• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį Maskvoje susitarė dėl Ukrainos įsiskolinimo valstybinei Rusijos dujų kompanijai „Gazprom“, praneša „RIA News“.

REKLAMA
REKLAMA

V. Juščenka pareiškė, kad Ukraina 2008 metų sausio mėnesio įsiskolinimus „Gazprom” padengs pagal iki tol susitartą dujų kainą. Pasak Ukrainos vadovo, skola bus sumokėta artimiausiu metu.

REKLAMA

„Gazprom“ teigia, kad Ukraina yra skolinga 1,5 milijardus dolerių, tuo tarpu Ukrainos ministrė pirmininkė  Julija Timošenko mano, kad valstybinės kompanijos „Neftegaz Ukraina“ skolos 2008 sausio 1 dieną siekė 1,072 milijardų dolerių, o už jas yra atsakingas Viktoras Janukovičius.

V. Juščenka pareiškė, kad Rusija visada buvo Ukrainos strateginė partnerė ir šia linkme bus vystomas tolimesnis dvišalis bendradarbiavimas. Kijevas teigė, kad 1,5 mlrd. dolerių skola susidarė dėl komplikacijų su dviem dujų tarpininkais. Kaip žinia, premjerė J. Timošenko siekia atsikratyti visų tarpininkų ir dujas pirkti tiesiogiai iš „Gazprom“. Rusijos dujų monopolininkas teigė esąs pasiruošęs derėtis šiuo klausimu po to, kai Ukraina sumokės visus įsiskolinimus. Ekspertai pažymi, kad dujų tiekimo problema iš esmės yra ne prezidento, o būtent J. Timošenko kompetencijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartiniai nesutarimai su „Gazprom“ prasidėjo po to, kai į premjero postą vėl grįžo J. Timošenko, kurios atžvilgiu Maskva nėra labai draugiškai nusiteikusi. Tačiau Rusija teigia, kad šie nesutarimai neturi nieko bendro su politika, nes visa tai ekonomika.

Priminsime, kad pirmadienį, vasario 11 dieną, Ukrainos valdžios atstovams nepavyko Maskvoje pasiekti kompromiso, todėl „Gazprom“ pagrasino apriboti dujų tiekimą Ukrainai, jei sprendimas nebus priimtas iki vasario 12 dienos, 18 valandos.

Šiandieninis Rusijos bei Ukrainos ginčas jau toli gražu nebėra pirmasis su dujomis susijęs nesutarimas. „Gazprom“ dujas Ukrainai buvo užsukęs dar 2006 metų sausio 1 dieną. Tuo metu Ukraina už iš Rusijos gaunamas dujas mokėjo kone penkiskart mažesnę sumą nei rinkos kaina, tačiau „Gazprom“ pareiškė, kad bus pereita prie mokėjimo rinkos kainomis – žingsnis, su kuriuo Kijevas nenorėjo sutikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet dėl dujų trūkumo nukentėjo ir ES valstybės. Susitarimą pasiekti pavyko tik prabėgus 4 dienoms ir nuo to laiko pereita prie dujų pardavimo rinkos kaina. Pagal susitarimą dujų tarpininkas „RusUkrEnergo“ pirkdavo Rusijos dujas mokėdamas 230 dolerių už tūkstantį kubinių metrų bei maišydavo jas su iš Centrinės Azijos valstybių gaunamomis dujomis. Galiausiai Ukraina už 1 tūkst. kubinių metrų dujų tarpininkui mokėdavo po 95 dolerius.

Be to, teigiama, kad per susitikimą su V. Juščenka V. Putinas paragino Ukrainą nesijungti prie NATO, nes tai esą pažeistų šalies suverenitetą bei turėtų kitų neigiamų pasekmių. Kremliaus vadovo teigimu, jei Ukrainoje būtų įkurdintos NATO karinės bazės, jos galėtų tapti Rusijos branduolinio arsenalo taikiniu lygiai taip pat kaip ir Vidurio Europoje planuojamas statyti priešraketinės gynybos skydas. Tokios bazės kelia Maskvos isteriją ir Kremlius nenuilsdamas teigia, kad Vakarų bazės buvusiame Rytų bloke yra pavojus Rusijos nacionaliniam saugumui.

REKLAMA

Tiesa, teigiama, jog per susitikimą V. Juščenka patikino savo kolegą iš Rusijos, kad, remiantis Ukrainos Konstitucija, šalyje draudžiama įkurdinti svetimų valstybių karines bazes. Tiesa, tuomet lieka neaišku, kaip Kijevas gali toleruoti Sevastopolyje įkurdinta Rusijos Juodosios jūros laivyną.

Pasiekti Saliamoniški sprendimai – nebus kompanijų, nebus ir problemų

„Gazprom“ ir „Naftogaz“ sukurs dvi naujas kompanijas dujų tiekimui į Ukrainą, pranešė agentūra RIA, cituojanti „Gazpromo“ vadovą Aleksejų Milerį.

Vietoje „RosUkrEnergo“ veiks naujas pardavėjas, o vietoje „UkrGaz-Energo“ – naujas skirstytojas Ukrainos vidaus rinkoje. Abejose naujose kompanijose po 50% akcijų priklausys „Gazprom“ ir „Naftogaz“.

REKLAMA

Sudaryta sutartis, pagal kurią Ukraina padengs susidariusią skolą pagal 2007 metų kainas.
Premjerė J. Timošenko  nekartą buvo pareiškusi, kad reikia nutraukti „RosUkrEnergo“ tarpininkavimo veiklą. Tačiau ji siekė tiesioginių sutarčių tarp „Naftogaz“ ir „Gazprom“, o ne naujų dviejų tarpininkų atsiradimo.

Daugiau:

„Gazprom“ vėl smaugia Ukrainą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų