REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis teigia pasigendantis Lietuvos valdžios dėmesio sprendžiant kai kurias Lietuvos lenkų problemas.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl į vieną gretą pastatė Lietuvos ir Baltarusijos lenkų mažumos problemas, penktadienį Lenkijos radijo laidoje „Sygnaly dnia“ (Dienos signalai) Lenkijos ministras teigė taip pat aštriai kalbėjęs ir apie lenkų situaciją Vokietijoje.

REKLAMA

Tačiau ministras patvirtino, jog iš Lietuvos valdžios tikisi daugiau dėmesio Lietuvos lenkų atžvilgiu. R.Sikorskis pasveikino Lietuvos sprendimą atidaryti Vilniuje Balstogės universiteto filialą, tačiau, anot jo, Lietuva iki šiol neįvykdė tarpvalstybinėje sutartyje priimto sprendimo Lietuvos lenkų pavardes rašyti jų gimtąja kalba.

„Mus taip pat neramina bandymai kai kur apriboti galimybes mokytis gimtąja kalba“, - sakė ministras ir pabrėžė norinti, jog į šias problemas lietuviai pažiūrėtų rimtai.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu buvęs Lenkijos užsienio reikalų viceministras, opozicinės „Įstatymo ir teisingumo“ partijos atstovas Pawelas Kowalis dienraščiui „Rzeczpospolita“ pažymėjo, kad Lietuvos ir Baltarusijos lenkų padėties palyginimas neturi jokio pagrindo. Pasak jo, Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka persekioja lenkų mažumą ir konfiskuoja jų turtą.

„Nors Lietuvos lenkų problemos, tokios, kaip pavardžių gimtąja kalba rašymas ar žemės grąžinimas, sprendžiamos labai lėtai, tačiau viskas vyksta įstatymo dvasioje ir situacijoje“, - kalbėjo buvęs viceministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio, parlamentaro Valdemaro Tomaševskio, aštrus R.Sikorskio tonas Lietuvos lenkų buvo sutiktas labai šiltai. Seimo narys dienraščiui „Rzeczpospolita“ teigė, kad iš Lenkijos parlamento tribūnos R.Sikorskio ištarti aštrūs žodžiai buvo visiškai teisingi.

„Ministras žinojo, ką sakė. Tai buvo teisingi žodžiai, blogėjant Lietuvos lenkų situacijai, nes, pavyzdžiui, lenkų švietimo padėtis yra dabar blogesnė negu buvusios Sovietų sąjungos laikais“, - kalbėjo V.Tomaševskis. Tačiau ir jis prisipažino, jog Lietuvos ir Baltarusijos lenkų situacijos lyginti negalima.

REKLAMA

Tuo metu Lietuvos diplomatai R.Sikorskio sugretinimą pavadino neturinčiu pagrindo.

„Kelia nuostabą, kad tarsi buvo palyginta lenkų padėtis Lietuvoje ir Baltarusijoje. Palyginimas neturi prasmės, nes Lietuvos lenkai gali naudotis visomis teisėmis ir laisvėmis, kurias Lietuvos piliečiams užtikrina Konstitucija ir įstatymai, lenkai taip pat gali Lietuvoje įgyti išsilavinimą gimtąja kalba. Palyginimas labai keistas“, - BNS ketvirtadienį sakė Lietuvos URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorė Violeta Gaižauskaitė.

REKLAMA

Trečiadienį R.Sikorskis Lenkijos parlamente aptardamas teisių užtikrinimo išeivijoje gyvenantiems lenkams klausimą, Lietuvą ir Baltarusiją pastatė į vieną gretą.

„Mums rūpi užtikrinti lenkams sąlygas tinkamai įgyvendinti tautinių mažumų teises ir atitinkamas sutarčių nuostatas, ypatingai Baltarusijoje ir Lietuvoje. Tai taikoma ir Polonijai Vokietijoje“, - kalbėjo Lenkijos ministras.

Statistikos departamento duomenimis, lenkai sudaro 6,3 proc. Lietuvos gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų