REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronavirusui ir toliau siaučiant, viešojoje erdvėje atsiranda vis naujų liudijimų apie tai, kokia ši liga yra baisi. Žmonės pasakoja apie ligos sukeltus pojūčius, dalijasi nutikimais dėl sveikatos apsaugos sistemos trikdžių. Kai kurie pasakoja, kad pandemijos metu suprastėjus sveikatai, greitąją išsikviesti gali ir nepavykti. Greitosios pagalbos stotys tokius nesusipratimus planuoja tirti.

Koronavirusui ir toliau siaučiant, viešojoje erdvėje atsiranda vis naujų liudijimų apie tai, kokia ši liga yra baisi. Žmonės pasakoja apie ligos sukeltus pojūčius, dalijasi nutikimais dėl sveikatos apsaugos sistemos trikdžių. Kai kurie pasakoja, kad pandemijos metu suprastėjus sveikatai, greitąją išsikviesti gali ir nepavykti. Greitosios pagalbos stotys tokius nesusipratimus planuoja tirti.

REKLAMA

Vilnietė Oksana papuolė į situaciją, kurią dažnas pavadintų košmaru. Blogai pasijutus mamai, Oksana ją kapstytis iš situacijos turėjo palikti vieną. Vilnietė pati serga Covid-19, yra izoliuota namie, tad važiuoti ir gelbėti mamą jai nebuvo leistina.

Negalėjo padėti

Kaip pati Oksana pasakojo naujienų portalui tv3.lt, prieš porą savaičių stipriai ir staigiai suprastėjo jos mamos sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano mamai 75-eri. Ji labai judri ir aktyvi. Ne tokia močiutė, kuri sėdi ir ligų ieško. Ji apalpo“, – prisiminimais dalijasi Oksana.

REKLAMA

Moteris teigia, kad šiuo metu pati serga ir privalo izoliuotis, todėl nuvažiuoti ir padėti savo mamai negalėjo.

„Mama paskambino man, sako, guliu, nesuprantu, kur čia reikalas. Iškvietėme greitąją“, – prisimena Oksana.

Vilnietė sako, kad atvažiavusi greitosios pagalbos brigada mamai tik pamatavo spaudimą, padarė kardiogramą ir liepė nusiraminti. Tačiau Oksana pasakoja, kad dienoms einant mamai darėsi vis blogiau. Šeima nusprendė greitosios pagalbos telefonu paskambinti darkart.

„Kalbant su mama pastebėjau, kad ji dūsta. <...> Sako, kad miršta, kad jai labai blogai ir kad daugiau nebegali. Mamai greitoji pasakė, kad nepanikuotų, kad gertų raminamuosius, vandenuką ir tuo viskas baigėsi“, – prisimena Oksana.

REKLAMA
REKLAMA

Būklė sunki

Situacija kiek pasikeitė, kai Oksanos mamą aplankė giminaitė. Ji apžiūrėjo senolę ir supratusi, kad jos būklė itin pavojinga, greitajai skambino trečią kartą. Deja, Oksanos giminaitei medikų iškviesti taip pat nepavyko.

„Pasakė, kad jos ne slaugės, kad samdytume žmogų ir tegul mamą penkis kartus per dieną maitina iš šaukštelio. Toks buvo greitosios atsakymas“, – pasakoja vilnietė Oksana.

Oksana praradusi kantrybę tą pačią dieną pati surinko greitosios pagalbos numerį ir iškvietė mamai medikus. Atvažiavusi greitoji senolę kaipmat išvežė į ligoninę. Šiuo metu Oksanos mama guli Santariškėse. Atvykus į ligoninę jai buvo atliktas koronaviruso testas. Jis buvo teigiamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jos būklė sunki, liga apleista. Plaučių uždegimas iš abiejų pusių, prasidėjo kažkoks papildomas uždegimas. <...> Ji guli su deguonies kauke“, – pasakoja Oksana.

Galėjo nesusikalbėti

Vilnietė sako kaltės tik ant greitosios pagalbos darbuotojų nemetanti, mat gali būti, kad situaciją kiek kitaip greitosios pagalbos darbuotojams nupasakojo pati mama.

„Aš susisiekiau su greitąja pagalba, man padėjo išsiaiškinti visą tą situaciją. Aš suprantu, dabar tokia pandemija, kad žmonės labai užimti. Gal mama ne taip paaiškino, gal kažko nepaaiškino ar pasakė, kad tiesiog kosėja. Man ta mergaitė, kuri dirba greitojoje pagalboje, pasakė, kad, jei žmogus sako, kad tiesiog kosėja, jie nevažiuoja“, – sako Oksana.

REKLAMA

Tačiau moteris nesupranta, kaip senyvo amžiaus žmogui kviečiantis greitąją, pagalba gali nevažiuoti.

„Aš nežinau jų tvarkos, bet tikriausiai kai skambina tokio amžiaus žmonės ir sako, jog apalpo, jie iškart matuoja spaudimą. Jeigu aš būčiau su ja nekalbėjus, aš būčiau galvojus, kad tikrai jai viskas gerai. Bet, iš tikrųjų, ji mirštanti skambino ir prašė pagalbos. <...> Man tikrai labai pikta. Kadangi vyksta tokia pandemija, tai atvažiuokit, pažiūrėkit, kaip jai yra iš tikrųjų“, – išgyvenimais dalijasi Oksana.

Kreipėsi į administraciją

Moteris sako norinti išsiaiškinti visą situaciją ir dėl jos kreipėsi į greitosios medicinos pagalbos stotį su prašymu išgirsti mamos skambučius.

REKLAMA

„Aš labai noriu išgirsti tuos įrašus, kaip ji paskambinusi kalbėjo. Brolis sako, kad gal ji išvis neskambino. Gal ji tik sako, kad paskambino. Nors aš jos paklausiau ir ji sakė, kad tikrai skambino“, – pasakoja Oksana.

Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotis sako, kad panašų skundą gavo.

„Viešojoje įstaigoje Greitosios medicinos pagalbos stotyje 2020 m. spalio 22 d. buvo gautas gyventojų pareiškimas dėl atvejo, kuris gali būti panašus į Jūsų aprašytą. Šiuo metu vyksta pareiškimo tyrimas. Su jo rezultatais bus supažindinti pareiškėjai. Teikti informaciją apie pacientą tretiesiems asmenims galime tik pacientui ar jo atstovui leidus raštu“, – rašoma Greitosios medicinos pagalbos stoties pateiktame atsakyme naujienų portalui tv3.lt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SAM rekomendacijos

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad viešose uždarose vietose, nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimas yra privalomas. Karantinuojamose savivaldybėse kaukes dėvėti privaloma ir lauke. Kaukes dėvėti turi vyresni nei 6 m. amžiaus žmonės.

Veido kaukes būtina užsidėti taip, kad jos pilnai dengtų burną ir nosį. Dėvint kaukę svarbu neliesti jos rankomis, o ją palietus ar nusiėmus, būtina nusiplauti rankas. Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudojus – išmesti.  Įspėjame, jog už šių taisyklių pažeidimą asmenys gali būti traukiami į administracinę atsakomybę, o skiriama bauda gali siekti nuo 500 iki 1000 eurų

REKLAMA

Gyventojai raginami kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu, naudoti dezinfekavimo priemones, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo. Labai svarbu rūpintis aplinkos higiena, dažnai vėdinti patalpas, kasdien valyti naudojamus paviršius tiek gyvenamojoje, tiek darbo vietoje.

Pasireiškus ūminiams viršutinių kvėpavimo takų infekcijos požymiams, būtina likti namuose bei konsultuotis Karštąja koronaviruso linija (tel. 1808), arba susisiekti konsultacijai su savo šeimos gydytoju. Lankantis parduotuvėse, vaistinėse, turguose, kitose viešose atvirose ir uždarose vietose patartina laikytis saugaus, ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių. 

REKLAMA

Po artimo sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 liga, izoliacija būtina namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje 14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos. Izoliavimosi taisyklių privaloma griežtai laikytis visą izoliavimosi laikotarpį.  Būnant viešose vietose raginama vengti tiesioginio kontakto su žmonėmis, su kuriais įprastai nebendraujama, taip pat, jei įmanoma, rekomenduojama vengti masinių susibūrimų. Prioritetą patariama skirti veikloms atvirose erdvėse.

Organizuojant didelę asmeninę šventę, esant galimybei, rekomenduojama ją nukelti. Kitu atveju, patariama apriboti dalyvių skaičių, užtikrinti, kad dalyvaujantiems asmenims nėra pasireiškusių kvėpavimo takų infekcijos požymių. Šventės dalyvių prašoma laikytis kosėjimo bei čiaudėjimo etiketo, rankų higienos bei saugaus atstumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keliautojams rekomenduojama atidėti nebūtinas vietines bei tarptautines keliones. Rengiantis kelionei, patariama įvertinti COVID-19 ligos epideminę situaciją konkrečioje šalyje, kelionės būtinybę bei galimo karantino (izoliacijos) riziką grįžus į Lietuvą. Kelionės metu raginama vengti kontakto su sergančiais asmenimis, laikytis higienos, vartoti saugų maistą ir vandenį.

Sergantieji lėtinėmis ligomis ir vyresni nei 65 metų žmonės yra labiausiai pažeidžiama gyventojų grupė, turinti didelę sunkių komplikacijų riziką užsikrėtus koronavirusu. Šių gyventojų grupių asmenims  rekomenduojama užtikrinti kuo mažesnį kontaktą su kitais asmenimis, vengti masinio susibūrimo vietų, rūpintis higiena, jei įmanoma, pasinaudoti paslaugomis, kurios teikiamos nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Koronaviruso skaičiai šalyje kasdien auga šimtais. Dalyje Lietuvos savivaldybių yra įvestas karantinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų