REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusu sergančių žmonių artimieji masiškai ieško, kur išsinuomoti deguonies aparatus. Vieni deguonies prašo koronavirusu sergantiems ir dūstantiems tėvams, kiti iš baimės nori šiuos aparatus turėti namuose. Medikai perspėja pacientus neužsiimti savigyda, mat deguonies perteklius taip pat gali pridaryti žalos organizmui. 

Koronavirusu sergančių žmonių artimieji masiškai ieško, kur išsinuomoti deguonies aparatus. Vieni deguonies prašo koronavirusu sergantiems ir dūstantiems tėvams, kiti iš baimės nori šiuos aparatus turėti namuose. Medikai perspėja pacientus neužsiimti savigyda, mat deguonies perteklius taip pat gali pridaryti žalos organizmui. 

REKLAMA

Koronaviruso akivaizdoje žmonės griebiasi šiaudo ir ieško, kaip savo artimiesiems, sergantiems sunkia Covid-19 forma, išnuomoti deguonies aparatą. Prie šių aparatų jau rikiuojasi žmonių eilės. Medicinos prietaisų nuoma ir pardavimu užsiimanti įmonė tvirtina – štai tokie aparatai yra nuomojami tik su gydytojo rekomendacija.

O norinčiųjų atsargai išsinuomoti ir namuose laikyti tokį aparatą daugybė.

„Labai daug kas nori įsigyti iš baimės tam, kad turėtų saugumą namuose, nori išsinuomoti. Tiems, kuriems nelabai reikia, mes pasiūlyti nelabai galime ir nenuomojame, nes laikome tam, kam tikrai reikės“, – sako „Deguonies sistemos“ direktorė Renata Ragaišienė.

REKLAMA
REKLAMA

Išsinuomoti deguonies aparatą pirmą mėnesį kainuoja apie 60 eurų, mat dar papildomai priskaičiuojamas ir deguonies vamzdelis, ir drėkintuvas, kitus mėnesius už nuomą žmonės atseikėja 50 eurų. Tiesa, medikai perspėja pacientus neužsiimti savigyda, mat deguonies perteklius, kaip ir jo stygius, gali pridaryti žalos organizmui.

REKLAMA

Santaros klinikų Pulmonologijos centro vadovas profesorius Edvardas Danila perspėja – deguonies aparatai pacientams skiriami tik su gydytojo žinia. Kitu atveju, žmogus gali nusigydyti.

„Negalima jokiu būdu pačiam sau susigalvoti, įsigyti, atsisukti kiek nori, nes deguonies perteklius žaloja ląsteles, sukelia oksidacinį stresą ir gali, galbūt nustebsite, tokiu pasakymu, padidinti mirčių skaičių“, – pasakoja Pulmonologijos centro vadovas Edvardas Danila.

Vien per lapkričio mėnesį įmonė ,,Deguonies sistemos“ išnuomojo apie šimtą deguonies aparatų ir koronaviruso pacientams, ir tiems, kurie turi lėtinių ligų. Ką tik įmonė gavo 90 aparatų siuntinį iš Jungtinių Amerikos Valstijų, sausį ketina atsigabenti dar vieną partiją. Tiesa, jei aparatus nuomotų visiems norintiems, jų tiesiog neužtektų sunkiems pacientams.

REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausia neužteks tiems, kam tikrai reikia. Tai čia labai gaila tų žmonių, kurie dūsta, tikrai būna kitas ir su ašaromis prašo“, – teigia R. Ragaišienė.

Jau dabar aiškėja – kai kurios įmonės deguonies aparatų nebeturi ir rašo pacientus į eilę.

Jonaviškė Laura savo mamai, kuri serga sunkia Covid-19 forma ir abipusiu plaučių uždegimu jau kuris laikas ieško tokio aparato. Mat medikų žodžiais tariant, Lauros mamos plaučiai po koronaviruso liko kaip rėtis.

„Šiandien perskambinom keturioms įmonėms ir visos pastatė į eilę. Kiek aš dabar suskaičiavau, 40 aparatų trūksta ir labai sunku rasti. Labai tikiuosi, kad žmonės, kurie išsinuomavę aparatus nelaiko dėl to, kad jų prireiks. Žmonės dabar išsigandę laiko, kad gal kažkas susirgs, pablogės“, – kalbėjo Laura.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl koronaviruso pandemijos deguonies koncentratorių trūksta visoje Europoje ir pasaulyje. Medikų sąjūdžio pirmininkė Živilė Gudlevičienė tikina, kad dar per pirmąją koronaviruso bangą šių aparatų buvo apstu, o dabar reikia laukti.

„Tikrai yra tos kompanijos, kurios nuomoja šituos aparatus, aš kadangi tikrai žinau, man pačiai tokio reikėjo, nes turiu slaugomą ligonį, tai įsigyti buvo galima dar pavasarį ir vasarą. Šiandien jau tos įmonės sako, kad mes nebeturime šitų aparatų, turime tik ilgą laukiančiųjų eilę“, – sako medikų sąjūdžio pirmininkė Živilė Gudlevičienė.

Tiesa, žmonės ieško ne tik deguonies aparatų, bet ir pulsoksimetrų, kurie matuoja deguonies koncentraciją kraujyje ir yra rekomenduojami sunkiai sergantiems kronaviruso pacientams.

REKLAMA

Pasak Šeškinės poliklinikos šeimos gydytojos, toks pulsoksimetras yra įduodamas į rankas sunkiems pacientams.

„Mes sunkiems pacientams, jeigu matome, kad iš tikrųjų reikės stebėti ir žiūrėti jų būklę, tai duodame tuos pulsoksimetrus. Jaunesni patys rūpinasi, kaip juos gauti, vyksta į vaistines jų įsigyti“, – pasakoja šeimos gydytoja Rima Račkienė.

Santaros klinikų Pulmonologijos centro vadovas Edvardas Danila įspėja žmones, pulsoksimetro rodmenis pacientai turi vertinti kritiškai ir konsultuotis su medikais. Mat rezultatas gali būti netikslus dėl daugybės priežasčių – netgi nago storumo ar nagų lako, taip pat ir temperatūrų pokyčio.

REKLAMA

„Pats svarbiausias dalykas, ar ranka šalta, ar tuo metu kraujotaka gera, ar negera. Ir tada kraujo įsotinimas deguonimi pagal tą aparatą atrodys daug mažesnis nei faktiškai yra. Todėl tie skaičiai, kuriuos jūs matote, nebūtinai yra blogi“, – teigia E. Danila.

Dažniausiai pulsoksimetrus žmonės perka vyresnio amžiaus tėvams ar artimiesiems.

„Kai tik mes juos pradėjome klientams siūlyti, tikrai visi labai greitai ėmė juos pirkti. Ir dabar turime vos keletą vienetų, todėl kad sunku juos rasti rinkoje“, – kalbėjo „Eurovaistinė“ Komunikacijos vadovė Laura Bielskė.

Pasak medikų, pats tiksliausias deguonies įsotinimo kraujyje tyrimas – tai arterinio kraujo dujų tyrimas. Tik atlikę arterinio kraujo tyrimą, medikai vertina, ar pacientui yra reikalingas papildomas deguonis, ar ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų