• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį prie parlamento piketavęs jaunimas spaudė Seimą neapmokestinti mokslo, priešingu atveju grasino jį „pacifistiškai susprogdinti“.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkosi prie Seimo

„Studentas - ne pinigų maišas“, „40 tūkst. - apiplėšimas“, „Studentai - ne melžiamos karvės“ - tokiais ir panašiais plakatais mosuojančių kelių šimtų jaunų žmonių būrys prie Seimo reiškė protestą prieš aukštojo mokslo pertvarką.

REKLAMA

Per garsiakalbius minią raginantys piketo organizatoriai - Piliečių grupė „Už kokybišką ir sąžiningą mokslo ir studijų sistemą“ nariai - be kita ko, siūlė „pacifistiškai susprogdinti Seimą“ bei surengti apkaltą Konstitucinio Teismo pirmininkui.

Piketuojantys laikė smerkiančiais užrašais „rektorių tarnas“, „jaunimo priešas“ ar „Konstitucijos privatizatorius“ su premjero Gedimino Kirkilo, konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus ir Konstitucinio Teismo pirmininko Egidijaus Kūrio nuotraukomis.

REKLAMA
REKLAMA

Seime šiuo metu po pateikimo yra pritarta dviem alternatyviems reformą turintiems įgyvendinti Mokslo ir studijų įstatymo projektams. Vieną jų ruošė konservatorių lyderis Andrius Kubilius bei liberalsąjūdietis Gintaras Steponavičius, kitą - Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

Mokesčio už mokslą klausimas panašiai apibrėžiamas abiejuose projektuose: tiek ministrų kabineto, tiek parlamentarų siūlymai studijų kainą leidžia nustatyti aukštosioms mokykloms, tačiau valstybės nustatytuose rėmuose.

Nustatytojo mokesčio abiem atvejais nemokėtų gerai besimokantys studentai, tačiau jų skaičiaus nustatymas procentais sukėlė diskusijas, mat Konstitucinis Teismas neseniai yra išaiškinęs, kad gerai besimokančiojo studentų skaičius neturi būti nustatomas konkrečiais procentais - esą neįmanoma iš anksto tiksliai numatyti, kiek studentų iš tikrųjų mokysis gerai, o kiek - ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukštojo mokslo reformos imitacija?

Protesto akciją surengęs jaunimas ragintų seimūnus nepriimti „aukštojo mokslo reformą imituojančio įstatymo ir ryžtis teisingiems sprendimams, atitinkantiems moksleivių, studentijos ir visos tautos bei valstybės interesus“.

„Mes turime kontraktus, kuriuose parašyta, kad niekas negali savavališkai liepti susimokėti, bet aš turiu brolį ir sesę, kurie dar tik baigs mokyklą. Iš esmės man nėra tas pats, kad bus Lietuvai, nes šita reforma griauna valstybės pamatus. Reforma ne nuo to galo pradedama - reikėtų pradėti nuo vadybos keitimo, dėstytojų kvalifikacijos kėlimo, programų keitimo“, - BNS sakė piketavęs Vilniaus universiteto antrakursis Gediminas.

REKLAMA

„Aš palaikau akciją, nes jeigu mes tylėsime, bus labai blogai, jie čia gali bet ko pridaryti. Aš tikrai jau galvoju važiuoti į užsienį. Nėra kitos išeities, nes neapsimoka mokėti tokią sumą už studijas Lietuvoje, kai galiu gauti daug geresnį išsilavinimą užsienyje“, - dėstė moksleivė Paulė iš Vilniaus.

Pikete sukiojosi ir politikų būrelis, tarp kurių - švietimo ir mokslo ministrus siūlomas socialliberalas Algirdas Monkevičius. Žodį jam suteikę piketo organizatoriai išgirdo pažadą paisyti jaunimo nuomonės priimant politinius sprendimus.

REKLAMA

„Man atrodo, kad mes turime ne daug kalbėti jums šiandien, mes turime girdėti jus. Jūs turite dalyvauti atvirose diskusijose visur, kur mes kalbame apie aukštąjį mokslą. Jeigu aš būsiu ministras, jūs būsite lygiaverčiai partneriai. Pažadu.“ - susirinkusiems Nepriklausomybės aikštėje piketuotojams sakė A.Monkevičius.



S. Tomas atsidūrė komisariate

Po piketo būrys studentų patraukė Vilniaus universiteto centrinių rūmų link. Pasiekus VU apie dvidešimt jaunuolių pavyko patekti į VU centrinių rūmų fojė.

Keli studentai, dalyvavę mitinge, agitavo barikaduoti VU ir ten būti, kol nebus patenkinti studentijos reikalavimai. Po kurio laiko į VU vidų patekę jaunuoliai sunešė stalus ir iš pastato vidaus užstatė įėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neilgai trukus į universitetą pro barikadas įsiveržė policija, kuri du studentus dėl viešosios tvarkos pažeidimo išgabeno į nuovadą. Buvo suimtis du protesto organizatoriai – Stanislovas Tomas ir Richardas Dilius.

„Pastačius barikadą, universiteto apsauga pradėjo ją griauti ir sulaužė stalo koją. Buvo iškviesta policija. Aš bandžiau policininkus įtikinti, kad mus išvestų pro kitas duris, bet policija pradėjo veržtis pro barikadą. Jeigu būtų išvedę pro kitas duris, viskas būtų gerai“, - iš policijos komisariato sakė Prancūzijos Sorbonos universiteto doktorantas S. Tomas.

Vienas aktyviausių piketuotojų ir barikadavimosi iniciatorius S. Tomas jau anksčiau ne kartą ragino Lietuvos studentus pasekti maištaujančių Prancūzijos studentų pavyzdžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų