REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentą remiančios Aukščiausiosios Rados frakcijos „Mūsų Ukraina“ - „Liaudies savigyna“ narys Jurijus Kostenka pavadino Valstybės Dūmos siūlymą Rusijos Federacijai pasitraukti iš Draugystės, bendradarbiavimo ir partnerystės sutarties su Ukraina, jeigu šalis įstos į NATO, šantažu ir politiniu spaudimu.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai jau tiesioginis šantažas Ukrainai dėl jos galimybių įgyvendinti savo nacionalinius interesus“, - pareiškė J.Kostenka interviu agentūrai „Interfax“ trečiadienį, komentuodamas kolegų Rusijoje sprendimą.

REKLAMA

„Ši politika jau peržengia visas ribas“, - sakė jis.

Pasak deputato, Rusija ir Rusijos vyriausybė elgiasi taip, tarsi Ukraina būtų „Rusijos filialas ar Rusijos imperijos pakraštys“.

Jis pabrėžė, kad jeigu klausimas dėl Ukrainos stojimo į NATO bus išspręstas teigiamai, Ukrainos ir Rusijos tarpusavio santykiai „pakils iš principo į kitą kokybės lygį“.

Dar griežčiau į Valstybės Dūmos priimtą pareiškimą reagavo Julijos Tymošenko bloko frakcija, remianti šalies ministrę pirmininkę Juliją Tymošenko.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiais pareiškimais Rusijos struktūros - politinės ir vyriausybinės - faktiškai pakerta Ukrainos, kaip nepriklausomos, suverenios Europos valstybės, tarptautinį statusą“, - pareiškė Aukščiausiosios Rados užsienio reikalų komiteto pirmininkas Olehas Bilorusas.

Jis pareiškė abejonių, ar Rusijos prezidentas priims dėl to kokius nors sprendimus „šiandien ar rytoj“.

„Todėl tai reikia vertinti kaip mėginimą šantažuoti, daryti spaudimą ir kaip tarptautinę provokaciją“, - sakė jis.

Deputatas mano, kad Valstybės Dūmos priimtu dokumentu ketinama „sutrukdyti Ukrainai prisijungti prie kolektyvinio saugumo sistemos - NATO. Ir tai (Ukrainos stojimas į NATO) reiškia mėginimą įgyvendinti savo teisę į suverenitetą, nepriklausomybę, ir teritorijos vientisumą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai precedento neturintis pareiškimas, nes nutraukti draugystės ir bendradarbiavimo sutartį, „Didžiąją sutartį“, kuri yra labai svarbi mūsų valstybėms ir mūsų tautoms - tai didelė provokacija. Ir tai reikia vertinti būtent taip“, - pareiškė O.Bilorusas, vildamasis, kad Aukščiausioji Rada gali atsakyti į Aukščiausios Dūmos pareiškimą savo pareiškimu.

Anksčiau trečiadienį Valstybės Dūma pasiūlė Rusijos prezidentui ir vyriausybei išnagrinėti klausimą dėl Rusijos pasitraukimo iš draugystės, bendradarbiavimo ir partnerystės sutarties su Ukraina, jeigu bus įgyvendintas oficialiojo Kijevo planas įstoti į NATO.

REKLAMA

Tuo tarpu opozicinės prorusiškos Regionų partijos frakcijos narys Nestoras Šufryčius sakė, kad siūlymas nutraukti sutartį yra neapgalvotos Ukrainos valdžios politikos rezultatas.

Kalbėdamas trečiadienį Kijeve jis pabrėžė, kad Ukrainoje yra patriotinių jėgų, kurios neleis šaliai įstoti į NATO.

„Mūsų draugams Rusijoje aš patarčiau nedaryti tokių greitų išvadų, nes Ukraina - tai ne tik Juščenka ir ne tiek Juščenka. Ukraina - tai 46 mln. Ukrainos piliečių“, - sakė N.Šufryčius, pridurdamas, tik 11 proc. Ukrainos gyventojų remia stojimą į NATO.

REKLAMA

Parlamento bloko lyderis Volodymyras Lytvynas taip pat mano, kad Aukščiausiosios Dūmos siūlymas nutraukti Draugystės, bendradarbiavimo ir partnerystės sutartį su Ukraina, jeigu šalis įstos į NATO, yra „emocingas“ ir ragina surengti konsultacijas parlamentų lygiu.

„Aš įsitikinęs, kad tai emocingas požiūris“, - sakė V.Lytvynas trečiadienį interviu, komentuodamas Rusijos Aukščiausiosios Dūmos sprendimą.

„Sprendžiant iš visko, tai reakcija, kuri yra atsakas į Ukrainos pareigūnų pareiškimus“, - sakė V.Lytvynas, pridurdamas, kad būtina priimti šiuo atveju tokį sprendimą, kuriame būtų atsižvelgiama ir Ukrainos, ir į Rusijos interesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų