REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujieji valdantieji Seime registravo Baudžiamojo ir Administracinio nusižengimo kodeksų pataisas, kuriomis būtų dekriminalizuojamas nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimas – už tai nesodintų į kalėjimą. Jei žmogus pagaunamas su žole ar ją rūko viešoje vietoje, grėstų įspėjimas arba bauda iki 100 eurų.

Naujieji valdantieji Seime registravo Baudžiamojo ir Administracinio nusižengimo kodeksų pataisas, kuriomis būtų dekriminalizuojamas nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimas – už tai nesodintų į kalėjimą. Jei žmogus pagaunamas su žole ar ją rūko viešoje vietoje, grėstų įspėjimas arba bauda iki 100 eurų.

REKLAMA

Tiesa, piktybiniams rūkoriams grėstų ir privalomas gydymas nuo priklausomybės. Jau užsimenama ir apie kitą žingsnį – marichuanos legalizavimą.

19-metis vilnietis iki šiol jaučia pernai įvykusio nemalonaus nuotykio pasekmes. Tuomet jis su draugais nusprendė parūkyti vadinamosios žolės ir per atsitiktinumą pasimaišė policijos pareigūnams.

„Pas mane rado kišenėje į popieriaus lankstinuką suvyniotą 0,3 g tos vadinamosios žolės. Na ką – man uždėjo antrankius, įsodino į mašiną, išvežė, 2 paras laikė. Elgėsi kaip su didžiausiu nusikaltėliu, lyg būčiau apvogęs kažką ar sumušęs. Paleido po tų 2 parų“, – sako 19-metis vilnietis.

REKLAMA
REKLAMA

Jaunuolis dar pusmetį laukė teismo nuosprendžio. Ir iki šiol už, kaip sako, jaunatvišką klaidą neišsimokėjo ir didelės baudos: „Buvo paskelbtas man lygtinumas, gavau 1000 eurų baudą ir dabar moku po 100 eurų į mėnesį.“

REKLAMA

19-mečio istorija – viena iš daugelio. 2017 m. Lietuvoje kriminalizavus nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą – už jį dabar gresia baudžiamoji atsakomybė. Taigi ne tik baudos ir areštas, bet ir nelaisvė iki 2-ejų metų. Skaičiuojama kad per porą metų dvigubai išaugo su narkotikais susijusių bylų skaičius.

„Viename iš Vilniaus rajonų mes su draugais iš tikrųjų nelabai protingai pasielgėme, padarėme klaidą – tiesiog prie prekybos centro nusprendėme parūkyti marihuanos suktinę“, – pasakoja 30-metis vilnietis.

Su nedideliu kiekiu kanapių prieš porą metų įkliuvo ir 30-metis. Jis, kaip ir pirmasis – baudžiamosios atsakomybės išvengė tik dėl šeimos narių laidavimo už jį. Vyras iki šiol negali pamiršti, kad už mažiau nei gramą žolės su juo pareigūnai elgėsi, kaip su pavojingu nusikaltėliu.

REKLAMA
REKLAMA

„Pareigūnai elgėsi pakankamai agresyviai, numovė kelnes. Keli mane buvo apsupę, numovė kelnes ir visi pasišvietę prožektoriumi žiūrėjo ar tose kelnėse nieko neturiu. Į mane nuogą žiūrėjo visi gatvėje. Bet čia mažiausia, ką jie padarė – jie mus visus vadino padugnėmis, mano draugą stipriai prispaudė į automobilį, į galvą kelis kartus sudavė“, – teigia 30-metis vilnietis.

Seime naujieji valdantieji su Laisvės partija priešakyje registravo siūlymą, kuriuo nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimas be tikslo jas platinti būtų išbrauktas iš Baudžiamojo kodekso.

Ir tuo pačiu siūloma papildyti Administracinių nusižengimų kodeksą, numatant bausmes už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimą ar svaiginimąsi jomis viešose vietose: siūloma pažeidėjus įspėti arba skirti baudą iki 100 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„O pakartotinai patekus jau į teisėtvarkos rankas turint nedidelį kiekį – bus siūloma pasikonsultuoti su gydytoju, nukreipiama pas specialistus. Ir jei diagnozuojama, kad žmogus vartoja žalingai arba jau yra priklausomas – tada aišku bus įpareigojimas gydytis“, – kalbėjo Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė.

„Reikia turėti omenyje ne tik žalą vartojimo, smurto, bet ir žalą, kurią gali padaryti baudžiamoji sistema žmonėms, kurie į ją papuola. Ypač jei tai nėra kažkokie užkietėję nusikaltėliai, bet žmonės, kurie suklysta, yra jauni“, – sako Vilniaus universiteto teisininkas Mindaugas Lankauskas.

„Visam gyvenimui uždėta ta juoda dėmė ir kartais nepagalvoji, kai po tavo jauno žmogaus karjerą visą sujaukia“, – pasakoja konservatorius Kazys Starkevičius.

REKLAMA

„Tų istorijų yra labai įvairių. Tiek, pavyzdžiui, tikrai kūrybingi žmonės, kurie nėra nusikaltėliai, net turintys šeimas, yra persekiojami dėl mažo kanapių kiekio, kas tikrai yra neadekvatu. Kurie negali normaliai gyventi dėl to, ilgai tęsiasi ikiteisminiai tyrimai, kas irgi – laisvas, bet ir nelaisvas, nes nežinai kas nutiks“, – pasakoja nevyriausybininkė Milda Arlauskaitė.

Po siūlymais dekriminalizuoti nedidelio kiekio narkotikų turėjimą pasirašė visų valdančiųjų partijų lyderiai.

„Man keista, dabar tiek yra bėdų ir mažiausiai, ko šitam COVID kontekste reikia, dar apie žolę pradėti galvoti“, – teigia laikinasis sveikatos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Opozicijoje dabar esantis Aurelijus Veryga į valdančiųjų siūlymus kol kas žvelgia atsargiai.

„Turi būti pagalvota, kaip nesukurti paskatų žmonėms, kurie dangstysis asmeniniu vartojimu ir platins narkotines medžiagas“, – kalbėjo A. Veryga.

Į valdžią atėję liberalai sako vėliau sieksiantys ir visiško kanapių legalizavimo. Už legalizavimą pasisakantys, jau ne vienus metus kanapių populiarinimo akcijas rengiantys visuomenininkai to labai laukia.

„Vienaip ar kitaip mes šią rinką turime, tik ji yra šešėlinė. Ir mes neapsaugome tų žmonių ir jaunimo, nes tai šešėlis, niekas nekontroliuoja, kas kaip nori – taip ir disponuoja“, – sako „Žaliojo Žiedo Draugijos“ pirmininkas Andrius Ramonas.

O kol kas Lietuvoje legaliai auginti kanapes – tiesa pluoštines – gali tik mūsų ūkininkai. Pluoštui ir maistui. Iš kanapių gaminamos ir arbatos, ir aliejai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų