REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos demokratijos indeksas šiemet smuktelėjo nuo 2,21 iki 2,29, skelbia nevyriausybinė organizacija „Freedom House“ („Laisvės namai“).

REKLAMA
REKLAMA

„Nė vienas iš šį indeksą sudarančių Lietuvos reitingų per metus nepagerėjo. Jie arba pablogėjo, arba liko tokie pat“, – lrt.lt sakė europarlamentarė Ona Juknevičienė.

REKLAMA

Indekso sritis yra nuo 1 iki 7 – kuo rodiklis mažesnis, tuo demokratija toje šalyje stipresnė.

Estijos indeksas siekia 1,96, o Latvijos – 2,07. Blogiausius indeksus turi tokios šalys kaip Kuba ir Šiaurės Korėja.

„Laisvės namų“ ataskaitoje pabrėžiama, kad demokratijos lygį mūsų šalyje smukdo korupcija, kurios vis nepavyksta apmalšinti.

Tarp šios tendencijos priežasčių tyrėjai mini su Valstybės saugumo departamentu susijusius įvykius, išaiškėjusius, bet į teismą nepatenkančius piktnaudžiavo politine galia atvejus bei valdininkų korupciją – ypač grąžinant žemę savininkams, išduodant statybų leidimus, vykdant muitinės procedūras.

REKLAMA
REKLAMA

O. Juknevičienės teigimu, tokie rezultatai patvirtina kritiką, jog Vyriausybė tik imituoja kovą su korupcija, kai reali situacija šalyje tik prastėja, ir Lietuva toliau gali būti lyginama ne su Europos, bet su trečiojo pasaulio šalimis.

Su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus direktorius Ryčio Juozapavičiaus nuomone, negalima teigti, kad korupcinė situacija Lietuvoje blogėja, tačiau taip pat vienareikšmiška, kad ir pažangos šioje srityje nėra.

Pasak jo, tokią situaciją lemia jokių aiškių ir nuoseklių antikorupcinių priemonių netaikymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Freedom House“ taip pat teigia, jog Lietuvoje demokratiją naikina ir didelis biurokratinis aparatas, vangiai į visuomeninę ir nevyriausybinių organizacijų veiklą įsitraukiantys gyventojai bei pasitikėjimo nesulaukiantys teismai.

„Tikrai nedžiugina valstybės valdymo tyrimas. Pagal šį rodiklį atsiliekame ir nuo daugelio bendrame reitinge už mus žemiau esančių valstybių“, – kalbėjo O. Juknevičienė.

„Freedom House“ skelbiamą demokratijos indeksą sudaro valstybės valdymo, savivaldos, rinkimų sistemos, žiniasklaidos nepriklausomumo, pilietinės visuomenės aktyvumo, teisėtvarkos nepriklausomumo ir korupcijos įvertinimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų