REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvynės Sąjungos frakcijos narys Kęstutis Čilinskas teigia, jog „Leo LT“ steigimas turi būti atšauktas, nors kitas frakcijos narys, konservatorių lyderis Andrius Kubilius, jau anksčiau ragino sutelkti jėgas „Leo LT“ priežiūrai, o ne projekto stabdymui.

REKLAMA
REKLAMA

K. Čilinskas: įformintas neteisėtas sandoris

Seimo nario K. Čilinsko teigimu, praėjusį savaitgalį viešai, per TV3 televiziją, padarytas vieno iš įtakingiausių „NDX Energija“ savininkų Žilvino Marcinkevičiaus pranešimas patvirtino ankstesnius specialistų vertinimus, kad „Leo LT“ steigimas buvo valdžios priemonė padovanoti minėtos kompanijos savininkams valstybės turtą.

REKLAMA

„Apie tai, kad šis Prezidento pasirašytu įstatymu įformintas sandoris yra neteisėtas, išvadas davė visos teisinės institucijos, kurių išvadų prašė Seimas“, - teigiama išplatintame pareiškime.

Anot K. Čilinsko, visi specialistai patvirtino, ir tai matyti iš įstatymo teksto, kad „Leo LT“ yra ne atominės elektrinės statybos ir ne lėšų investavimo į tą statybą bendrovė.

„Pagal Vyriausybės 2007 m. gruodžio 27 d. nutarimu patvirtintus derybų su „NDX Energija savininkais rezultatus bei tuos rezultatus įforminusias Atominės elektrinės įstatymo pataisas, Vyriausybė ir šie savininkai steigia „Leo LT“, kuri valdys Lietuvos valstybės gaminamos elektros perdavimo ir skirstymo tinklus. Kitaip sakant, „Leo LT“ gaus pelną iš Lietuvos valstybės lėšomis statomų ir prižiūrimų elektrinių”, - teigia parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Nuomonės - prieštaringos

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius šeštadienį partijos taryboje pareiškė, jog prezidentui palaiminus nacionalinio investuotojo „Leo LT“ įstatymą, būtų neišmintinga toliau stabdyti šio projekto gimimą, o verčiau esmingai prižiūrėti, kad „energetikos liūtas“ siektų svarbiausių tikslų.

„Būtų klaida pasiduoti pagundai po mūšio dar ilgą laiką mojuoti kumščiais. (...) Paradoksas, kad prezidentas pasirašydamas įstatymą iš Vyriausybės pareikalavo to paties, ko mes reikalavome svarstymų Seime metu - kad būtų grįžta prie derybų“,- samprotavo A.Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie siekius atšaukti „Leo LT“ steigimą pirmadienį paskelbė ir iš 16 asmenų sudaryta visuomenininkų grupė. Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ji įteikė prašymą leisti rinkti piliečių parašus, kad būtų atšauktas nacionalinio investuotojo bendrovės „Leo LT“ kūrimą įteisinęs Atominės elektrinės įstatymas.

Tarp minėtą prašymą pasirašiusių asmenų yra prodiuserė Rūta Vanagaitė, „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Rytis Juozapavičius, Nepriklausomybės Akto signataras Romualdas Ozolas, europarlamentarė Ona Juknevičienė, žurnalistas Artūras Račas bei kiti, sieks surinkti 50 tūkst. piliečių parašų ir inicijuoti, kad Atominės elektrinės įstatymas būtų pripažintas netekusiu galios.

Ž. Marcinkevičius traukiasi

REKLAMA

Beje, minėtoje TV3 laidoje Ž. Marcinkevičius paskelbė apie pasitraukimą iš VP grupės kontroliuojamos bendrovės „NDX Energija“ valdybos.

„Mes užbaigiame šitą projektą, prasideda įgyvendinimas šito projekto, ateina nauji žmonės, kompetentingi ir labai stiprūs ir tikiuosi, kad jiems pavyks su pagrindiniu akcininku surasti vienokius ar kitokius sprendimus“, - laidoje sakė Ž.Marcinkevičius.

„NDX Energija“, kuri kontroliuoja skirstomųjų tinklų bendrovę VST pagal Seimo priimtą Atominės elektrinės įstatymą turėtų tapti Lietuvos Vyriausybės pagrindine partnere steigiant nacionalinio investuotojo bendrovę „Leo Lt“.

„Maximos“ savininkų valdomai „NDX Energijai“ pagal susitarimus su Vyriausybe turėtų priklausyti 38,3 proc. „Leo Lt“ akcijų, Vyriausybė turėtų valdyti 61,7 procentų.

„Leo LT“ sutartys numato, kad „NDX energija“ valdys 38,3 proc. akcijų, valstybė - 61,7 proc. energetikos milžino akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų