REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusas įsisuko į vieną daugiabutį Kaune. Namo gyventojai pasakoja, kad per savaitę nuo Covid-19 mirė jau du žmonės, mažiausiai septyni užsikrėtė. Mirusiuosius pažinojęs kaimynas įspėja saugotis vyresnio amžiaus žmones: „kaimynas čia, atrodo, prieš porą dienų buvo sveikas, suklupo ir viskas“.

Koronavirusas įsisuko į vieną daugiabutį Kaune. Namo gyventojai pasakoja, kad per savaitę nuo Covid-19 mirė jau du žmonės, mažiausiai septyni užsikrėtė. Mirusiuosius pažinojęs kaimynas įspėja saugotis vyresnio amžiaus žmones: „kaimynas čia, atrodo, prieš porą dienų buvo sveikas, suklupo ir viskas“.

REKLAMA

Liūdna žinia apie jau antrą nuo koronaviruso mirusį kaimyną socialiniuose tinkluose pasidalino namo gyventojas Algimantas Bakas.

„Mūsų laiptinėje siautėja CORONA. Prieš savaitę mirė vienas kaimynas, šiandiena ryte – kitas. Dar užvakar jis buvo gyvas, kviečiau greitąją, bet atvykę medikai jokių komplikacijų nerado, nors jau tada žmogus karščiavo…“ – Facebook rašo A. Bakas.

Nori paskatinti saugotis

Portalui tv3.lt pavyko susisiekti su A. Baku. Kaunietis pasakoja itin gerai pažinojęs savo kaimynus, glaudžiai su jais bendravęs, tad naujiena apie anapilin iškeliavusius žmones pribloškė.

REKLAMA
REKLAMA

„Kada jau šitas kaimynas numirė, kada jau rado jį atšalusį, buvo truputį baisoka. Buvo tikrai baisoka. Ne dėl to, kad mirtis baisi, bet kad taip netikėtai gali užpulti. Vis tiek, bent jau suprantu, kai savaime ateina, nuoseklus tas procesas. O tada, kai taip staigiai, kaimynas čia, atrodo prieš porą dienų buvo lygtai sveikas, suklupo ir viskas“, – išgyvenimais dalinasi A. Bakas.

REKLAMA

Nors, kaip pasakoja vyras, jų name gyvena inteligentai, daugiausia tvarkingi žmonės, virusas neaplenkė ir jų. Vyras pasakoja, kad jų name užsikrėtimų būta ir daugiau: „Su mūsų namu surišta nuo pandemijos pradžios gal septyni žmonės“.

A. Bakas sako, kad savo įrašu norėjo paskatinti vyresnio amžiaus žmones labiau saugotis ir saugoti jaunuosius kaimynus. Kaip sako vyras, jam dažnai tenka matyti netaisyklingai kaukes dėvinčius vyresnio amžiaus žmones.

„Troleibuse važiuoja vyresni žmonės, mano amžiaus, tos kaukės nuslinktos. Nueini į parduotuvę, pasižiūri, vyresni… Jaunimas, merginos užimuturiuoja, nėra šito, o vyresni… Va ką noriu pasakyti“, – sako A. Bakas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras kartais drausmindavo ir savo namo kaimynus, netaisyklingai dėvinčius kaukes.

„Kada pamatydavai, kad be kaukės, kad taip nueina nuslinkta ar kaip, tai ne tik vien aš sudrausmindavau. Name gyvena ir medikai, tiesiog taip pasakydavom“, – sako A. Bakas.

Vyras sako savo įrašu nenorintis nieko įžeisti, tik pasiųsti žinutę vyresnio amžiaus asmenims labiau saugotis ir patiems, ir labiau saugoti aplinkinius.

„Kreipimąsis į vyresnius žmonės, kad jie saugotų save ir savo vaikus, anūkus, kad būtų atsakingesni. Jaunimui dar priešaky visas gyvenimas“, – savo įrašą apibūdina vyras.

Name – bent septyni atvejai

Portalas tv3.lt taip pat susisiekė ir su minėto namo bendrijos pirmininku Henriku Barausku. Vyras patvirtino informaciją, kad koronavirusas neaplenkė ir jų namo gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mirė du, vienas 100 proc., kad nuo viruso, o kitas numirė 82 m., neįgalusis, koja nesilanksto, bet jis buvo sveikas, paskutines tris dienas sunegalavo, pirmadienį mirė. Reikėtų patvirtinti dar, neaišku, ar nuo kovido, bet viskas eina prie to, kad nuo kovido“, – sako H. Barauskas.

Vyro teigimu, bent septyni namo gyventojai buvo užsikrėtę koronavirusu, abstrakčiais skaičiavimais, užsikrėtusiųjų gali būti apie 12. Tikslaus skaičiaus vyras pasakyti negali: „Keletas šeimų, viena moteriškė davė informaciją tada, kai jau prasirgo“.

„Padarėme dezinfekciją, viską tvarkingai, kaip reikia. Dabar laukiame toliau, kokios bus naujienos“, – sako namo bendrijos pirmininkas.

REKLAMA

H. Barauskas teigia, kad laiptinėse buvo atlikta dezinfekcija, namo gyventojams taip pat primintos saugumo rekomendacijos.

Privaloma izoliuotis

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) primena, kad daugiabučių gyventojams užsikrėtus koronavirusu, užsikrėtusieji neturėtų lankytis bendrose pastato patalpose.

„Kadangi yra sergantis žmogus, nustatomi atvejai, savaime aišku, kad žmogus turi būti izoliuotas, neturi lankytis jokiose bendrose patalpose, tuo pačiu koridoriumi vaikščioti, jis turi likti savo namuose“, – tv3.lt sako NVSC specialistė Justina Petravičienė.

Specialistės teigimu, taip pat turėtų būti sprendžiama ir dėl laiptinės dezinfekavimo.

„Dėl laiptinių dezinfekavimo kiekvienu atveju yra sprendžiama su savivaldybe, tai jei ten yra užfiksuotas ligos protrūkis, laiptinės būna dezinfekuojamos“, – komentuoja J. Petravičienė.

Statistikos departamento duomenimis, koronavirusu Lietuvoje iš viso užsikrėtė 168 708 asmenys. 2494 žmonės nuo Covid-19 mirė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų