REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kanų kino festivalio „Auksinė palmės šakelė“ sekmadienį atiteko prancūzų dramai apie prastoje Paryžiaus mokykloje dirbantį mokytoją, kuri tapo pirmuoju per du dešimtmečius vietinės gamybos filmu, gavusiu šį prestižinį apdovanojimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Klasėje“ („Entre les murs“), kurią režisavo 46 metų Laurentas Cantet, vaidina įvairioms kultūrinėms bendruomenėms atstovaujantys aktoriai mėgėjai, atrinkti iš vienos prancūzų mokyklos. Ši juosta įveikė 21 kitą Kanų konkursinės programos filmą.

REKLAMA

„Tai pasaulio mikrokosmas, kur reiškiasi lygybė ar nelygybė“, – atsiėmęs aktoriaus ir režisieriaus Roberto De Niro įteiktą apdovanojimą sakė L. Cantet, kuris atėjo drauge su dviem dešimtimis savo aktorių.

„Klasė“ yra jau ketvirtas L. Cantet filmas, kuriame, kaip ir ankstyvuosiuose jo darbuose, nagrinėjamos socialinio susvetimėjimo temos. Jo aktualumą pabrėžė tebevykstantys prancūzų moksleivių ir mokytojų gatvių protestai.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmasis „Auksinę palmės šakelę“ laimėjęs prancūzų filmas nuo 1987 metų, kai Kanų laureatu tapo Maurice'o Pialat režisuota juosta „Po šėtono saule“ („Sous le soleil de Satan“).

Geriausio aktoriaus apdovanojimas atiteko „Oskaro“ laureatui Benicio Del Toro už virtuozišką vaidybą Steveno Soderbergho daugiau kaip keturių valandų trukmės epe apie Lotynų Amerikos revoliucijos didvyrį Ernesto „Che“ Guevarą.

Geriausia aktore pripažinta brazilė Sandra Corveloni, jaudinamai suvaidinusi nėščią moterį, kuri San Paule jau ir taip viena augina keturis vaikus. Jos filmą „Perėjimo linija“ („Linha de Passe“) drauge režisavo Walteris Sallesas ir Daniela Thomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

43 metų S. Corveloni, kuri pirmą kartą pasirodo vaidybiniame filme, vaidina suvargusią valytoją, kurios sūnūs gali įtraukti nusikaltėlių pasaulis.

Geriausio režisieriaus apdovanojimas atiteko turkui Nuriui Bilgei Ceylanui už vizualiai turtingą šeimyninę dramą „Trys beždžionės“ („Uc Maymun“).

Antrasis pagal svarbą Didysis žiuri prizas atiteko italo Matteo Garrone dramai apie kovą su mafija „Gomora“ („Gomorra“), pastatytą pagal tarptautiniu bestseleriu tapusią knygą. Apdovanojimą pelnė ir kita juosta apie korupciją Italijoje, režisieriaus Paolo Sorrentino „Dieviškasis Džulijus“ („Il Divo“), kurioje pasakojama apie Italų politikos veterano Giulio Andreotti ryšius su mafija.

REKLAMA

Broliai belgai Jeanas-Pierre'as ir Lucas Dardenne'ai, kurie „Auksinę palmės šakelę“ yra gavę du kartus, šiemet buvo apdovanoti už geriausią scenarijų – savo filmui „Lornos tylėjimas“ („Silence De Lorna“) apie nelegalią imigraciją.

„Badas“ („Hunger“) apie Šiaurės Airijos kalinį Bobby Sandsą, kuris mirė per bado streiką, gavo „Aukso kamerą“ už geriausią debiutą.

Už gyvenimo pasiekimus buvo apdovanoti prancūzų aktorė Catherine Deneuve, kuri vaidina konkursiniame juodojo humoro filme „Kalėdų pasaka“ („Un conte de Noel“), ir JAV aktorius ir režisierius Clintas Eastwoodas, kuris festivalio konkursinei programai atvežė trilerį „Sukeistas vaikas“ („The Changeling“ arba „The Exchange“).

REKLAMA

Šiame filme, kurio veiksmas vyksta 3-iajame dešimtmetyje, Angelina Jolie vaidina vienišą motiną, kurios sūnus pagrobiamas.

Žiuri pirmininkas Seanas Pennas laimėtojus rinko drauge su kitais devyniais žiuri nariais, tarp kurių buvo aktorė Natalie Portman ir meksikiečių režisierius Alfonso Cuaronas.

Pasak S. Penno, apdovanojimas „Klasei“ buvo vienbalsiai priimtas sprendimas už „nuostabų, nuostabų filmą“.

Politikai neabejingas 47 metų S. Pennas prestižiškiausią pasaulio kino festivalį gegužės 14 dieną pradėjo žodžiais, kad laimės tas kino kūrėjas, kuris „labai gerai žino laikus, kuriais gyvena“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savaitgalį interviu vienam prancūzų laikraščiui jis pridūrė, kad Kanų pareiga yra padaryti priešingai nei „Oskarai“ ir apdovanoti novatorišką, nešablonišką filmą.

Jau 61 kartą surengtame Kanų festivalyje dominavo „sunkūs“ filmai apie karą, ligas, skurdą ir korupciją. Daugelis kino mėgėjų šiemetinį konkursą vadino prastoku.

Žiuri daugelį nustebino neapdovanojusi „Valso su Baširu“ („Waltz With Bashir“) – pirmosios animacinės dokumentinės juostos apie palestiniečių pabėgėlių žudynes Beiruto Sabros ir Šatilos stovyklose 1982 metais.

REKLAMA

Kiti svarbūs filmai, tarp jų – pirmoji po dviejų dešimtmečių juosta apie Indianą Džounsą ir šiltai sutikta Woody Alleno  komedija „Vikė Kristina Barselona“ („Vicky Cristina Barcelona“), kurioje vaidina Penelope Cruz ir Scarlett Johansson, buvo parodyti nekonkursinėje programoje.

Į Kanus buvo atvykę ir Argentinos futbolo legendą Diego Maradona bei buvęs boksininkas Mike'as Tysonas. Festivalyje buvo parodyti filmai apie margą jų gyvenimą.

Pernai Kanų „Auksine palmės šakele“ buvo apdovanota skausminga rumunų drama „4 mėnesiai, 3 savaitės ir 2 dienos“ („4 luni, 3 saptamani si 2 zile“) apie nelegalų abortą, kuri tapo tarptautiniu autorinio kino hitu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų