REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvieną dieną fiksuojant tūkstančius naujų Covid-19 atvejų bei dešimtimis skaičiuojant mirtis nuo klastingos infekcijos, šeimos gydytojai pastebi, kad tautiečiai imliau rūpinasi savo sveikata ir teiraujasi, kaip galėtų stiprinti savo imuninę sistemą. 

Kiekvieną dieną fiksuojant tūkstančius naujų Covid-19 atvejų bei dešimtimis skaičiuojant mirtis nuo klastingos infekcijos, šeimos gydytojai pastebi, kad tautiečiai imliau rūpinasi savo sveikata ir teiraujasi, kaip galėtų stiprinti savo imuninę sistemą. 

REKLAMA

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Renata Aleknienė sako, kad gyventojai pandemijos laikotarpiu vis dažniau kreipiasi į gydytojus dėl vitaminų. Gydytoja sako, kad tautiečių susirūpinimas sveikata – sveikintinas, tačiau čia pat priduria, kad nesaikingas vitaminų vartojimas gali būti žalingas sveikatai. 

Pandemija paskatino rūpintis sveikata

R. Aleknienė sako, kad dėl vitaminų vartojimo į šeimos gydytojus kreipiasi vis daugiau lietuvių. Tiesa, gydytoja pažymi, kad ypač kreipiasi Covid-19 infekcija persirgę pacientai, kurie nori sustiprinti imuninę sistemą.

„Pandemijos metu tikrai jaučiama, kad žmonės noriau kreipiasi į gydytojus dėl vitaminų. Ypač daug klausimų apie vitaminus sulaukiu iš Covid-19 persirgusių pacientų. Taip pat tėvai labai rūpinasi vaikų sveikata, klausia, kokius vitaminus vertėtų gerti. 

REKLAMA
REKLAMA

Todėl tikrai pandemija paskatino žmones susirūpinti savo sveikata, o pirmiausia, apie ką pagalvojame, kai susimąstome apie sveikatą, yra vitaminai“, – sako šeimos gydytoja. 

REKLAMA

Vitaminų galima perdozuoti

Pasak R. Aleknienės, vitaminų vartojimas nėra nekaltas, mat ilgą laiką geriant tuos pačius vitaminus, gali būti pasiekta toksiška dozė, todėl ir dėl vitaminų vartojimo, ypač sveikiems žmonėms, reikėtų tartis su gydytoju. 

„Manęs pacientai tikrai dažnai klausia, kaip vartoti vitaminus: ar tik pasidarius kraujo tyrimus ir pasitarus su gydytoju, ar gali ir patys įsigyti vaistinėje ir vartoti maisto papildus. 

Ką sako ne tik Lietuvos, bet ir užsienio specialistai, tai taip paprastai nuolat vartoti vitaminus nėra rekomenduojama. Jei žmogus maitinasi subalansuotai, valgo visavertį maistą, nėra jam išrankus, gyvena sveiką gyvenimo būdą, sportuoja, tuomet žmogui tikrai papildomai vartoti vitaminų nėra rekomenduojama. Nebent žmogus turi ligų, ar vitaminų trūkumą lemia geografiniai ypatumai, tuomet juos reikėtų vartoti“, – pažymi gydytoja. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Aleknienės sveikam žmogui ilgą laiką vartojant vitaminus, yra galimybė pasiekti toksišką jų dozę, dėl ko gali atsirasti sveikatos sutrikimai. 

„Vitaminų, mikroelementų ir kitų papildų toksiškumas atsiranda tada, kai jų tikrai yra didelės dozės. Žinoma, mes čia kalbame apie sveiką organizmą, kuris neturi ypatingų susirgimų. Tai sveikam žmogui tikrai įmanoma pasiekti vitaminų dozės toksiškumą. 

Ypač, jei vitaminai ir kiti papildai perkami ne vaistinėse, o iš neaiškių pardavėjų internete, kur vitaminai būna įvairių sudėčių. Esu žiūrėjusi internete, ką siūlo neaiškūs pardavėjai, tai jų parduodamų papildų sudėtis kai kada paros dozę viršijo net 200 kartų. Todėl reikėtų labai atidžiai rinktis iš ko ir kokią prekę mes perkame“, – pastebi gydytoja. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Aleknienės, lengviausia apsinuodyti vandenyje tirpiais vitaminais. 

„Folio rūgštimi, vitaminu C, B grupės vitaminais. Jie yra pakankamai gerai toleruojami, tačiau, pavyzdžiui, vitaminą C vartojant didelėmis dozėmis per ilgą laiką gali sudaryti inkstų akmenligė, susiformuoti akmenys. B grupės vitaminų perdozavimas dažnai sukelia įvairias alergines reakcijas. 

Kiti vitaminai, tirpūs riebaluose, tokie kaip A, D ar E vitaminai, jie irgi gali būti toksiški, jei jų vartojama per daug. Pavyzdžiui, perdozavus vitamino D, atsiranda hiperkalcemija. Žinoma, kad tai atsitiktų, reikia vartoti labai didelėmis dozėmis, čia jau turi būti vartojama ilgą laiką virš 4 tūkst. veikimo vienetų per parą.

REKLAMA

Labai svarbu žinoti savo būklę ir pagal tai rinktis vitaminus, o tuo klausimu geriausiai patars gydytojas. Pavyzdžiui, nėščioms moterims labai reikia tartis su gydytoju, kokius papildus vertėtų vartoti, nes yra tyrimų, kad, pavyzdžiui, per didelis vitamino A kiekis gali nulemti tam tikrus vaisiaus apsigimus“, – sako gydytoja. 

Pasak gydytojos, sveikam žmogui rekomenduojama vartoti vitaminus tik profilaktinėmis dozėmis trumpą laiką. 

„Tai vitaminų perdozavimų tikrai gali būti, taip pat gali pasitaikyti šalutinių reiškinių, todėl svarbu žiūrėti, ką vartojam ir kiek vartojam. Sveikam žmogui svarbu vartoti papildus profilaktinėmis dozėmis. Nes yra nuomonė, kad jei esame sveiki, valgome visavertį maistą, tuomet vitaminų trūkumo tikrai neturėtų būti. 

REKLAMA

Vitaminų trūkumas gali būti tiriamas tik tuomet, jeigu atsiranda tam tikrų simptomų. Ką išskirčiau, kad Lietuvoje beveik visiems trūksta vitamino D, todėl jo tikrai galima vartoti dažniau. Tačiau visus kitus vitaminus vertėtų vartoti tik kai yra simptomai, kad jų trūksta“, – sako gydytoja. 

Svarbu neperdozuoti ir mikroelementų

Pasak R. Aleknienės, svarbu atsakingai vartoti ir mikroelementus. Pasak jos, jų taip pat galima perdozuoti. 

„Kalbant apie mikroelementus ir mineralus, juos taip pat reikia vartoti atsakingai. Jei žmogus jaučiasi gerai, maitinasi visavertiškai, tuomet papildomai gerti nereikia. 

Tačiau yra daugybė būklių, kai reikia tų mikroelementų. Pavyzdžiui, natris reikalingas, kai sergama įvairiomis kraujospūdžio, širdies ligomis, kalis reikalingas širdies veiklai, magnis reikalingas raumenims ir visam skeletui, todėl reikia jį vartoti sportuojantiems, fizinį darbą dirbantiems žmonėms. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kitiems vartoti tokius papildus be tikslo tikrai nereikėtų. Šių medžiagų tikslinga vartoti tik profilaktinėmis dozėmis kartu su kitomis medžiagomis ir vitaminais. Bet išsirinkti vieną ir tikslingai jį ilgą laiką vartoti tikrai nėra jokio poreikio, nebent, atsižvelgus į tam tikrus negalavimus“, – pažymi gydytoja. 

„Mikroelementais irgi galima apsinuodyti. Pavyzdžiui, kalį dažnai skiriame širdies ligomis sergantiems žmonėms, vartojantiems įvairius kraujo krešumo reguliuojančius vaistus tam, kad būtų palaikoma normali jo koncentracija. 

Jei kalį žmogus vartoja nesekdamas koncentracijos kraujyje, viršyti normą galimybė tikrai yra nemaža. O viršijus kalio normą, atsiranda gyvybei grėsmingi simptomai, būtent susiję su širdies ir kraujagyslių sistema. Todėl be priežiūros ir ilgą laiką vartoti tikrai nereikėtų“, – priduria R. Aleknienė. 

REKLAMA

Mineralinis vanduo – ne toks jau nekaltas

Pasak šeimos gydytojos, lietuvių pamėgtas mineralinėmis medžiagomis prisotintas vanduo nėra toks jau nekaltas. R. Aleknienė sako, kad jos praktikoje pasitaikė atvejis, kai vaikas, ilgą laiką vartojęs mineralinį vandenį, turėjo rimtų sveikatos problemų. 

„Net ir mineralinį vandenį dideliais kiekiais gerti reikėtų vengti, nes, kaip pavyzdys, natris, kurio mineraliniame vandenyje yra daug, jo perdozavus jis gali padidinti kraujo spaudimą, sukelti galvos skausmus. Todėl visur, net ir vartojant mineralinį vandenį, turi būti saikas“, – sako gydytoja. 

„Man net teko artimai susipažinti su atveju praktikoje, kai vaikas, kasdien vartojęs natrio chlorido prisotinto vandens, turėjo nemažų sveikatos problemų. Nuo tokio mineralinio vandens vartojimo vaikas turėjo ir padidėjusį kraujo spaudimą, ir natrio kristalus šlapime, ir galvos skausmą. 

REKLAMA

Tai aš pati asmeniškai šitą gėrimą siūlau tik tada, kai yra liga. Ypač, kai yra įvairūs virškinimo negalavimai, vėmimas, viduriavimas, kuomet netenkama daug skysčių ir mikroelementų. Taip pat tokie vandenys yra labai tinkami sportuojantiems, po pirties“, – priduria gydytoja. 

R. Aleknienė sako, kad pandemijos laikotarpiu labai svarbu palaikyti gerą imuninę sistemą, o tai padaryti padeda aktyvus gyvenimo būdas, laikas gryname ore bei subalansuota mityba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų