolėjo, kuris gali iššauti ir pagaliau nutraukti tą įvarčių badą, kurį jaučia atakų smaigalyje rungtyniaujantys "squadra azzurri" žaidėjai.

REKLAMA

80 minutę baudos smūgiu iš maždaug 26 metrų G. Buffono budrumą patikrino Marcosas Senna. Italų kapitonas buvo savo vietoje ir pavojų neutralizavo. Po poros minučių M. Senna dar kartą šovė iš toli ir išvydome bene pirmą rimtą G. Buffono klaidą. Kamuolys išsprūdo vartininkui iš rankų ir vos neįsisuko į vartus. Italų laimei Gigi ištaisė savo klaidą.

84 minutę baigėsi Fernando Torreso pasirodymas. Šiam "Liverpool" puolėjui taip ir nepavyko papildyti savo įvarčių sąskaitos, o vietoje jo L. Aragonesas į aikštę metė pergalę rungtynėse su Graikija išplėšusį Danį Guizą. Ėmė kvepėti pratęsimu.

REKLAMA

Jau per teisėjo pridėtą laiką laiką po puikaus perdavimo kamuolio baudos aikštelėje nesuvaldė D. Villa ir palanki proga nuėjo veltui. Netrukus po to H. Fandelio švilpukas paskelbė, kad jau trečiajame iš keturių ketvirtfinalio susitikimų prireikė pratęsimo. Tiesa, po 90 minučių žaidimo buvo galima konstatuoti, kad šis ketvirtfinalio susitikimas buvo bene nuobodžiausias iš visų iki šiol žaistų. Beliko laukti, kad bent pratęsimas suteiks adrenalino veiksmo ištroškusiems futbolo sirgaliams.

92 minutę ispanai puolė H. Fandelį reikalaudami 11 metrų baudinio už tariamą italų pražangą prieš Sergio Ramosą. Tačiau vokiečių arbitras šaltu žvilgsniu nuramino įsiaudrinusius ispanus. Suprask, baudiniai už tokias pražangas neskiriami. Iškart po to itin pavojingai iš toli smūgiavo D. Silva, tačiau kamuolys praskriejo greta virpsto. Ispanai ir toliau buvo aktyvesni, tačiau itališkas catenaccio buvo nepralaužiamas.

REKLAMA
REKLAMA

95 minutę savo meistriškumą teko pademonstruoti ir I. Casillasui. Po A. Di Natale smūgio Madrido "Real" vartų sargas nukreipė kamuolį į kampinį.

Pirmasis pratęsimo kėlinys situacijos aikštėje nepakeitė ir toliau švieslentėje degė skaičiai 0:0.

Antrajame pratęsimo kėlinyje paskutinįjį savo kozirį į aikštę metė R. Donadonis. Aikštėje pasirodė veteranas Alessandro Del Piero. Suprantamas trenerio pasirinkimas: šis Turino "Juventus" puolėjas gali būti itin svarbus 11 metrų baudinių serijos atveju.

Pratęsimui artėjant į pabaigą puikų šansą turėjo Santi Cazorla. Įsiveržęs į baudos aikštelę jis pagailėjo kamuolio komandos draugui D. Villa ir smūgiavo greta vartų. Tai buvo paskutinioji kiek realesnė proga pramušti priešininkų gynybą.

Galiausiai 120 žaidimo minučių baigėsi logiškai - komandos turėjo sudalyvauti loterijoje mušdamos 11 metrų baudinius.

Pirmasis šioje loterijoje sudalyvavo rezultatyviausias šio čempionato žaidėjas D. Villa. "Valencia" puolėjo pabučiuotas kamuolys skriejo į G. Buffono vartus. F. Grosso atsakas taip pat buvo tikslus - 1:1. S. Cazorlo nervai irgi nedrebėjo - G. Buffonas griuvo į priešingą vartų kampą nei krito kamuolys. Tuo tarpu D. De Rossi pastatė "squadra azzurri" ant bedugnės ribos. I. Casillasas atrėmė "AS Roma" saugo smūgį - 2:1 ispanų naudai. M. Senna pratęsė sėkmingą ispanų seriją, o M. Camaronesi įsegė kamuolį į ispanų vartų devyniukę - 3:2 ispanų naudai. Viltis italams grąžino Dani Guiza, kurio smūgį atrėmė G. Buffonas. Viskas prasidėjo iš naujo. Tačiau A. Di Natale pasišiukšlino ir italų viltys vėl ėmė gesti. C. Fabregasas buvo tikslus ir "catenaccio" propaguotojai buvo parklupdyti. Ispanai nusipelnė pergalės

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų