REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vėlų sekmadienio vakarą paaiškės ir paskutinysis Austrijoje bei Šveicarijoje vykstančio Europos čempionato pusfinalininkas. Juo gali tapti dar nė sykio nekluptelėjusi Luiso Aragoneso armada iš Ispanijos arba sunkiai į ketvirtfinalį prasibrovę, tačiau pagreitį įgaunantys Roberto Donadonio italai.

REKLAMA
REKLAMA

Jei žvelgsime tik į pliką ketvirtfinalių statistiką, tai ji ispanams lyg ir nieko gero nežada. Kol kas visos 3 pirmąsias vietas savo grupėse užėmusios ekipos – Portugalija, Kroatija bei Olandija – jau kraunasi lagaminus kelionei namo. „Favoritų galvos krenta tarsi lapai vėlyvą rudenį“ – būtent toks užrašas galėtų puikiai atspindėti šio Senojo žemyno čempionato ketvirtfinalių eigą. Tiesa, yra vienas bet... Jei ankstesniuose ketvirtfinaliuose ir galėjome kabėti apie poros favoritus, tai italų bei ispanų atveju tą daryti yra itin sunku.

REKLAMA

Taip, italai prastai pradėjo šį čempionatą, tačiau dabar palaipsniui įsibėgėja, o tai, kad ši ekipa itin puikiai rungtyniauja lemiamose čempionatų stadijose, tikriausiai žino visi. „Pagrindinis skirtumas tarp mūsų ir italų yra tas, kad mes mokame nugalėti, o ispanai moka tik žadėti tai padaryti“ – šie „AC Milan“ stratege Carlo Ancelotti žodžiai puikiai atspindi visą situaciją. Ispanai jau senokai negali pasigirti jokiomis skambiomis pergalėmis, susijusiomis su nacionaline ekipa. Tuo tarpu „squadra azzurri“ yra dabartiniai pasaulio čempionai.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas faktas, bylojantis Ispanijos nenaudai, skelbia, kad nuo pat 1984 metų nė viena ekipa, laimėjusi visus grupės etapo susitikimus, dar neiškovojo Henry Delaunay vardo trofėjaus. Paskutinieji minėtaisiais 1984-aisiais tai padarė prancūzai.

Iki šiol abi šios ekipos tarpusavyje akis į akį yra susidūrusios 27 kartus: 9 sykius nugalėjo italai, 8 kartus – ispanai, o dar 10 susitikimų nugalėtojo neišaiškino. Europos čempionatų finaliniuose etapuose ekipos buvo susitikusios porą kartų. 1980 metais grupės turnyro susitikimas Milane susitikimas baigėsi be įvarčių, o po 8 metų vėlgi grupės etapo susitikimas Frankfurte baigėsi Italijos triumfu po vienintelio Gianluca‘os Vialli įvarčio 73 minutę. Tose rungtynėse aikštėje žaidė ir dabartis italų strategas R. Donadonis. R. Donadonis rungtyniavo aikštėje ir 1994 metais, kai „squadra azzurri“ JAV vykusio Pasaulio čempionato ketvirtfinalyje palaužė ispanus rezultatu 2:1.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, per paskutiniuosius draugiškus Italijos bei Ispanijos vienuolikių susitikimus geriau sekasi pastariesiems. Per paskutiniąsias 4 rungtynes ispanai nugalėjo dukart, o dar pora susitikimų baigėsi lygiosiomis. Šiais metais vykusioje akistatoje po vienintelio Davido Villa įvarčio triumfavo būtent L. Aragoneso armada.

Prieš sekmadienio susitikimą italų treneris R. Donadonis yra priverstas mąstyti, kuo pakeisti dėl geltonų kortelių rungtyniauti negalėsiančius „AC Milan“ saugus Gennaro Gattuso bei Andrea Pirlo. Vietoje pastarojo aikštėje galime išvysti perspektyvųjį „AS Roma“ saugą Alberto Aquillani, o vietoje „raganosio“ veikiausiai žais kitas Milano ekipos narys Massimo Ambrosinis.

REKLAMA

Ispanų strategas L. Aragonesas mano, kad didžiausią pavojų jo gynybiniams įtvirtinimams gali kelti į puolimą itin sėkmingai įsijungiantis gynėjas Fabio Grosso bei šiame čempionate dar nė vieno įvarčio nepelnęs, tačiau savo šanso tykojantis Miuncheno „Bayern“ puolėjas Luca Toni.

Tačiau ispanų gretose jau veikiausiai galės rungtyniauti po pėdos traumos pasveikęs gynėjas Carlesas Puyolis, tad L. Aragonesas tikisi, kad jo auklėtiniams pavyks neutralizuoti italų puolimo arsenalo keliamą pavojų. Savo ruožtu italų gynybai grasyti yra pasiruošęs bene pavojingiausias šio čempionato puolėjų tandemas – keturiskart jau pasižymėję D. Villa bei vieną įvartį pelnęs, tačiau varžovų gynyba nuolat draskantis Fernando Torresas.

REKLAMA

L. Aragonesas yra įsitikinęs, kad ispanai yra pajėgūs po 34 metų pertraukos vėl iškovoti Henry Delaunay vardo trofėjų. „Mano vyrai yra pasiryžę aikštėje atiduoti 110 proc. savo jėgų ir aš esu įsitikinęs, jog mes nugalėsime“ – prieš susitikimą kalbėjo ispanų strategas.

Balsas.lt prognozė. Jei lygintume komandų žaidimą grupės turnyre, tai turėtume konstatuoti, kad poros favoritais turėtų būti laikomi vien pergales kol kas skinantys ispanai. Tačiau ketvirtfinalyje viskas prasideda iš naujo ir anksčiau iškovotos pergalės čia jau niekam neberūpi. Italai turi daugiau patirties rungtyniaudami svarbiausius susitikimus. Tad Balsas.lt mano, jog į pusfinalį žengs R. Donadonio auklėtiniai, kurie palauš nenugalimąją armadą rezultatu 2:1.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų