REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pakeista Nacionalinių kultūros ir meno premijų skyrimo tvarka. Sumažinus laureatų skaičių nuo 9-ių iki 6-ių, mažinamas ir komisijos narių skaičius. Kai kurie buvusios komisijos nariai teigia, kad taip ministras susidorojo su jam neįtikusiais menininkais. Jonas Jučas neigia kaltinimus, praneša LTV „Panorama“.

REKLAMA
REKLAMA

Kam atiteks Nacionalinė kultūros ir meno premija – dabar apie 100 tūkst. litų – iki šiol spręsdavo 15-kos meno profesionalų komisija, sudaryta taip, kad palaikymo sulauktų ir klasikinio, ir šiuolaikinio meno atstovai.

REKLAMA

Komisijos narys režisierius Gintaras Varnas teigia, kad komisija mažinama iki vienuolikos žmonių – taip atsikratoma neparankiausių.

„Kuluaruose kalbama, kad nei aš, nei V. Sventickas neįtikom ministerijai, konkrečiai - ministrui. Na, aš, aišku, dėl ko neįtikau - dėl skandalo Kauno teatre ir dėl pasiūlymo atsistatydinti“, – mano G. Varnas.

Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos pirmininko V. Sventicko teigimu, kuo mažiau bus komisijos balsų, tuo mažiau išliks demokratinio sprendimo. „Buvo 15 narių, dabar 11, tai sakykime taip - balsuojant šešiais balsais gali būti nulemtas vienoks ar kitoks sprendimas“, – sako komisijos pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA

Kultūros ministro J. Jučo teigimu, naujos komisijos narius ministerija jau parinkusi, tačiau ją dar turi patvirtinti Kultūros ir meno taryba, Vyriausybė.

„Jie ką nori, tegul šneka, tai jų problemos šnekėti. Niekas dar naujos komisijos nepatvirtino, niekas su niekuo nesusidorojo, ir nebūtinai senos komisijos narys turi likti naujoje komisijoje“, – telefonu LTV „Panoramai“ sakė J. Jučas.

Komisijos pirmininkas V. Sventickas sako, kad keisdami premijos skyrimo nuostatus ministerijos tarnautojai neklausė jų nuomonės ir kritikuoja pataisą, jog menininkų nebegalės siūlyti fiziniai asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne visada gal rimtai pažiūri į šitą dalyką, gal ten jų valdybos ar tarybos gali išreikšti kažkokią nuomonę, kuri kitiems menininkams atrodytų ne pati geriausia“, – svarsto jis.

Kaip pavyzdį V. Sventickas pateikia prieš keletą metų muzikantų pasiūlytą ir apdovanotą dirigentą Robertą Šerveniką, šiemet taip literatūrologė Viktorija Daujotytė pristatė poetę Liūnę Sutemą.

Bet ministras sako, kad Lietuvoje yra daugybė organizacijų, per kurias galima pristatyti žmogų apdovanoti.    

Viena iš naujovių, kurią menininkai pripažįsta – svarstant premijas vieną bus galima skirti už menininko ilgametę kūrybinę veiklą.

Monika Petrulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų