REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvą jau pasiekus trims „BioNTech ir Pfizer” vakcinos siuntoms šalyje toliau tęsiamas ne tik medikų, bet ir didžiausios rizikos pacientų skiepijimas. Kaip teigė Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas, procesas kol kas vyksta sklandžiai, sunkių pašalinių reakcijų neužfiksuota. Visgi kai kurie pacientai dar svarsto, ar pageidauja skiepo. 

Lietuvą jau pasiekus trims „BioNTech ir Pfizer” vakcinos siuntoms šalyje toliau tęsiamas ne tik medikų, bet ir didžiausios rizikos pacientų skiepijimas. Kaip teigė Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas, procesas kol kas vyksta sklandžiai, sunkių pašalinių reakcijų neužfiksuota. Visgi kai kurie pacientai dar svarsto, ar pageidauja skiepo. 

REKLAMA

Kaip informavo klinikų atstovas, įstaiga sausio 6 d. gavo antrą Covid-19 vakcinos partiją iš karto tą pačią dieną, tinkamai paruošus vakciną pradėjo tolimesnį skiepijimo darbą.

„Vakar ir šiandien tas darbas yra sėkmingai tęsiamas ir planuojama iki šios dienos vakaro būti paskiepijus apie 3 tūkst. darbuotojų, atitinkančių sveikatos apsaugos ministro prioritetus“, – sakė Š. Mačinskas.„Iš sveikatos priežiūros darbuotojų, kurie dirba tiesiogiai su pacientais, mūsų poreikis, kad visus juos paskiepytume, būtų 3 996 dozės“, – sakė ligoninės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Pacientams – 1300 dozių

Taip pat pagal nurodytus prioritetus pradėtas ir Kauno klinikose gydomų pacientų skiepijimas. Š. Mačinsko teigimu, preliminariai tam numatyta skirti apie 1300 dozių, šiuo metu paskiepyta virš 25 pacientų ir virš 50 suplanuota artimiausiam laikui.

REKLAMA

„Vakar buvo paskiepyti pirmieji pacientai, šiandien darbas tęsiamas ir planuojamas į ateitį. (...) Tai yra pacientai, sergantys lėtinėmis inkstų ligomis, kuriems yra taikoma nuolatinė pakaitinė inkstų terapija – hemodializė. Tokių pacientų, kuriems atliekamos hemodializės, Kauno regione turime 73, 11 –kuriems atliekama peritoninė dializė.

Vakar buvo paskiepyti pirmi 5 pacientai, šiandien – dar 10 tos grupės pacientų. Iš visų šios grupės pacientų 11 Covid-19 liga yra persirgę ir jie turi antikūnus, todėl šiuo metu jiems skiepijimas atidėtas. Yra aptarta su 45 pacientais, kad jie norėtų skiepytis ir galėtų tai būti padaryta per artimiausias 5 dienas. Iš visų kalbintų 5 yra abejojantys, kurie nepareiškė aiškaus pageidavimo būti skiepijami ir norėtų pagalvoti“, – aiškino Š. Mačinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, taip pat nagrinėjami pacientų, kuriems atliktos organų ar kraujo kamieninių ląstelių transplantacijos, atvejai. Kaip pasakojo klinikų atstovas, šiuo metu ligoninė seka apie 300 tokių pacientų. Pirmieji šios grupės 10 pacientų šiandien jau yra paskiepyti, rytoj planuojama paskiepyti dar 40 pacientų.

Be kita ko, dėl šios grupės pacientų skiepijimo susisiekta ne tik su Kauno regiono pacientais, vienas jų buvo iš Skuodo rajono.

„Kalbant apie onkologinėmis ligomis sergančius pacientus, vertinama tai, kad dabar pasirinkti pacientai po kamieninių kaulų čiulpų ląstelių transplantacijos, kurie galėtų būti skiepijami po procedūros praėjus 3–6 mėnesiams. Šiuo metu vertinama šių pacientų būklė ir bus priimti sprendimai dėl jų skiepijimo taktikos, laiko ir pan.“, – konferencijos metu kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toliau kita skiepų laukianti grupė – tai pacientai, sergantys imunodeficito ligomis ir antikūnų gamybos defektu. Jų skiepijimas taip pat buvo pradėtas.

Kaip pasakojo Š. Mačinskas, darbas tęsiamas, bet kiek ilgai jis truks, pasakyti sunku, nes kiekviena situacija individuali.

Išdalinta ir regionui

Kauno klinikos atsakingos ir už viso regiono gydymo įstaigų darbuotojų paskiepijimą, kurie dalyvauja Covid-19 ligos gydyme. Taigi lygiagrečiai skiepijami ir kitų įstaigų medikai.

„Iš antros partijos jau šiandien yra pradėti kai kurių regioninių ligoninių darbuotojų  skiepijimas, yra suplanuota, kokie skaičiai į kokius regionus vakcina keliaus rytoj, pirmadienį. Visi vakcinos poreikio kiekiai yra suderinti ir pilnai tenkinami“, – aiškino klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas.

REKLAMA

Kaip informavo sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Lietuvoje nuo COVID-19 jau paskiepyta daugiau nei 13 tūkst. medikų ir pacientų. Jis teigė besitikintis, kad per sausį jau visi medikai bus vakcinuoti.

„Šiuo metu, kai kalbame, Lietuvoje jau yra vakcinuota daugiau nei 13 tūkst. medikų bendruomenės atstovų ir pacientų. Tuo metu Latvijoje šiuo metu yra paskiepyta 400, Estijoje – 5000. Ir tuo pačiu mes jau lenkiame ir daug Europos valstybių.

Tai mūsų pasirinkimas neblogas, koordinuojantys centrai dirba neblogai ir, tikiuosi, kad tas procesas bus toliau sklandus. Ir per sausio mėnesį medikų gretas būsime pilnai paskiepiję“, – Seime kalbėjo jis.

REKLAMA

Virš 2,3 tūkst. atvejų

Praėjusią parą Lietuvoje nustatytas 2331 naujas COVID-19 atvejis, mirė 30 žmonių, ketvirtadienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą taip pat registruoti 2036 pasveikę žmonės.

Iš viso Lietuvoje registruota 154 tūkst. 550 COVID-19 atvejų, 86 tūkst. 109 asmenys pasveiko, 65 tūkst. 730 – tebeserga. Nuo koronaviruso iš viso mirė 2076 žmonės. 

Praėjusią parą taip pat detalizuota 10 mirčių nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Lietuvos ligoninėse šiuo metu gydoma 2413 COVID-19 pacientų, 199 iš jų – reanimacijoje, deguonis papildomai tiekiamas 1517 pacientų, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 132.

Praėjusią parą Lietuvoje atlikta 13 tūkst. 837 tyrimai dėl koronaviruso, iš viso nuo pandemijos pradžios jų atlikta 1 mln. 700 tūkst. 842.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų