REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžioji Britanija patvirtino antrą vakciną nuo koronaviruso ir leido ją naudoti. Pasak šalies ministro pirmininko Boriso Johnsono, Oksfordo universiteto ir farmacijos įmonės „AstraZeneca“ sukurtas preparatas ne kas kita, kaip Didžios Britanijos mokslininkų triumfas.

Didžioji Britanija patvirtino antrą vakciną nuo koronaviruso ir leido ją naudoti. Pasak šalies ministro pirmininko Boriso Johnsono, Oksfordo universiteto ir farmacijos įmonės „AstraZeneca“ sukurtas preparatas ne kas kita, kaip Didžios Britanijos mokslininkų triumfas.

REKLAMA

Britai skaičiuoja, kad užsitikrino užtektinai vakcinos dozių visiems savo šalies gyventojams. O Jungtinėse Valstijose auga pandemijos aukų skaičiai ir pasipiktinimas, kad skiepijama 10 kartų lėčiau, nei planuota.

Didžiojoje Britanijoje padėtis dėl koronaviruso blogėja su kiekviena diena. Vakar šalyje užfiksuota rekordiškai daug – per 50 000 naujų susirgimo atvejų. Net 10 000 daugiau nei dieną prieš tai.

Sparčiai plintanti nauja viruso atmaina ir tiesiog sprogstantys naujų susirgimų skaičiai kelia nerimą medikams, mat šalies sveikatos sistema braška per visas siūles. Todėl šiandien paskelbus, kad šalyje patvirtinta antra vakcina sukėlė daug džiaugsmo.

REKLAMA
REKLAMA

Šimtai tūkstančių Oksfordo universiteto ir farmacijos įmonės „AstraZeneca“ vakcinos dozių bus paruoštos jau pirmą šių metų dieną, o jomis pradėti skiepyti planuojama nuo pirmadienio.

REKLAMA

„Turime užsakę 100 milijonų šios vakcinos dozių. Pridėjus 30 milijonų „Pfizer“ vakcinos dozių, jų užtenka visai šalies populiacijai. Galiu drąsiai pasakyti, kad galime paskiepyti visus“, – sako Matt Hancock.

„AstraZeneca“ vakcina išbandyta su 40 000 savanorių. Viena po kitos dvi dozės bus leidžiamos, kas 12 savaičių. Pirminiai tyrimai parodė, kad šios vakcinos veiksmingumas tesiekia vos 60 procentų.

Visgi pakeitus dozių paskirstymą ir savanoriams pirmiausia suleidus pusę vakcinos dozės, o po mėnesio – visą antrą dozę jis padidėjo iki 90-ties procentų. Beje, priešingai, nei jau naudojama „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina, jos nereikia laikyti 70 laipsnių šaltyje, ji gerokai pigesnė, o imunitetas koronavirusui pasireiškia vos po dviejų savaičių nuo pirmos vakcinos dozės.

REKLAMA
REKLAMA

„Manau, tai iš esmės keičia situaciją. Šią vakciną bus daug lengviau transportuoti. Didžiuliai šios vakcinos kiekiai gaminami visame pasaulyje“, – pasakoja Oksfordo universiteto vyriausiasis tyrėjas Andrew Pollard.

Tuo metu Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur taip pat patvirtintos naudoti jau dvi vakcinos, skiepijasi viceprezidentė Kamela Harris. Ji stengiasi paskatinti amerikiečius sekti jos pavyzdžiu.

„Viskas vyksta labai greit ir saugiai. „Moderna“ ir „Pfzier“ vakcinos yra saugios. Man suleido „Moderna“ vakciną, ja šiandien pasiskiepys ir mano vyras. Laukiu antros vakcinos dozės“, – teigia išrinktoji viceprezidentė Kamala Harris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo koronaviruso kasdien mirštant vidutiniškai 2000 žmonių, išrinktasis prezidentas Joe Bidenas negaili kritikos neva per lėtai D. Trumpo vakcinavimosi programai. Iki metų galo pats skiepytis neskubantis D. Trumpas žadėjo paskiepyti 20 milijonų žmonių, tačiau šiuo metu pasiskiepijo vos 2 milijonai.

„Jeigu ir toliau judėsime tokiu greičiu, amerikiečius paskiepyti prireiks metų, o ne mėnesių“, – kalbėjo JAV prezidentas Joe Bidenas.

Tuo metu Vokietijoje, kur mirčių nuo koronaviruso skaičius pirmą kartą per parą perkopė 1000, sėkmingai išmėginti ir patvirtinti nauji, itin greiti ir tikslūs koronaviruso testai. Pasak gamintojų, jų tikslumas prilygsta molekuliniams PGR tyrimams iš nosies ir gerklės, o tyrimų rezultatai gaunami ištyrus mėginį mobiliame tyrimų įrenginyje. Tad jo nereikia net gabenti į laboratoriją.

REKLAMA

„Atvykus žmogui ir paėmus mėginį laboratorinės procedūros metu, rezultatas bus gautas per 30, 40 minučių. Vienu metu gali būti tiriama iki 8-nių mėginių“, – sako „GNA Biosolutions“ vadovas Federico Buersgens.

Šie testai jau išmėginti Miuncheno oro uoste ir parodė, kad jų tikslumas siekia 96,7 proc. Kompanija iki kovo tikisi šiais greitaisiais testais pradėti prekiauti visoje Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų