REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išlaidumo bacila iš Seimo ir Vyriausybės politikų persimetė į provinciją. Štai Mažeikių rajono savivaldybė vienai įmonei sumokės apvalią sumelę už strateginio plano ir vizijos kūrimą, o ji bus išmesta į šiukšlių dėžę.

REKLAMA
REKLAMA

Tūkstančiai už nieką

Mažeikiai pasekė kitų miestų pavyzdžiu ir sugalvojo nusipirkti rajono strateginį planą ir ateities viziją. Konkursą, kurio vertė - 33 tūkst. litų, laimėjo Vilniaus bendrovė „Sophus“.

REKLAMA

Prieš kelias savaites „Sophus“ baigė darbą ir planą bei viziją pristatė savivaldybei, miesto bendruomenei. Ir visuomenė, ir savivaldybės politikai, valdininkai pašiurpo. „Mažeikiai - sparčiausiai besivystantis, atviras naujovėms ir patrauklus gyventi Šiaurės Vakarų Lietuvos verslo, pramonės ir kultūros centras“, - taip prasideda nepigiai kainavusi vizija.

Mažeikiškiai skatinami pritraukti investicijas, plėsti socialines paslaugas, gerinti sveikatos apsaugą, rekonstruoti viską, kas tik įmanoma, geležinkelį perkelti iš miesto į užmiestį, būti tolerantiškesni. Kokiomis priemonėmis tai padaryti ir kiek tai kainuotų - nė žodžio.

REKLAMA
REKLAMA

Mažeikiuose gera

Politikai labiausiai pasipiktino dėl brangiausios projekto dalies - situacijos rajone analizės. Analizėje surašyta tai, ką ir taip žinojo kiekvienas mažeikiškis: rajone mažėja gydytojų, kaimuose trūksta kultūros įstaigų, mažėja nedarbas, mieste užterštas oras, nes, pasirodo, Mažeikiuose yra tokia įmonė kaip „Mažeikių nafta“. Ir dar pabrėžiama, kad Mažeikiai - patraukli vieta gyventi ir dirbti. Ir visi šie paistalai, kuriuos galėtų per kelias dienas surašyti net gimnazistas, savivaldybei turėtų kainuoti 33 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mero nuomone, miestas neturės lėšų projektui įgyvendinti. Sakė, kad planai turėtų turėti finansinį pagrindą. Aišku, mes ir neskaičiavome, kiek kainuotų jo įgyvendinimas, ir nesprendėme, kaip įgyvendinti planą“, - prisipažino „Sophus“ direktorius Mindaugas Vilčinskas.

Tačiau, anot jo, pinigai iš savivaldybės bus imami, „nes žmonės juk dirbo, o planas ir vizija nėra prasti“.

Kokybės - nulis

Tuo tarpu savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius „Vakaro žinioms“ pareiškė, kad bus išmokėta tik dalis sumos - apie 15 tūkst. litų. „Tik dalimi projekto naudosimės, nes jis - nekokybiškas. Dabar baigsime jį patys“, - pažymėjo jis.

REKLAMA

Pasipiktinimo neslėpė ir meras Vilhelmas Džiugelis. „Nurašė duomenis ir pavadino tai analize. Ir dar nurašė su klaidomis, daug kas neatitinka tikrovės. Nei finansais pagrįsta, nei nieko. Bet sumokėti vis tiek teks. Tačiau daugiau gyvenime nieko nebesamdysime“, - pažadėjo V. Džiugelis.

Ne aplaidumas

Parlamentaras ir teisininkas Kęstutis Čilinskas - už tai, kad savivaldybei žalą padarę asmenys ją patys atlygintų. „Jei nupirkta paslauga - nekokybiška, nėra gerai. Taip švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai. Konkurso sąlygose privalo būti numatyta atsakomybė už tai, kad paslauga būtų kokybiška: kad planas ar vizija būtų reali, o ne nepagrįsta skaičiavimais. Jei tyčia tai nenumatyta, konkurso rengėjai turėtų atlyginti nuostolius. Bent jau iš dalies“, - tvirtino K. Čilinskas.

REKLAMA

Parlamentaras įtaria, kad savivaldybių perkami nerealūs planai yra ne politikų ir valdininkų aplaidumas ar nekompetencija. „Dažnai tai būna korupcija. Tai - tik būdas kažkam sumokėti pinigus, kad vėliau jais pasidalytų. Kaip buvo šiuo atveju - sunku pasakyti, nes neturiu įrodymų“, - sakė K. Čilinskas.

Akies nekerta

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas tvirtino, kad savivaldybių problemų neturi spręsti svetimi. „Mažeikių atvejo nekomentuosiu, nes tai būtų pasisakymas prieš kolegas“, - nukirto R. Malinauskas.

Tačiau, mero teigimu, apstu atvejų, kai pinigai savivaldybėse švaistomi vėjais. „Taip būna, kai paslaugos perkamos iš svetimų, ypač užsieniečių. Negali jie geriau išmanyti savivaldybės problemų nei pačios savivaldybės“, - įsitikinęs R. Malinauskas.

Danas Nagelė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų