• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europarlamentaras Vytautas Landsbergis apgailestauja, kad Rusija pirmininkaus Europos Tarybos Parlamentinei Asamblėjai, nors neįvykdė nė vieno įsipareigojimo, prisiimtų 1996 m., kai tapo ET nare.

REKLAMA
REKLAMA

Lapkričio 26 d. įvykusiame Europos Parlamento užsienio reikalų komiteto žmogaus teisių pakomitečio posėdyje, svarstant ES Tarybos 2007 m. žmogaus teisių ataskaitą bei aptariant Europos Sąjungos ir Europos Tarybos santykius, Lietuvos atstovas Vytautas Landsbergis apgailestavo, kad Rusija pirmininkaus Europos Tarybos  Parlamentinei Asamblėjai, nors neįvykdė nė vieno įsipareigojimo, kuriuos prisiėmė 1996 m. tapdama ET nare, sakoma europarlamentaro biuro išplatintame pranešime.

REKLAMA

Pasak V.Landsbergio, pranešime konstatuojama, kad Europos Žmogaus Teisių teismas yra perkrautas dėl didžiulio kiekio bylų, tačiau vengiama bent žodį tarti apie to reiškinio priežastis bei pagrindus. "Kadangi žmogaus teisių ir teisinės valstybės problemos kai kuriose Europos Tarybos valstybėse narėse negerėja, o Rusijoje tik blogėja, tai augantis bylų kiekis veda į paralyžių, kuris panaikins visas Europos Žmogaus Teisių teismo problemas. Kol kas jos išties auga nepaisant ieškovų dingimo ir kitų Rusijos karinio terorizmo būdų ypač Čečėnijoje. Jau šimtai tokių bylų laukia ir turi būti svarstoma, rasis jų tūkstančiai," – sakė V.Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos atstovas pabrėžė, kad pranešime yra ir pastaba, jog problemą padėtų spręsti Europos Žmogaus teisių konvencijos 14 protokolo ratifikavimas. "Jį ratifikavo visos Europos Tarybos narės, liko tik vienintelė Rusija. Dūma šį ratifikavimą atmetė praėjusių metų gruodį. Taip Rusija griauna procesą ir viltis, tačiau ji bus pagerbta tos pačios Europos Tarybos, iš kurios arogantiškai ir begėdiškai šaiposi," - pastebėjo Europos Parlamento narys.

"Taryba vis prašo ir prašo Rusijos laikytis šio konvencijos įsipareigojimo, bet pažangos nėra, o iš tikrųjų Rusija neįvykdė nė vieno įsipareigojimo iš prisiimtųjų 1996m. sausį, kai tapo ET nare. Taryba už visa tai yra pasirengusi paskelbti Rusijai ne balsavimo teisės apribojimą kaip atsitiko po priėmimo 1996 metais, bet prezidentavimo Asamblėjai pareigas ir garbę! Regis, neįtikėtina, tačiau labai galima, kad šis biznis, jei ir nebūtų korumpuotas, bus užbaigtas greitai. Todėl, kol Europa nesiliauja šaipiusis pati iš savęs, mes visi smunkame žemėn puikioje partnerystėje su Rusija," - sakė V.Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų