REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelis lietuvių svajoja anksčiau ar vėliau nusipirkti nuosavą butą. Tačiau iš anksto nepagalvojęs arba pataupęs ne vienas greitai susiduria su problema: kur statyti automobilį? Priklausomai nuo mikrorajono, automobilio stovėjimo vietų kainos bent jau Vilniuje svyruoja nuo 4 iki 35 tūkst. eurų. Ne ką mažiau ilgainiui atsieitų ir vietos nuoma.

Daugelis lietuvių svajoja anksčiau ar vėliau nusipirkti nuosavą butą. Tačiau iš anksto nepagalvojęs arba pataupęs ne vienas greitai susiduria su problema: kur statyti automobilį? Priklausomai nuo mikrorajono, automobilio stovėjimo vietų kainos bent jau Vilniuje svyruoja nuo 4 iki 35 tūkst. eurų. Ne ką mažiau ilgainiui atsieitų ir vietos nuoma.

REKLAMA

Daug ginčių dėl stovėjimo vietų kyla sostinės Perkūnkiemio ir daugelyje kitų mikrorajonuose.

Gyventojai socialiniame tinkle „Facebook“ ne kartą piktinosi, kad vieni perka arba nuomojasi vietas automobiliui, o kiti nemokamai stato prie pat laiptinių durų.

Viena gyventoja retoriškai klausė:

„Gal kas žino, kaip įsigyti parkavimo vietą prie pat laiptinės durų? Gal patirtimi pasidalins automobilio savininkas, kurio automobilis stovėjo prie pat namo durų? Nes pavyzdžiui, aš vietą pirkau, kiti moka pinigus už nuomą, bet vis atsiranda gudresnių, kurie stato ne tik prie durų, bet dar ir nemokamai!“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ne visi pritarė moters pasipiktinimui. Anot kitų gyventojų, dažnai vieno buto gyventojai turi keletą automobilių, iš viso 2, 3 ar net 4. Tad nėra iš ko visiems nupirkti ar išnuomoti po stovėjimo vietą.

REKLAMA

O įrašas, socialiniame tinkle, kuriame Perkūnkiemio gyventojai ieško arba siūlo nuomoti ar parduoti stovėjimo vietas sulaukia daugiausia aktyvumo.

Dažnai gyventojams nesvarbu, ar tenka stovėjimo vietą nusipirkti ar išsinuomoti. Taip pat dažnam nebūtina ją įsigyti ir prie pat savo namo. Neretai tai ir neįmanoma, nes paklausa beveik didesnė už pasiūlą.

Šiame mikrorajone nusipirkti stovėjimo vietą atsieitų apie nuo 6,5 tūkst. iki 8 tūkst. eurų. O išsinuomoti nuo 25 iki 50 eurų per mėnesį. Taigi per dešimt metų tokia nuoma atsieitų nuo 3 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Problema kyla iš noro sutaupyti

Nekilnojamo turto (NT) brokeris Ignas Zabarauskas teigė, kad stovėjimo vietų įsigijimo praktika priklauso nuo to, koks būstas yra perkamas. Ar tai yra ekonominės, vidutinės ar prabangios klasės būstas.

„Pavyzdžiui, Perkūnkiemyje daugiausiai parduodama ekonominės klasės būtų. O pirkėjai skaičiuoja kiekvieną tūkstantį. Dažnai jie neturi papildomų pinigų dar ir automobilio stovėjimo vietai, todėl jos paprasčiausiai atsisako.

Tačiau dažniausiai jau po pusmečio problema išlenda. Gyventojai tiesiog pavargsta vaikščioti ir ieškoti vietų, kuriose galėtų palikti automobilius. Dažnai tenka naudotis ir nelegaliomis stovėjimo vietomis. Pavyzdžiui, automobilius palikti ant žolės“, – pastebėjo specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tik susidūrę su problemomis, galbūt ir baudomis, palikus automobilį neleistinoje vietoje, gyventojai ima galvoti apie stovėjimo vietos pirkimą arba nuomą.

„Tačiau dažniausiai nusipirkti galimybės jau nebebūna, nes stovėjimo vietos jau būna išparduotos, tada tenka nuomotis. Ir dažnai po savo namu ar savo kieme stovėjimo vietą rasti sunku, tad tenka nuomotis kiemuose, kurie įsikūrę jau šiek tiek toliau“, – teigė. I. Zabarauskas.

Jis pastebėjo, kad Perkūnkiemyje ši problema tokia opi, kad buvo įkurtos mokamos automobilių stovėjimo aikštelės, kuriose gyventojai gali išsinuomoti automobilio stovėjimo vietą.

NT ekspertas ir įmonės „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius pastebėjo dar vieną priežastį, dėl kurios trūksta aikštelėse stovėjimo vietų.

REKLAMA

„Statant naujus projektus, pagal Statybos techninį reglamentą užtenka įrengti vieną automobilių stovėjimo vietą vienam butui, o centrinėje dalyje normatyvas yra dar mažesnis, siekiant mažinti automobilių kiekius ir skatinti naudotis viešuoju transportu.

Tačiau lietuviai vis dar yra įpratę visur važinėti nuosavu transportu ir dažnu atveju šeimos turi daugiau nei 1 automobilį. Tad natūralu, kad susidaro automobilių perteklius“, – sakė NT ekspertas.

Kiek kainuoja įsigyti stovėjimo vietą?

Portalas tv3.lt patikrino, kiek brangiausiai ir pigiausiai kainuoja įsigyti stovėjimo vietą Vilniuje.

Štai brangiausiai už stovėjimo vietą tektų pakloti senamiestyje. Čia Bokšto g. 16 kvadratinių metrų stovėjimo vieta, esanti požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje kainuoja 35 tūkst. eurų.

REKLAMA

Požeminėje aikštelėje yra įrengta ventiliacijos, CO ištraukimo ir priešgaisrinės sistemos, stebėjimo kameros, modernus apšvietimas, numerių nuskaitymas, pultelis ir vartų atidarymas mobiliu skambučiu.

Lazdynuose, Kazimiero Jelskio g. automobilio vieta požeminėje aikštelėje kainuoja 25 tūkst., Žvėryne, Danielių g. – 22 tūkst., Pašilaičiuose, Eitminų g. 21 tūkst. eurų.

Pigiausiai stovėjimo vietą galima įsigyti už 3,9 tūkst. eurų. Ši yra požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje, kuri įrengta Pilaitėje, Priegliaus g. Fabijoniškėse, Salomėjos Neries g. esančioje daugiaaukštėje aikštelėje, stovėjimo vieta kainuoja 4 tūkst. eurų. Bajoruose, Bajorų kel. esanti stovėjimo vieta antžeminėje aikštelėje kainuoja 4,1 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų