REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė siūlymui nuo 2009 metų uždrausti parduotuvėse naktį pardavinėti alkoholinius gėrimus, tačiau laikosi nuomonės, kad reikėtų leisti jais prekiauti restoranuose ir kavinėse rugsėjo 1-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

Alkoholiu siūloma drausti prekiauti ir kioskuose bei nestacionariose degalinėse.

Tokį sprendimą komitetas priėmė trečiadienį, apsvarstęs atitinkamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

REKLAMA

Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian palankia vertina komiteto sprendimą riboti alkoholio prekybos parduotuvėse laiką.

"Tai yra priemonė, kuri mažina prieinamumą prie alkoholio", - sakė G.Belian.

Jos teigimu, stipriųjų gėrimų prekybos laiko ribojimas neturėtų skatinti nelegalios prekybos alkoholiu.

Nuo kitų metų mažmeninėse prekybos įmonėse alkoholiu naktį siūloma leisti prekiauti tik nuo 10 iki 22 valandos.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Ekonomikos komitetas siūlė alkoholiu leisti prekiauti nuo 9 val. iki 22 valandos, tačiau Sveikatos reikalų komitetas nusprendė, kad prekybą alkoholiu reikia sugriežtinti.

Kooperatinės bendrovės "Lietuvos kooperatyvų sąjunga", vienijančios 700 smulkių parduotuvių, kurių dydis siekia apie 50 kvadratinių metrų, vienas iš vadovų Raimondas Koreiva siūlė Seimui leisti mažose parduotuvėse prekiauti alkoholiu nuo 8 valandos.

"Prieš eidami į darbą ar imdamiesi kitų namų ūkio darbų, žmonės spėja apsipirkti", - kalbėjo R.Koreiva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos asociacijos prezidentas Mindaugas Paljanskas priekaištavo, kad siūloma riboti prekybos alkoholiu laiką parduotuvėse.

Jis pasiūlė leisti alkoholiu prekiauti tik iki 24 val. ir nedrausti prekybos anksti rytą.

"Vakare po 22 val. grįžtu iš sporto salės ir nebegaliu užsukęs į parduotuvę įsigyti alaus, kurį išgerčiau žiūrėdamas televizorių. Esu verčiamas užsukti į barą, išgerti, sėsti prie vairo ir važiuoti namo", - kalbėjo M.Paljanskas.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės komisijos vadovas Aurelijus Veryga priekaištavo: "Tokiu metu - nuo ankstyvo ryto alkoholio ieško tie, kuriems ryte reikia išsipagirioti".

REKLAMA

Jis pasiūlė leisti alkoholiu prekiauti tik nuo 11 val. "Išvažiuoti iš darbo įsigyti alkoholio jiems bus sunkiau".

Socialdemokratė Vilija Vertelienė prognozavo, kad papildomi draudimai skatins nelegalią alkoholio prekybą.

"Prisidarys kas antrame name taškų, kur bus perpardavinėjamas alkoholis ar bus prekiaujama namudiniais alkoholiniais gėrimais", - kalbėjo Seimo narė.

Komitetas siūlo ir toliau drausti alkoholiu prekiauti kiekvienų metų rugsėjo 1 dieną, tačiau tas draudimas nebūtų taikomas viešojo maitinimo įmonėse. Jeigu Seimas tam pritars, jau šių metų rugsėjo pirmąją alkoholiu galės prekiauti restoranai ir kavinės bei kitos maitinimo įmonės.

REKLAMA

Parlamentarams teks apsispręsti ir, ar drausti asmenims iki 18 metų ne tik vartoti, bet ir turėti alkoholinių gėrimų, nes Sveikatos reikalų komitetas tam pritarė.

Komitetas parėmė konservatoriaus Antano Matulo siūlymą drausti turėti alkoholinių gėrimų atidarytoje taroje automobilių salonuose, o gyventojams automobilių salonuose vartoti alkoholio produktus, juos laikyti ir gabenti atidarytoje pakuotėje, išskyrus autotransporto priemonėse, kurių salonas yra stacionariai atskirtas nuo vairuotojo vietos.

Taip pat pritarta siūlymui masiniuose renginiuose ir mugėse leisti prekiauti tik tais alkoholiniais gėrimais, kurių stiprumas neviršija 6 proc. Dabar leidžiam prekiauti, kai stiprumas neviršija 13 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mažmeninės prekybos įmonėse, kuriose vaikams ir paaugliams skirtų prekių sudarytų 30 (dabar - iki 50 proc.) arba daugiau mažmeninės prekių apyvartos, siūloma drausti prekiauti alkoholiu.

R.Koreiva siūlė Seimui sudaryti vaikams ir paaugliams skirtų prekių sąrašą.

Alkoholiu, komiteto nuomone, turėtų būti draudžiama prekiauti valstybės valdžios ir valdymo institucijose, tačiau toks draudimas negaliotų tik per oficialius protokolinius renginius.

Už alkoholio reklamos per televiziją, kitose žiniasklaidos priemonėse, prekybos vietose bei viešose vietose pažeidimus siūloma įmones bausti didesnėmis negu dabar numatytos baudomis - nuo 10 iki 50 tūkst. litų, o už pakartotinį pažeidimą - dvigubai didesnėmis, nes dabar analogiškos baudos siekė 1-20 tūkst. litų.

REKLAMA

G.Belian sakė, kad alkoholio reklamos pažeidimai yra daromi tyčia, "o ne dėl nepasižiūrėjimo".

Pasak jos, kadangi baudos yra mažos, šiuo metu apsimoka daryti pažeidimus, kurie jau įgauna masinį pobūdį, ir mokėti baudas.

Jos teigimu, turėtų būti griežtinamos ir sankcijos už alkoholio pardavimą nepilnamečiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų