REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV patvirtino ketinimus dislokuoti priešraketinės gynybos (PRG) elementus Lenkijoje ir Čekijoje, o Rusija, atsakydama į tai, pareiškė esanti pasirengusi adekvačiai atsakyti į grėsmę, galinčią kilti jos saugumui buvusių Varšuvos Sutarties šalių teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos valdžia pirmadienį oficialiai patvirtino informaciją apie oficialų JAV pasiūlymą statyti raketų bazę Lenkijoje. Šis pasiūlymas brendo kelis mėnesius, bet Lenkijos URM jį oficialiai išgirdo sausio 19 dieną, paaiškino Lenkijos televizijai gynybos ministras Radoslawas Sikorski (Radoslavas Sikorskis).

REKLAMA

JAV taip pat pasiūlė Čekijos vyriausybei įrengti šioje šalyje radiolokacinę sistemą, kuri padėtų susekti priešo raketas.

Praėjus tik dviem valandoms po to, kai praėjusį penktadienį parlamente gavo pasitikėjimo votumą, Čekijos premjeras Mirekas Topolanekas sakė, kad JAV pasiūlė dislokuoti šios Vidurio Europos šalies teritorijoje naujos Amerikos priešraketinės gynybos sistemos radiolokacijos bazę.

"Vyriausybė pasirengusi rimtai apsvarstyti JAV pasiūlymą ir surengti derybas dėl šios bazės statybos", - sakė M.Topolanekas žurnalistams Prahoje ir pridūrė, kad jis pats šiai idėjai pritaria, tačiau derybų procesas gali trukti kelis mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

JAV patvirtino, jog Čekijos ir Lenkijos vyriausybėms nusiųsti oficialūs paklausimai. JAV valstybės sekretorės padėjėjas Danielis Friedas (Denielis Fridas) interviu, kurį pirmadienį išspausdino "Rzeczpospolita" pareiškė, kad šiais pasiūlymais gali prasidėti galbūt mėnesius truksiančios derybos su Varšuva ir Praha.

"Mes manome, kad Lenkijoje ir Čekijoje pastačius priešraketinio skydo infrastruktūrą, iš esmės sustiprėtų susivienijusios Europos gynyba, - sakė Amerikos diplomatas. - Noriu pabrėžti, kad priešraketinė sistema nėra nukreipta prieš Rusiją".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, PRG nukreipta prieš vadinamąsias "nepaklusnias" valstybes, kurioms JAV priskiria Iraną ir Šiaurės Korėją.

JAV ambasados Varšuvoje atstovas Andrew Schillingas (Endriu Šilingas) agentūrai "Interfax" pasakė, kad Amerikos ir Lenkijos pareigūnai pradėjo svarstyti galimybę priešraketinės gynybos tikslais Lenkijoje statyti raketinę bazę.

Pasak jo, JAV jau užmezgė oficialius kontaktus su Lenkijos vyriausybe, o vėliau tikimasi pradėti oficialesnes derybas šiuo klausimu.

Maskvoje planai kaimyninėse valstybėse dislokuoti PRG elementus sukėlė neigiamą reakciją.

Rusijos Kosmoso kariuomenės vadas generolas pulkininkas Vladimiras Popovkinas pirmadienį žurnalistams pareiškė, kad galimas Jungtinių Valstijų priešraketinės gynybos (PRG) sistemos elementų dislokavimas Čekijoje ir Lenkijoje kelia grėsmę Rusijos saugumui.

REKLAMA

"Mūsų analizė rodo, kad JAV PRG sistemos dalių dislokavimas Čekijoje ir Lenkijoje mums kelia akivaizdžią grėsmę", - pareiškė V.Popovkinas, komentuodamas žiniasklaidos priemonių pranešimus apie tai, kad Čekijos vadovybė gavo JAV kreipimąsi, kuriame prašoma skirti vietą jos radiolokacijos stočiai dislokuoti.

Manoma, kad jos oficialus tikslas bus ginti Senąjį Pasaulį nuo Šiaurės Korėjos ir Irano balistinių raketų. Kaip manoma, Vašingtono siūlymas bus apsvarstytas Prahoje šią savaitę.

Maskva ne kartą pareiškė, kad PRG sistemos kūrimas Europoje pažeis strateginį jėgų balansą žemyne ir gali sukelti naujas ginklavimosi varžybas.

REKLAMA

Pasak generolo, "labai abejotina, kad JAV nacionalinės PRG elementai Rytų Europoje būtų nukreipti prieš Irano raketas, kaip deklaruojama". "Labai abejotina, kad Irano raketų trajektorijos eis virš Čekijos ir Lenkijos teritorijų", - sakė V.Popovkinas.

Jis pareiškė, kad "kai bus priimti sprendimai (dislokuoti objektus Čekijoje ir Lenkijoje), mes imsimės atitinkamų priemonių".

Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto vyriausiasis mokslinis bendradarbis generolas majoras Vladimiras Dvorkinas savo ruožtu sakė, kad Amerikos PRG elementų dislokavimas Europos šalių teritorijoje yra "šaltojo karo recidyvas".

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų