• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos dujų monopolininkas „Gazprom“ pranešė pasiekęs susitarimą su ukrainiečių kompanija „Naftogaz“ ir atnaujinantis pilną dujų tiekimą Ukrainai, skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Atnaujino tiekimą

Tiekimas atnaujintas po to, kai „Gazprom“ ir „Naftogaz“ susitarė dėl apmokėjimų už dujas, kurios Ukrainai buvo patiektos nuo 2008 metų sausio iki 2008 metų kovo. Ukrainos premjerė Julija Timošenko paaiškino, kodėl Ukraina nemokėjo už Rusijos tiekiamas dujas ir taip sukaupė pusantro milijono dolerių siekiančią skolą. Ji teigė, kad praėjusi Ukrainos Vyriausybė nepasirašė su „Gazprom“ jokių naujų sutarčių, todėl Ukraina už 1 tūkst. kubinių metrų dujų gali mokėti 179 dolerius, o ne 314 dolerių, kurių reikalauja Rusijos dujų monopolininkas.

REKLAMA

Rusijos dujų monopolininkas dujų tiekimą Ukrainai šią savaitę buvo sumažinęs net dusyk. Pirmadienį tiekimas buvo sumažintas ketvirtadaliu, o dar 25 proc. dujos buvo prisuktos antradienį. Tiesa, tiesiogiai iš Rusijos Ukraina perka tik apie ketvirtadalį sunaudojamo dujų kiekio, tačiau iš kitų valstybių perkamos dujos tiekiamos „Gazprom“ priklausančiais vamzdynais.

Pagrindinis dujų užsukimo motyvas – Ukrainos nesumokėta ir pusantro milijono dolerių siekianti skola už jau perduotas dujas. „Naftogaz“ patikino, kad Vakarų šalys dėl dujų tiekimo sumažinimo nenukentėjo. Kaip žinia, didžiausia dalis Rusijos dujų Vakarų Europos gavėjus pasiekia tranzitu per Ukrainą.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bei Ukrainos vadovas Viktoras Juščenka buvo pasiekę preliminarų susitarimą dėl pusantro milijono dolerių siekiančių Ukrainos skolų už jau patiektas dujas, tačiau po kiek laiko Ukrainos premjerė Julija Timošenko pabandė pakeisti susitarimą ir teigė, kad ši Vyriausybė negali mokėti skolų, kurios susikaupė dėl neskaidrių dujų tiekimo per tarpininkus schemų ir praėjusios Vyriausybės korupcijos.

Bijojo vagysčių

„Gazprom“ sumažinus dujų tiekimą į Ukrainą, buvo imta nuogąstauti, kad dėl to nukentės ir dujų gavėjai Vakaruose. „Gazprom“ trečiadienį pareiškė, kad Ukraina, siekdama kompensuoti dujų trūkumą, ims vogti Vakarų rinkai skirtas dujas. Rusijos dujų monopolininkas teigia, kad Ukraina už jau perduotas dujas yra skolinga pusantro milijardo dolerių. „Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas pranešė, kad ukrainiečiai kasdien iš tranzitinių dujotiekių numato pasisavinti po 60 mln. kubinių metrų dujų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad dujas Ukrainai „Gazprom“ buvo užsukęs dar 2006 metais. Tuomet nukentėjo ir rusiškų dujų gavėjai Vakaruose, o „Gazprom“ kaltino ukrainiečius vogus Vakarų rinkai skirtas dujas.

Rusijos dujų monopolininkui ir toliau grasinant sumažinti dujų tiekimą, Ukrainos kompanijos „Naftogaz“ atstovai teigė, kad tokiu atveju, jei „Gazprom“ ryšis dar labiau sumažinti dujų tiekimą Ukrainai, jie bus priversti griebtis papildomų priemonių, kad kompensuotų dujų trūkumą. Iš esmės tai reiškė „Naftogaz“ prisipažinimą, kad jie yra pasiryžę vogti Vakarams skirtas dujas. Tačiau vėliau kompanijos atstovai pareiškė, kad tokių drastiškų priemonių dėka Ukrainoje vyraujančių gerų orų ir sukauptų pakankamų dujų atsargų griebtis bent jau kol kas nereikės. Ukraina dar 2006 metais savinosi vakarams skirtas dujas po to, kai „Gazprom“ nutraukė dujų tiekimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų