REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos gynybos ministerija pranešė planuojanti pakeisti kariuomenės grupės Kaliningrado ypatingajame rajone struktūrą. Tai reiškia, kad rusų karinės pajėgos Lietuvos ir Lenkijos pasienyje bus žymiai sustiprintos.

REKLAMA
REKLAMA

Atsakydama į JAV priešraketinės gynybos sistemos elementų dislokavimą Lenkijoje ir Čekijoje, Rusija planuoja pakeisti karinės grupuotės Kaliningrado ypatingajame rajone struktūrą, trečiadienį pranešė Rusijos gynybos ministerijos Vyriausiosios kovinės parengties vadybos viršininkas generolas – leitenantas Vladimiras Šamanovas.

REKLAMA

Nors Rusijos kariškiai neatskleidžia savo planų, nesunku numanyti, kad ketinama žymiai sustiprinti šios karinės grupuotės galią, jei Lenkijoje ir Čekijoje bus dislokuota JAV priešraketinės gynybos sistema, pranešė Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“. Ji cituoja V. Šamanovą, pareiškusį, kad Rusijos Generalinis štabas ir Vyriausioji kovinės parengties valdyba „nagrinėja ir sprendžia, kaip pergrupuosime kariuomenę ir išteklius šiame rajone, kad būtų galima garantuoti mūsų interesų apsaugą“.

REKLAMA
REKLAMA

Generolas taip pat sakė, kad su Kaliningrado srityje dislokuotos Rusijos kariuomenės stiprinimu buvo tiesiogiai susijęs 2007 m. pabaigoje įvykęs Rusijos gynybos ministro vizitas į Kaliningradą. „Niekam ne paslaptis, kad ši gynybos ministro kelionė leidžia vertinti Kaliningrado ypatingąjį rajoną naujų karinių – politinių sąlygų kontekste“, - sakė V. Šamanovas.

Aukšti Rusijos kariuomenės atstovai jau anksčiau ne kartą grasino „atitinkamai reaguosiantys“ į JAV priešraketinės gynybos radaro ir raketų perėmėjų bazės dislokavimą Čekijoje ir Lenkijoje. Rusijos strateginės paskirties raketinės kariuomenės vadas N. Solovcovas pareiškė, kad į taikinių sąrašą bus įtraukti PRG objektai Čekijoje ir Lenkijoje. „Adekvačių priemonių“ grasino imtis ir skambiais pareiškimais garsėjantis Rusijos kariuomenės generalinio štabo viršininkas I. Balujevskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apžvalgininkų teigimu vienu iš galimų jėgos demonstravimo variantų gali būti Rusijos raketinių kompleksų „Iskander“, kurie gali būti apginkluoti ir branduoliniais užtaisais, dislokavimas Kaliningrado srityje.

Praėjusių metų gruodžio 12 d. Rusija sustabdė savo įsipareigojimus pagal Įprastinės ginkluotės Europoje sutartį. Rusijos užsienio reikalų ministerija tuomet pareiškė, kad Rusijos daugiau nebevaržo įsipareigojimai, įvesti dėl ginklų dislokavimo flanguose.

Nors Maskva oficialiai netrukus pranešė neketinanti sutelkti daug ginkluotės prie kaimyninių valstybių, kai kurie Rusijos kariniai apžvalgininkai teigė, kad Rusija vėl pradės telkti kariuomenę prie savo vakarinių sienų, įskaitant ir Baltijos šalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų