REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Tėvynės Sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius pažėrė kritikos atsinaujinusiai valdančiųjų koalicijai. Anot politiko, Algimanto Matulevičiaus vertimą iš Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovo posto nulėmė principinga pastarojo laikysena per „Dujotekanos“ skandalą.

REKLAMA
REKLAMA

A. Kubilius: valdantieji skęsta

Kaip spaudos konferencijoje sakė A. Kubilius, nepaisant visų garsių pareiškimų, kad į naująją koaliciją socialliberalai eina tam, kad būtų pasirūpinta mokytojais ar tėvais, auginančiais vaikus, ir tam, kad Artūras Paulauskas būtų atominės elektrinės statybos garantu, realūs veiksmai yra kitokie.

REKLAMA

„Pirmasis ir aiškiausias veiksmas – Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto užvaldymas, vieną, netinkamą koalicijos narį – A.Matulevičių pakeičiant kitu, labai tinkamu – Alvydu Sadecku. Kaip galima suprasti iš viešų pareiškimų, tokiu pakeitimu suinteresuotas yra pats premjeras G.Kirkilas. Atrodo, kad valdančioji dauguma tik vardan to ir yra lipdoma – kad pakeistų Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovybę“, - tvirtino konservatorius.

REKLAMA
REKLAMA

A. Kublius sakė, jog jam visiškai akivaizdu, kad pagrindinė A.Matulevičiaus nušalinimo priežastis – jo ir visos komiteto daugumos principinga laikysena VSD reikalų parlamentinio tyrimo metu, taip vadinamo „Dujotekanos“ skandalo metu. „Tokie grubūs veiksmai rodo tik viena – valdančioji koalicija, ir ypač socialdemokratai,  skęsta. Kai skęstama, labai dažnai yra  imamasi desperatiškų veiksmų, tikintis, kad jie dar kažkaip gali išgelbėti“, - sakė parlamentaras.

„Pastaruoju metu tokių desperatiškų veiksmų socialdemokratų veikloje tenka matyti vis daugiau – pradžioje A.Paleckio išmetimas, dabar A.Matulevičiaus. Nenoriu vertinti A.Paleckio, daugelis jo veiksmų ir žodžių man atrodė pigus populizmas, bet negali ginčytis su jo pateikta socialdemokratų vidinės būsenos diagnoze – socialdemokratijos partijoje  nėra, partija yra užvaldyta neskaidrių įtakų ir interesų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai į tokią viešai išsakytą idėjinę diagnozę yra atsakoma išmetimu iš partijos, tai reiškia tik viena, kad kitokių, idėjinių, argumentų apsigynimui nuo tokios kritikos  partijos vadovybė neturi. Tada ir belieka imtis desperatiškų veiksmų“, - socdemams kritiką žėrė Tėvynės Sąjungos pirmininkas.

„Demokratiją pagal „Dujotekaną“

Anot A. Kubiliaus, išmetant „Dujotekanai“ neįtikusį A.Matulevičių iš pareigų „nebelieka nieko kito, kaip tik naująją koaliciją pakrikštyti „Dujotekanos“ koalicijos vardu“.

REKLAMA

„Manau, kad Seime tie, kurie siekė ir siekia skaidrumo valstybės reikaluose, taip pat ir tiriant „Dujotekanos“ reikalus, turėtų pasipriešinti Premjero ir A.Paulausko siekiui pakeisti Seimo komiteto vadovybę. Esu įsitikinęs, kad net ir tokiame Seime, kokį turime, principinga pozicija privalo būti ginama ir gali  būti apginta“, - sakė konservatorius.

Kaip sakė A. Kubilius, pastaruoju metu nebespėji stebėtis, kaip, valdant socialdemokratams, valstybė baigiama paversti visišku turgumi, kur jokios taisyklės ir įstatymai  nebegalioja – o galioja tik primityvūs ir brangiai kainuojantys interesai. „Nenuostabu, kad tokios „demokratijos“ Lietuvos piliečiai nebenori ginti. Nes klausimas, ar tikrai tai galima vadinti demokratija. Geriausiu atveju gali pavadinti „Demokratija pagal „Dujotekaną“, - atviravo politikas.

REKLAMA

A. Matulevičiui – kaltinimai pataikavimu

Kaip jau buvo rašyta, Naujosios sąjungos (NS) taryba šeštadienį bendru susitarimu pritarė partijos prisijungimui prie dabar keturių partijų sudarytos valdančiosios koalicijos. Socialliberalai parlamente turi 10 vietų, todėl jiems prisidėjus prie mažumos koalicijos ji taps daugumos ir turės 73 balsus iš 141.

Skelbiama, kad Socialdemokratų partijos, Valstiečių liaudininkų, Pilietinės demokratijos, Liberalų ir centro bei Naujosios sąjungos atstovai koalicinį susitarimą galėtų pasirašyti jau kitą savaitę. Sutarta, kad įsiliedami į koaliciją socialliberalai turėtų aplinkos ministro, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, Europos reikalų komiteto ir parlamento vicepirmininko, Antikorupcijos komisijos pirmininkų postus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu NSGK dar vadovauja pilietininkas Algimantas Matulevičius. Balsas.lt rašė, jog valdantieji kaltina jį pernelyg dideliu pataikavimu opoziciniams konservatoriams.

“Būsimų partnerių (socialliberalų - BNS) netenkina šito komiteto pirmininko darbas. (...) Aš skeptiškai vertinu jo darbą, ne kartą esu pasisakęs. Ne sykį buvo su juo kalbėta ir, kiek žinau, net pats partijos pirmininkas (Viktoras Muntianas - BNS) su juo kalbėjo, bet jis nekeitė savo pozicijos", - žurnalistams sakė premjeras ir socialdemokratų lyderis Gediminas Kirkilas.

REKLAMA

“Mes norim viena - kad koalicija dirbtų stabiliai. Jeigu A.Matulevičius yra įtakojamas konservatorių, jų norų, jų pozicijų, mūsų nuomone, turėtų būti aiškiai atsakyta: ar jau 2K projektas baigė galioti, ar jis dar bus tęsiamas “po kilimu”. Mes ateinam, kad 2K baigtų galioti”, - aiškino A.Paulauskas.

2K projektu vadinamas G.Kirkilo ir apie pusantrų metų mažumos Vyriausybę rėmusių konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus bendradarbiavimas.

Jungtis prie valdančiųjų soclibams buvo pasiūlyta po to, kai iš aplinkos ministro posto atsistatydino socialdemokratas Arūnas Kundrotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų