REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar čia negalėtų būti pradžia?

Kęstutis Čilinskas - 6596 balsai (55.33 %), Viktoras Uspaskichas - 5094 balsai (40.73 %), skelbė  žymieji Lietuvos tinklapiai  spalio dvidešimt pirmos naktį šių dviejų varžovų į Lietuvos Seimą rinkimų duomenis Dzūkijos apygardoje. Jai skirtą išsilaisvinusią vietą Seime likusiam vienerių  metų laikotarpiui užims nepartiniu  pasiskelbęs,  tačiau konservatorių ir kitų dešiniųjų remiamas,  Vilniuje gyvenantis Lietuvoje garsus 61 metų advokatas  Kęstutis Čilinskas. Ir Dzūkija nušvito

REKLAMA
REKLAMA

Kas Čilinsko laimėjimą lėmė, kyla visuotinis klausimas? Juk  jo varžovas Lietuvoje taip pat gerai žinomas, milijonais besišvaistantis, turtuolis Darbo partijos steigėjas, buvęs Seimo narys ir ūkio  ministras Viktoras Uspaskichas, keletą metų ryškia žvaigžde spindėjęs Lietuvos politikos viršūnėse. Nors paskiausiu laikotarpiu ir turėjęs  bėdų, įtartas sukčiavimais ir dėl to nuo Lietuvos  teisėsaugos net pusantrų metų turėjęs slapstytis savo gimtinėje  Rusijoje, tačiau ieškojęs  galimybių grįžti  ir, aišku, milijonų pagalba vėl įsiropštinti į Seimą, taip įsigyti neliečiamybę ir visus įtarinėjamus paleisti vėjais. Tokiam siekiui atsiradusią progą, Seimo nario rinkimus Dzūkijos apygardoje, apsukriai išnaudodamas, Uspaskichas savo tikslo vos nepasisekė. Jo iškopimas į antrąjį ratą Čilinskui ir visam nuosaikiųjų  lietuvių sparnui kėlė nerimą. Jam ištikimas uolus Darbo partijos elitas ir į rinkimus mesti jo paties milijonai Dzūkiją baugino. Taigi kas  ją, beje, taip pat  ir Lietuvą, bent šiuo metu nuo Uspaskciho  grėsmės  apsaugojo?

REKLAMA

Teisingumas laimėjęs prieš sukčiavimą, konservatyvūs bei nuosaikūs dešinieji  prieš kairiuosius, padorumas  prieš pinigus, vietinis lietuvis  prieš atėjūną  rusą  ar net Lietuva prieš  Rusiją? Tokios  mintys skrajoja  porinkiminiuose pokalbiuose  ir tinklapių komentaruose.  Kiek  jos pagrįstos?  Lėmė  pilietiškas susipratimas ir patriotizmas, teigia  rinkimų laimėtojas  Kęstutis Čilinskas. Tai gal būt ir pats tiksliausias  pastebėjimas, nors to pilietiško susipratimo iš tikrųjų  buvo nedaug. Juk  balsavo net mažiau negu 30 %  registruotų rinkėjų,  o kitų 70 %  piliečių  laikyseną  lėmė apskritai  daugiau nusivylimas valdžia  negu  kažkokia jiems nelabai aiški pilietinė pareiga.  Esu  linkęs pritarti  teigiantiems, kad  šiuo atveju  rinkimus  lėmusius dzūkus prie balsavimo dėžių  atvedė ne kas kita, bet tik patriotizmas. Lietuvių tautos ir jos sukurtos  Lietuvos valstybės meilė, nedviprasmiškai parodžiusi, kad  pusę šimto metų  prieš okupantą  rusą  kovojęs lietuvis  jo tautos atstovo savo valdžioje matyti  nenori. Taip samprotauti leidžia  po pirmojo rinkimų rato nustebusių ir apgailestaujančių  Viktoro Uspaskicho  įsiveržimą  į antrąjį  gausūs komentarai  tinklapiuose. Jeigu taip, tai  čia būtų  lietuvių tautos  naujas atsibudimas  ir daugelio lietuvių laukiamo politinio posūkio atgal į Sąjūdžio laikus  pradžia: lietuvių valstybėje  turi būti tik lietuviška  valdžia.  Bet tai būtų irgi tik pirmoji  pradžia, nes gyvenimo tikrovė rodo, kad iš naujo reikia  pradėti daug  ką. Pirmiausia  visiems  Lietuvos  vidaus politikos kūrėjams bei jos  vykdytojams į šį Dzūkijos atvejį  reikėtų  atkreipti  ypatingą  dėmesį  ir nedvejojant  pripažinti,  kad šiuose rinkimuose  lemiantis veiksnys buvo visgi ne mūsų kai kurių  intelektualų  brandinama  kažkokia neaiški pilietinė,  bet  jų  patvorin numesta  save gerbianti lietuviška  tautinė  visuomenė. O jeigu ji politinį vyksmą  lėmė  čia,  kodėl taip padaryti  ji negalėtų  ir  kitur?  Ir ne vien tik politikoje, bet ir kitose Lietuvos valstybei svarbiose  srityse, ypač ugdant bei brandinant  jaunąsias  kartas, kurių atstovų  jau labai stokoja ir Lietuvos politinės  viršūnės.

REKLAMA
REKLAMA

Dzūkijoje įvykusių rinkimų duomenimis labai džiaugiasi konservatoriai. Žinoma, turi dėl ko, nes Viktoro Uspaskicho laimėjimas  jiems būtų buvęs didelis smūgis ir nauja  baimė  dėl už metų  įvyksiančių  Seimo  rinkimų.  Darbo partija būtų  labai atsigavusi, Uspaskichas vėl būtų tapęs  jos  pirmininku  ir negailėjęs  milijonų  jos  veiklai  bei  pasiruošimui naujo  Seimo rinkimams. Tačiau  dabar ji gali atsidurti blogoj  padėty ar net sužlugti, jeigu  prokurorų  tyrimai ras pakankamai nusikalstamos  medžiagos Uspaskichui baudžiamąją  bylą  iškelti, o šis  išdums atgal į tėvynę  Rusiją. Tai būtų   konservatorių svajonės atsikratyti Uspaskicho visiems laikams išsipildymas, nors  kažin  ar ir  tokia  padėtis jiems daug padėtų? Abejones  kelia  Seimo rinkimams jau  pradėti  paruošiamieji darbai  ir  kiekvienos partijos  pastangos  susirasti  daugiau  balsuotojų.  Pagal apklausas, konservatoriai dabar  antri, po socialdemokratų. Treti – liberaldemokratai, ketvirti - darbiečiai, o dėl  kitų  poros  ar trijų vietų varžosi  valstiečiai liaudininkai, socliberalai, liberalcentristai. Jiems visiems, net ir liberalcentristams,  darbiečiai artimesni negu konservatoriams, todėl ir Uspaskicho partijai subyrėjus, konservatoriai jo balsų negautų. Vargu ar kam nors daugiau  negu patriotizmui  matuoti  tinka  ir dzūkų  “barometras”? Ypač, kai  ir tokiu  kritišku atveju  - lietuvis  prieš  rusą – balsuoti tiek mažai jų teatėjo. Tad  ar kuo nors daugiau  Andriaus Kubiliaus vadovaujama Tėvynės sąjunga  balsuotojus  gali  žavėti  Čilinskui Dzūkijoje laimėjus,  negu ji galėjo  prieš  šiuos rinkimus. Ir ne tik ji viena.  Juk panašioje padėtyje yra visos  kitos partijos, nors Kubilius irgi džiaugiasi, kad  jų remiamas nepartinis kandidatas toli pralenkė  net  valdančiosios  koalicijos partijoms  atstovaujančius  kandidatus.  Bet ką tai reiškia?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal  apklausas  visos  peršokančios ar galinčios peršokti penkių nuošimčių kartelę  partijos  rinkėjams jau seniai žinomos ir, deja, ne iš gerosios pusės. Jos  nusibodę, vadovai įgrisę,  nebepatikimi, nes jų  pastangomis išrinkti seimūnai  daugiausia užsiima ginčais, posėdžiais  įvairius tyrimus atliekančiose komisijose,  kelionėmis  po užsienius, kiti - net  tik  asmeniškais  reikalais. Seimas neveiklus, prasčiausias bet kada anksčiau buvęs, girdisi daugybė balsų.  Rinkėjai žino, kad  partijų vadovybių balsavimui  paruoštuose  sąrašuose, kuriuos jos  sudaro prieš kiekvienus rinkimus,  pirmaisiais bus surašyti vėl tie  patys  vadovai  bei kiti  jų parinkti, taigi jiems  ištikimi, paslaugūnai. Tad  kokia prasmė balsuoti jau iš anksto žinant, kurie iš jų bus  išrinkti  ir, sudarę  įvairias grupuotes,  įtaigaus  Seimo  nusiteikimą.  Ar tokia “demokratinė”  trauka gali privilioti  daugiau rinkėjų, negu  per praėjusius rinkimus  Dzūkijoje? Tuo labiau,  kad  kandidatai  į Seimą  bus garsinami tomis pačiomis programomis bei nevykdomais pažadais.  Kur  toks kelias  valstybę  veda?

REKLAMA

Viena  atsakymo  dalis – jos  dabartis. Turtingieji vis labiau turtėja, o skurdžiai vis labiau skursta, rašo apie ją  Albinas Čaplikas  “Valstiečių  laikraštyje”.  Pagal jį,  615 000  Lietuvos  gyventojų dar vis tebevargsta  žemiau skurdo ribos.  Nors iš  Europos sąjungos  gauta parama  kaimo  gyvenimą šiek tiek  pagerino, tačiau  žemės ūkio darbininkui  600 lt atlyginimas per  mėnesį  jo šeimos  iš skurdo guolio  pakelti negali. Statistikos  duomenys  rodo  pusę  milijono piliečių  išdūmusių  į  vakarus  tenai  geresnio gyvenimo  ieškoti, o  apklausos  dar tiek  pat priskaičiuoja  apie tokį  išdūmimą   galvojančių. Gi  daugumas  likusių  moja  ranka  į visus postringavimus apie  pilietines visuomenes  ir jos  kūrėjų  raginimus  bent  rinkimuose  jų  prašomą  pilietinę  pareigą atlikti. Pareigą, kurią  jų raginamas  pilietis  mato  kaip  beprasmę  ir bereikšmę.

Daug visuomenininkų,  žiniasklaidos  atstovų, profesionalų  bei  mokslo žmonių  jau  seniai apie tai kalba, rašo, ieško  išeičių reikalaudami  pakeitimų, tačiau   partinių  politikų  savo  apsaugai  pasistatyto kieto  mūro  pramušti  kol  kas neįstengia. Jeigu jie  iki šiol  tos  savo susikurtos  ydingos  sistemos nematė,  praregėti  jiems gali padėti  Seimo  nario  rinkimai  Dzūkijoje. Juk čia  galėtų būti bent  jau į naują  rinkimų  sistemą  posūkio pradžia.  Argi  negėda  bus ateinančiuose Seimo rinkimuose sulaukti  tik  ketvirtadalio registruotų balsuotojų?  Kaip tokiu atveju  Lietuva atrodys prieš pasaulį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų