REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad visi įtarimai diplomatams pažeidus Liustracijos įstatymą tėra pigus politikavimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos įstatymai niekam nesuteikia teisės klaidinti visuomenės melagingais pramanais. Raginame visus jausti atsakomybę dėl savo žodžių ir veiksmų“, - rašo URM.

REKLAMA

Tačiau,  pasak parlamentaro, Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Audronio Ažubalio, neaiškumų vis dar yra.

Praėjusių metų spalio pabaigoje A. Ažubalis, D. Barakauskas ir H. Žukauskas kreipėsi į Ypatingąjį archyvą prašydami pateikti turimų dokumentų kopijas apie Lietuvos diplomatų galimus ryšius su SSRS specialiosiomis tarnybomis. Kartu pateiktas sąrašas pavardžių, dėl kurių kyla klausimų. Prieš tai Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) pakartotinai kreipėsi į Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinį direktorių Povilą Malakauską ir paprašė informacijos apie 10 Lietuvos diplomatų, galimai bendradarbiavusių su KGB ir "išsiliustravusių" neformaliu būdu.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą kartą tai, kad bent 10 Lietuvos diplomatų buvo „liustruojami“ VSD vadovų kabinetuose, pernai pareiškė iš VSD pašalintas kontržvalgybininkas ir buvęs Liustracijos komisijos pirmininkas Vytautas Damulis, liudydamas Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vykdytame VSD veiklos tyrime.

Ankstesnis VSD vadovas Mečys Laurinkus, esą tokiu būdu „liustravęs“ diplomatus, pavadino tai šmeižtu ir padavė V.Damulį į teismą, tačiau vykstant bylos nagrinėjimui šis teisme vis nepasirodo.

Dabartinis VSD vadovas Povilas Malakauskas ir URK pirmininkas Justinas Karosas nepatvirtino turį informacijos apie galimą dabartinių Lietuvos diplomatų bendradarbiavimą praeityje su sovietų spectarnybomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad diplomatinėje tarnyboje „yra asmenų su „jautria“ biografija URK posėdyje yra pripažinęs ir užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas. Tačiau, kaip „Balsui.lt“ teigė A. Ažubalis, įvardyti pavardes ministras atsisakė.

Parlamentaras teigė kreipęsis į Valstybinį Ypatingąjį archyvą, vykdydamas URK  praėjusių metų lapkričio mėnesio sprendimą, įpareigojantį jį ir parlamentarą Henriką Žukauską  aiškintis, ar nebuvo pažeistos procedūros skiriant ir tvirtinant Lietuvos diplomatinius atstovus.

REKLAMA

Motyvuodamas susirašinėjimo slaptumu A. Ažubalis atsisakė įvardyti, dėl kelių parlamentarų biografijos faktų buvo kreiptasi, tačiau, nors URM išplatintame pranešime teigiama, jog informacijos apie diplomatų galimas sąsajas su KGB nerasta, pasak jo, atsakymas tiesiog susiaurino pareigūnų, dėl kurių praeities kyla neaiškumų, ratą.

„Mes niekuomet neįvardijome jų įtariamaisiais“, - aiškino parlamentaras. Jis sakė tiesiog kaip Seimo bei Užsienio reikalų komiteto narys jaučiąs atsakomybę – Seimo nariai tvirtina skiriamų diplomatų kandidatūras.

REKLAMA

VSD generalinis direktorius Povilas Malakauskas kovą yra pareiškęs, kad sprendimų priėmėjams yra teikiama informacija apie galimas rizikas. „Tokiu atveju galime teigti, kad tokią jautrią informaciją jis teikia visiems, išskyrus mūsų komitetą“, - reziumavo A. Ažubalis, pridurdamas, kad jokios informacijos jis negauna.

Lapkritį komitetas nusprendė – kol įtarimai, paskelbti žiniasklaidoje, nebus išsklaidyti, jokios diplomatų kandidatūros svarstomos nebus. Kiek tokia situacija tęsis, parlamentaras atsakyti negalėjo. Pasak jo, tai priklauso nuo kitų institucijų noro bendradarbiauti bei jų tempų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Arba tai atsainus požiūris į Seimą ir įstatymą, arba sąmoningai vykdoma tokia politika“, - apgailestavo parlamentaras, pridūręs, kad prieš balsuodami Seimo nariai turi gauti visą informaciją.

Pareiškimą, kad įtarimai diplomatams diskredituoja Lietuvos diplomatinę tarnybą, išplatino ir LSDP frakcija. Be to, ji išreiškė abejones, „ar savo teisėmis piktnaudžiaujantys Seimo nariai turi teisę dirbti su slapta informacija“.

A.Ažubalis ir H.Žukauskas į tai atsakė, kad jokios nepatikrintos informacijos ir jokių kaltinimų diplomatams nereiškė ir neviešino, taigi ir jokių nepagrįstų įtarimų niekam „mesti“ negalėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų