REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po ilgų diskusijų Varšuva atsisakė sumanymo įsteigti Guggenheimo muziejaus filialą ir iki 2014-ųjų tikisi pastatyti Nacionalinį šiuolaikinio meno muziejų.

REKLAMA
REKLAMA

Pastaruoju metu įvairiai pasaulyje vertinamas Guggenheimo muziejus patyrė nemažai permainų: prieš porą mėnesių atsistatydino Solomono R. Guggenheimo muziejaus direktorius Thomas Krensas, vadovavęs jam 20 metų. Th. Krensas inicijavo tarptautinius Guggenheimo projektus Bilbao, Venecijoje, Berlyne, Las Vege, taip pat jis kuruoja šiuo metu statomo muziejaus Abu Dhabyje projektą ir rūpinasi muziejaus filialo steigimu Vilniuje.

REKLAMA

Iš savo posto direktorius turėjo pasitraukti dėl milžiniškų išlaidų minėtuose muziejaus filialuose.

Kitą savaitę Las Vege yra uždaromas jau antras muziejaus filialas. Pirmasis buvo uždarytas praėjus 15 mėnesių nuo jo atidarymo.

Vienas iš Solomono R. Guggenheimo muziejaus steigimo Vilniuje iniciatorių, buvęs sostinės meras Artūras Zuokas, šiuos procesus komentuoja savitai: savo svetainėje jis teigia, kad „du didieji pasaulio muziejai – Niujorko Guggenheimas ir Sankt Peterburgo Ermitažas – uždaro bendrą projektą Las Vege, nes dabar savo jėgas nukreipia į naują projektą Vilniuje“.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikos architektų bendruomenės žurnalas „Architectural Record“ yra rašęs, kad Guggenheimo muziejus Las Vegase taip ir nesugebėjo gauti bendruomenės palaikymo.

Statyti Guggenheimo muziejus buvo planuota ir Austrijos mieste Zalcburge bei Lenkijos sostinėje Varšuvoje. Tačiau po diskusijų abi valstybės šio sumanymo atsisakė.

Stato Nacionalinį šiuolaikinio meno muziejų  

Tuo metu, kai Lietuvoje netyla ginčai dėl Solomono R. Guggenheimo muziejaus filialo perspektyvų Vilniuje, kaimynai lenkai ryžtingai ėmėsi įgyvendinti ambicingus planus tapti Vidurio ir Rytų Europos kultūros centru ir pastatyti Varšuvoje Nacionalinį šiuolaikinio meno muziejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai bendras miesto ir kultūros ministerijos projektas, kurį tikimasi (su Europos fondų pagalba) įgyvendinti vėliausiai iki 2014-ųjų. Nacionalinis šiuolaikinio meno muziejus iškils pačiame Varšuvos centre, Lenkijos sostinės įvaizdžiu tapusių stalininių Kultūros ir mokslo rūmų pašonėje.

Balandį miestas pasirašė projekto įgyvendinimo sutartį su konkursą laimėjusiu šveicarų architektu Christianu Kerezu. Tarptautinė žiuri iš 109 konkursui pateiktų darbų išrinko šveicarų architekto idėją, kuri buvo „avangardinė savo absoliučiu minimalizmu“.

REKLAMA

Dėl šio projekto lenkai išgyveno ginčų etapą: žiuri verdiktas iššaukė tokią nusivylimų ir prieštaravimų audrą, kad iškilo grėsmė objekto įgyvendinimui.

Didelė dalis kitaip šį objektą įsivaizduojančių lenkų urbanistų ir menininkų šveicaro viziją įvertino esant visai netinkamą Varšuvai. Protestuodama prieš šį pasirinkimą atsistatydino ankstesnė muziejaus taryba.



Akcentas – nacionalinė kūrėjai ir jų kūryba

Steigiamam Varšuvos modernaus meno muziejui nuo pernai vasaros vadovauja jauna meno istorikė Joanna Mytkowska.

REKLAMA

Lietuvos radijo paklausta, ar Varšuva neturėjo ambicijų statyti Guggenheimo muziejaus filialo, ji nedvejodama atšauna: „Ne“.

„Varšuva pajėgi turėti savo muziejų – kam gi mums reikalingas Guggenheimo muziejaus filialas? Lenkų menas ir lenkų kūrėjai tikisi visai ko kito, negu gali pasiūlyti, nors ir nuostabus, bet korporacinis Guggenheimo muziejus.

Tiesa, jis turi įspūdingesnius fondus ir įspūdingesnius pastatus, bet svarbiausias mūsų regiono meno bruožas yra jo savitumas, sąlytis su čia vykstančiais visuomeniniais pokyčiais, kuriuos jis atspindėjo ir atspindi, todėl esu įsitikinusi, kad regioninio meno ekspozicijoms labiau tiks minimalistinės architektūros muziejus, kuris nebus amerikiečių muziejaus filialas“, – tvirtina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Mytkowska prasitaria, kad šiuo metu dar tik planuojama muziejaus kolekcija. „Kolekcijos ypatingas bruožas tas, kad mūsų regiono menininkų darbai bus gretinami su pasaulio kūrėjų menu taip, jog nacionalinis menas būtų eksponuojamas tarptautiniame kontekste.

Galvojome apie muziejaus specifiką: kad jis būtų įdomus ir pritrauktų lankytojų, tad turime jiems pasiūlyti tai, ko nėra kituose muziejuose. O mums ir yra įdomus mūsų regiono menas. Menas, kuris lydėjo ir atspindėjo visą tranformacijos laikotarpį“, – sako steigiamo Varšuvos modernaus meno muziejaus vadovė.

REKLAMA

Lenkijos Kultūros ministerijos Užsienio politikos departamento direktorė Anna Niewiadomska patvirtino, kad Guggenheimo muziejaus filialo steigimo Varšuvoje idėja nesusilaukė Lenkijoje didesnio dėmesio.

„Ieškome savito kelio – taip, kaip tai daroma kitose pasaulio vietose. Lenkija ir Varšuva nusipelnė, kad būtų atskleistas jos savitumas“, – sakė A. Niewiadomska ir pridūrė, kad šiuolaikinio meno muziejus, jos nuomone, yra tokia vieta, kuri lavina visuomenę ir „gilina savęs ir kitų pažinimą“.

Varšuvos Nacionalinio modernaus meno muziejaus pirmasis iniciatorius, buvęs Lenkijos kultūros ministras Waldemaras Dabrowskis neabejoja, kad modernaus meno muziejus turi būti institucija, tarnaujanti šiuolaikiniam menui plačiausia to žodžio prasme.

REKLAMA

„Inicijuojant šį projektą kaip tik ir rūpėjo sukurti instituciją, kuri tarnautų šiuolaikiniam menui taip, kaip Nacionalinis bankas tarnauja finansams nustatant valiutos vertę.

Žmonės turi žinoti, kas yra vertinga, o kas ne, kuo reikia domėtis, į ką įsigilinti, kur angažuoti savo emocijas, o kas to nėra vertas. Privačios galerijos turi prasmę tada, kai yra štai toks Nacionalinis bankas, t. y., šiuolaikinio meno muziejus“, – įsitikinęs jis.

Pasak W. Dabrowskio, Varšuvoje šiuo metu veikiantis šiuolaikinio meno muziejus neatlieka tokio vaidmens, kokio norėtųsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abejoja, ar Vilniui reikia Guggenheimo

O Niujorko Guggenheimo muziejus, W. Dabrowskio nuomone, yra fenomenalus, tačiau jis dvejojąs, ar Vilniui tokio muziejaus filialo reikia.

„Viskas priklauso nuo siūlomų sąlygų, nes jeigu turite sumokėti už tai milžinišką pinigų sumą, tai net nežinau, ką galvoti. Ar neužtenka to, kad neįsivaizduojamais kiekiais perkame „Coca Colą“ ir „Pepsi Colą“? Tai kodėl turėtume pirkti ir Guggenheimą? Nebent jums yra siūlomos kokios nors ypatingos sąlygos“, – svarsto jis.

W. Dabrowskio nuomone, Lietuvos menininkams reikalingas šiuolaikinio meno muziejus „kaip savi namai“. „Šiuolaikinio meno muziejus turi būti motina ir tėvas menininkams ir švietėjas visiems, kas jame apsilanko“, – sako pašnekovas.

Parengta pagal Lietuvos radijo laidą „Kultūros savaitė“.

Jogundė Montvydienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų