• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę Portugalijos sostinėje atidaryta galerijos „Vartai” ir Užsienio reikalų ministerijos surengta paroda ,,Nematomi kultūrų tiltai. Afrika ir Lietuva”. Žymių Lietuvos menininkų sukurtos skulptūros bei instaliacijos, tapybos, grafikos, fotografijos darbai, šiuo metu eksponuojami vienoje garsiausių Lisabonos municipaliteto galerijų, pasauliui pristatomi jau antrąkart.

REKLAMA
REKLAMA

Paroda „Nematomi kultūrų tiltai. Afrika ir Lietuva”, kurioje dalyvauja 12 žymių Lietuvos menininkų, skirta pažymėti Lietuvos pirmininkavimui ekonominei ir socialinei tarybai (ECOSOC). Lisabona – antroji šio unikalaus projekto stotelė, birželio mėnesį paroda sėkmingai startavo Ženevoje, o po pasirodymo Portugalijoje keliaus į Paryžių bei Briuselį, sakoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Lietuvių parodos atidarymas Portugalijos sostinėje be meno gurmanų sulaukė ir politikų bei vietinės žiniasklaidos susidomėjimo. Į atidarymą praėjusį antradienį atvyko dviejų Afrikos šalių – Nigerijos bei Mozambiko ambasadoriai, taip pat Ukrainos, Austrijos, Danijos, Kroatijos, Estijos, Kipro atstovybių Portugalijoje vadovai, Ispanijos ambasados kultūros atašė bei Lisabonos savivaldybės atstovai. Paroda jau sulaukė ir žiniasklaidos dėmesio - viena populiariausių Portugalijos radijo stočių „Antena 1“ apie lietuvių projektą parengė išsamų reportažą.

REKLAMA
REKLAMA

„Augantis susidomėjimas šia įspūdinga paroda tik įrodo, jog mūsų šalies profesionalioji meno scena įdomi ne tik mums patiems, bet puikiai vertinama ir tarptautinės meno bendruomenės“ – sako projekto kuratorė menotyrininkė Laima Kreivytė. Anot jos, keliaujančiu projektu „Nematomi kultūrų tiltai. Afrika ir Lietuva“ siekiama ne tik parodyti Lietuvoje išugdytų menininkų darbus bei kūrybinį potencialą, bet taip pat ir pademonstruoti mūsų šalies atvirumą pasauliui, paskatinti domėtis skirtingų tautų papročiais, įvairialype Afrikos kultūra, unikalia jos istorija bei dabartimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parodą miestiečiams reklamuoja milžiniškas plakatas su Sauliaus Vaitiekūno „Kaukės“ fotografija, pakabintas judrioje Lisabonos gatvėje. Be minėtojo menininko bei Mariaus Zavadskio skulptūrų, parodos lankytojai išvys Jono Gasiūno, Eglės Gineitytės, Eglės Ridikaitės, Kęstučio Grigaliūno tapybos, Laisvydės Balčiūtės, Eglės Vertelkaitės bei Eglės Kuckaitės grafikos darbus, taip pat Vidmanto Ilčiuko fotografijas, Ray Bartkus skaitmeninės spaudos kūrinius bei Audriaus Navicko „Trispalvės dėlionės“ instaliaciją.

Planuojama, kad ateityje projektui „Nematomi kultūrų tiltai. Afrika ir Lietuva” sukurtų darbų kolekcija bus eksponuojama JAV bei kai kuriose Afrikos šalyse.

Tai jau antrasis galerijos “Vartai” bendradarbiavimas su Užsienio reikalų ministerija. 2001 metais ji, drauge su Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje surengė šiuolaikinės lietuvių dailės parodą “Epizodai”, kurią galėjo išvysti Dublino meno mylėtojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų