REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Ankstyvas vasaros rytas. Saulė dar tik keliasi, rąžosi skaisčiaveidė nenoriai pramerkdama užmiegotas akis, tingiai skleisdama pažeme išdraikytus plaukus...“ - šiais žodžiais prasidėjo trečiasis Nacionalinis diktantas.

REKLAMA
REKLAMA

Per Lietuvos radijo pirmąją ir Lietuvos televizijos antrąją programas diktoriaus Juozo Šalkausko skaitomą Vytauto V. Landsbergio tekstą "Senolio pranašystė" lietuvių kalbos mylėtojai rašė ne tik visose Lietuvos savivaldybėse, bet ir užsienio valstybėse. Nacionalinio diktanto konkursas vyko diplomatinėse atstovybėse net 24 šalyse, lituanistinėse ir savaitgalinėse mokyklose, lietuvių bendruomenėse nuo JAV iki Japonijos.

REKLAMA

Balsas.lt pakalbino vieną iš Nacionalinio diktanto rengėjų - Stanislovą Kairį. "Atgimimo" žurnalistas pasakojo, kad tikslių duomenų apie šiais metais dalyvavusių žmonių skaičių nėra, tačiau populiarumo diktantas sulaukė tikrai daugiau nei pernai, vien Vilniaus savivaldybėje rašiusiųjų buvo apie 500, o iš viso jų gali būti virš 4000. Vienas gausiausio dalyvių skaičiaus sulaukęs - Prienų miestas, jame rašė apie 70 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Nustebino gana didelis rašiusiųjų skaičius užsienyje - Briuselyje jų buvo 42, Berlyne - 66. Vokietijoje, Hiutenfeldo mieste veikiančioje Vasario 16-osios gimnazijoje lietuvių kalbos žinias tikrinosi ne tik vietos lietuviai, bet ir užsienio reikalų ministras P. Vaitiekūnas, keli diplomatai. Šis diktantas parodė, kad Lietuvių kalbos mylėtojų yra visame pasaulyje, Japonijoje diktantą rašė 4 žmonės, pirmą kartą Kazachijoje - 10, o JAV mieste New Yorke lietuvių emigrantai atskirai rinks raštingiausią miestietį.

Čikagoje, nors buvo trečia valanda nakties, Nacionalinį diktantą rašė šešiolika entuziastų, o į Vilniaus savivaldybę žmonės rinkosi dar ir po 11 val., kai diktantas buvo pradėtas skaityti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S. Kairys teigė, kad užsienyje rašiusiųjų darbai bus vertinami taip pat, kaip ir dalyvių Lietuvoje. Darbus tikrins speciali mokytojų ekspertų grupė. Nors mokytojai diktanto tikrinimui skirs daugiau nei 8 val. per parą, rezultatų gali reikti luktelti ir ilgiau nei savaitę. Visus darbus į Vilnių padės sugabenti Lietuvos Paštas, o iš užsienio - diplomatinis paštas. Sunku tikėtis, kad į Vasario 23 dieną vyksiantį finalą atvyks lietuvių iš Argentinos ar JAV, tačiau laukiama aplinkinių valstybių, pavyzdžiui, Lenkijos Punsko srities tautiečių.

REKLAMA

S. Kairio nuomone, ypač džiugina tai, kad šiemet diktantą rašė labai daug jaunų žmonių, tiek studentų, tiek studijas jau baigusių. Pirmaisiais metais tarp dalyvių dominavo senyvo amžiaus žmonės, o antraisiais - dalyviai iš įvairių amžiaus grupių buvo pasiskirstę daugmaž vienodai.

Laimėjusiųjų finale laukia tokie pat prizai, kaip ir prieš metus. Raštingiausias lietuvis galės džiaugtis naujomis ir jau išleistomis Visuotinėmis lietuvių enciklopedijomis.

Kartu su diktanto konkursu šiemet vyksta ir Gražiausio lietuviško žodžio rinkimai. Diktantą rašiusieji jiems labiausią patinkantį žodį žymėjo atskiroje grafoje diktanto lape, o visi kiti turintys mylimiausią žodį gali jį iki vasario 14 dienos siųsti elektroninio pašto adresu [email protected].

REKLAMA

Anot "Atgimimo" žurnalisto, idėja rinkti gražiausią lietuvišką žodį, kaip ir pats diktantas, atėjo iš užsienio valstybių. Pavyzdžiui, latviai kiekvienais metais renka ne tik geriausią ir blogiausią naujadarą, bet ir metų frazę. Praeitais metais vieno Latvijos politiko ištarta frazė "šiandien aš tiesioginiame eteryje nepasiruošęs meluoti" neabejotino populiarumo būtų sulaukusi ir Lietuvoje.

Iš visų portalų ir Nacionalinio diktanto dalyvių pateiktų Gražiausių žodžių, patį Gražiausią vasario 23 d. išrinks J. Marcinkevičius. Poetui iš visų interneto puslapių bei diktantą rašiusiųjų pasiūlymų bus pateikti apie 6 žodžiai, o iš jų vadovaudamasis gera lietuvių kalbos jausena, nuojauta ir autoritetu J. Marcinkevičius išrinks patį gražiausią.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be Gražiausio žodžio rinkimų diktanto dalyvių šiemet laukė ir dar viena naujovė, savivaldybių salėse diktantas buvo rašomas ant savaiminio kopijavimo popieriaus, tad dalyviams nereikės ilgai laukti, kad sužinotų padarytas klaidas. Originalus diktanto tekstas bus paskelbtas sausio 28 dieną, o finalinis turas vyks Vilniuje Vasario 23 dieną.

Paprašytas papasakoti apie diktanto teksto rengimą S. Kairys teigė, kad prie teksto rengimo ypač prisidėjo Valstybinė lietuvių kalbos komisija. Ji sudarė sunkių žodžių sąrašą, sintaksės reikalavimus, o jais remdamasis Vytautas V. Landsbergis specialiai šiam konkursui parašė kūrinį "Senolio pranašystė".

Nacionalinį diktantą rengė politikos savaitraštis "Atgimimas" kartu su partneriais, tarp kurių - Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų