REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskvos komunistai ir šiai partijai priklausantys sostinės tarybos deputatai ketvirtadienį 11 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku prie Lietuvos ambasados Rusijoje piketuos dėl Lietuvos Seimo priimto sprendimo uždrausti nacistinę ir sovietų simboliką, agentūrai „Interfax“ sakė Valstybės Dūmos pirmininko pavaduotojas Ivanas Melnikovas.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas Lietuvos parlamentarų išvakarėse priimtas pataisas, Rusijos federacijos komunistų partijos (RFKP) deputatas I.Melnikovas sakė toli gražu nemanąs, kad Lietuvos įstatymų leidėjai yra nekompetentingi ir neatsižvelgė į daugelį subtilių momentų.

REKLAMA

„Dėl to visiškai pagrįsta traktuoti šį sprendimą kaip akivaizdžiai nedraugišką žingsnį ne tik Rusijos atžvilgiu, bet ir atžvilgiu tų šalių, kur ir šiandien viena ar kita forma valstybinėje simbolikoje yra naudojami sovietiniai simboliai“, - sakė I.Melnikovas.

Jis mano, kad Lietuvos įstatymų leidėjų pozicija negali būti pateisinta ne tik žmogiškosios moralės požiūriu, bet ir europinio žmogaus teisių supratimo požiūriu.

REKLAMA
REKLAMA

„Paprasčiau sakant, jie suvaržo savo piliečius ten, kur visur kitur tai laikoma normaliu dalyku. Taigi galima visiškai drąsiai kelti klausimą, ar nereikėtų Baltijos šalių politinių režimų laikyti politiniais atstumtaisiais, su kuriais bendrauti tiesiog nepadoru“, - sakė parlamentaras.

Tai sakydamas jis pabrėžė, kad „ypač nemalonu galvoti apie tai, kokį skausmą tokiais sprendimais Lietuvos valdžia kelia dar gyviems atstovams kartos, kuri kovojo su fašizmu“.

„O jei kalbėsime apie faktą, kad kai kurie šiuolaikinės Rusijos simboliai ir valstybės atributai visiškai ar iš dalies sutampa su sovietiniais, tarkim, valstybės himno muzika, tai čia Lietuva pati save stumia į labai įdomią padėtį: juk rugpjūtį Pekine vyks Olimpiada, ir aš esu tikras, kad mūsų himnas ne karta skambės transliacijose iš ten. Kaip gi tokiu atveju elgsis Pabaltijo televizijų darbuotojai?“ - retoriškai klausė deputatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad tą patį galima pasakyti apie oficialius vizitus, kurių metu, kaip žinoma, atliekami valstybiniai himnai.

„Susumuojant tai, kas pasakyta, galima pažymėti, jog Baltijos šalys, kurios daugiausiai yra pasakojusios pasauliui, kad su jomis kažkas elgiasi ne taip, kaip jos norėtų, kad jos pačios save laiko savotiškais demokratijos etalonais, iš tikrųjų nesugeba gyventi pagal šiuolaikinio pasaulio dėsnius, nes jų raida tebėra viduramžių lygio“, - sakė I.Melnikovas.

Jis pabrėžė, kad Europos bendrija turi griežtai reaguoti į tokius veiksmus.

Analogiškai Lietuvos Seimo sprendimą įvertino Dūmos saugumo komiteto pirmininko pavaduotojas Genadijus Gudkovas („Teisingoji Rusija“).

REKLAMA

„Tai neregėtai įžeidžiantis išpuolis, net, pasakyčiau, Lietuvos Seimo spjūvis į šiuolaikinę Rusiją, taip pat į mūsų bendrą praeitį“, - sakė G.Gudkovas.

Jis pabrėžė, kad teisiniu požiūriu Lietuvos įstatymų leidėjų sprendimas neišlaiko jokios kritikos.

„Niurnbergo tarptautinis tribunolas kadaise pripažino fašizmą nusikalstamu režimu žmonijai, tuo tarpu jokių teisinių tarptautinių sprendimų, smerkiančių Sovietų Sąjungą, nebuvo ir nėra“, - pažymėjo deputatas.

Jis pabrėžė, kad Lietuvos parlamentas atsidūrė dviprasmiškoje padėtyje, uždrausdamas atlikti šiuolaikinės Rusijos himną, kurio muzika nepakito nuo sovietinių laikų.

REKLAMA

„Tuo pačiu Lietuvos parlamentarai faktiškai sankcionavo draudimą atlikti Rusijos Federacijos himną, o tuo siekiama sukiršinti mūsų tautas ir iki kraštutinumo padidinti tarpvalstybinių santykių įtampą“, - sakė G.Gudkovas.

Jis pažymėjo, kad „Lietuvoje į valdžią, bent jau parlamente, atėjo Rusijai priešiškos jėgos“.

Deputato nuomone, Rusija turi imtis „atitinkamų politinių, ekonominių ir diplomatinių žingsnių savo orumui apginti“.

„Bent jau aš neištiesiu rankos tiems Lietuvos parlamentarams, kurie balsavo už šio įstatymo priėmimą. Man dėl jų gėda“, - pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų