REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nutekėję slapti Jungtinių Valstijų vyriausybės dokumentai atskleidžia, kaip „JPMorgan Chase“, HSBC ir kiti pasauliniai finansų sektoriaus milžinai prisidėjo prie milžiniškų neaiškios kilmės pinigų kiekių judėjimo, pasitarnaudami korumpuotiems politikams ir nusikaltėliams.

Nutekėję slapti Jungtinių Valstijų vyriausybės dokumentai atskleidžia, kaip „JPMorgan Chase“, HSBC ir kiti pasauliniai finansų sektoriaus milžinai prisidėjo prie milžiniškų neaiškios kilmės pinigų kiekių judėjimo, pasitarnaudami korumpuotiems politikams ir nusikaltėliams.

REKLAMA

Dokumentai rodo, kad penki pasaulinio kalibro bankai – „JP Morgan“, HSBC, „Standard Chartered Bank“, „Deutche Bank“ ir „Bank of New York Mellon“ – pelnėsi iš abejotinos kilmės pinigų srautų net po to, kai buvo nubausti už nepakankamą prevencijos priemonių efektyvumą.

Tarptautinis žurnalistinis tyrimas, kurį koordinuoja tiriamosios žurnalistikos centras „International Consortium of Investigative Journalists“ (ICIJ) atskleidžia tarptautinės bankininkystės spragas iki šiol neregėtu mastu. Duomenis, kurių pagrindu atliktas tyrimas, gavo „BuzzFeed News“.

Šie duomenys – tai daugiau nei 2100 pranešimų apie įtartinas finansines operacijas, kuriuos bankai ir kitos finansų sektoriaus įstaigos pateikė JAV Iždo departamento Finansinių nusikaltimų tyrimo tinklui (FinCEN) – pagrindinei JAV pinigų plovimo prevencijos institucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Nutekėję dokumentai apima milžiniškus pinigų kiekius: 1999-2017 m. vykusias finansines operacijas, kurių bendra vertė siekia apie 2 trilijonus dolerių. Ir tai yra tik maža dalelė abejotinos kilmės pinigų srauto, besisukančio pasauliniame finansų sektoriuje.

REKLAMA

Tarptautiniame tyrime #FinCENFiles dalyvauja daugiau nei 400 žurnalistų iš viso pasaulio, atstovaujančių 110 žiniasklaidos priemonių. „Siena“ – vienintelis #FinCENFiles partneris Lietuvoje.

#FinCENFiles pradedame publikuodami didžiausius tarptautinius tyrimus, atliktus nutekėjusių duomenų pagrindu. Pirmos lietuviškos #FinCENFiles istorijos bus publikuotos pirmadienį.

Globalios aferos pėdsakai – globaliame banke

Jho Low – pasaulinio garso finansų sektoriaus veikėjas. Keliose valstybėse ieškomas verslininkas laikomas pagrindiniu didelio masto aferos Malaizijoje organizatoriumi. Šios aferos metu iš Malaizijos ekonominės plėtros fondo – „1 Malaysia Develpment Berhad“ arba tiesiog 1MDB – pasisavinta apie 4,5 mlrd. JAV dolerių. 1MDB skandalas tituluojamas didžiausia finansine afera pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

J.Low garsėjo triukšmingais vakarėliais su Paris Hilton, Leonardo DiCaprio ir kitomis įžymybėmis. Verslininkas, leidęs sau už butelį šampano sumokėti 2 mln. eurų, žiniasklaidos pranešimuose apie 1MDB skandalą figūruoti pradėjo 2015 m. pradžioje. Šiuo metu jis yra ieškomas JAV, Malaizijos ir Singapūro tarnybų.

Nutekėję dokumentai rodo, kad apie 1,2 mlrd. dolerių, susijusių su J.Low, 2013-2016 m. keliavo per „JPMorgan Chase“ – didžiausią JAV banką.

„Bosų bosas“

Dar viena milijardinė suma, prasisukusi per „JPMorgan“ infrastruktūrą, siejama su vienu ieškomiausių nusikaltėlių pasaulyje.

Semionas Mogilevičius, pravarde „Bosų bosas“, 2009 m. buvo įtrauktas į dešimties ieškomiausių pasaulio nusikaltėlių sąrašą, sudaromą JAV Federatinio tyrimų biuro (FTB). Anot FTB, „Bosų boso“ nusikalstamas tinklas užsiėmė ginklų ir narkotikų kontrabanda, turto prievartavimu ir teikė samdomų žudikų paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Mogilevičiaus pavarde pinigų plovimo prevencijos specialistai susidomėjo pamatę, kad „JPMorgan“ paslaugomis naudojasi kompanija „ABSI Securities“, siejama su „Bosų bosu“.

„ABSI Securities“ per „JPMorgan“ 2010-2015 m. persiuntė daugiau nei milijardą dolerių. Tiek per tiesiogiai šiame banke buvusią sąskaitą, uždarytą 2013 m., tiek per korespondentines sąskaitas, atidarytas užsienio bankų reikmėms.

Pinigų plovimo prevencijos pareigūnai apie „ABSI Securities“ ryšius su S.Mogilevičiumi sužinojo aptikę Rusijos žurnalistų publikuotą tyrimą. Remiantis šia informacija, pradėta informacijos apie „ABSI Securities“ patikra, mėginant nustatyti, kas yra realus šio verslo savininkas ir kokia šios įmonės paskirtis. „ABSI Securities“ savininko bankui nustatyti nepavyko.

REKLAMA

Susisiekti su S.Mogilevičiumi žurnalistams nepavyko. „Bosų bosu“ tituluojamas veikėjas, anot FTB, laisvai ir nevaržomai gyvena Maskvoje.

S.Mogilevičius yra teigęs, kad jokiai nusikalstamai grupuotei nepriklauso ir nevadovauja.  

Pranešimai post factum

Nutekėję dokumentai išsamiai parodo, kaip veikia pinigų plovimo prevencija didžiuosiuose bankuose. Prevencijos pareigūnai, bandydami nustatyti, kas stovi už milijoninių operacijų, dažnai naudojasi tokiais paprastais įrankiais kaip paieška per „Google“.

Rezultatas – bankai apie įtartinas operacijas dažnai praneša tik po to, kai sandoris ar jo dalyvis aprašomas žiniasklaidoje arba tampa teisėsaugos tyrimo dalimi. Pinigai tokiais atvejais jau seniai būna palikę sąskaitas bankuose, kurie praneša apie įtartinas operacijas.

REKLAMA

ICIJ ir „BuzzFeed News“ kalbino keliolika buvusių HSBC pinigų plovimo prevencijos pareigūnų. Kai kurie sakė, kad bankas jiems nesuteikė pakankamai laiko atidesnei pinigų srautų analizei, o už Jungtinių Valstijų ribų esantys banko padaliniai ignoruodavo užklausas apie klientus ar operacijas.

„Jie sakydavo: „Žinoma, atsakysime jums“. Bet niekada neatsakydavo“, sako Alexis Grullon, buvusi banko prevencijos specialistė, dirbusi Niujorke 2012-2014 m.

Buvę „Standard Chartered“ banko darbuotojai tvirtina, kad jų prieštaravimai dėl įtartinų operacijų buvo ignoruojami. Toks šešėlis bankui mestas pernai Niujorko teismui pateiktame ieškinyje. Du buvę darbuotojai teigia praradę aukštas pareigas banke po to, kai paaiškėjo, kad jie talkina FTB tyrime dėl finansinių operacijų, susijusių su Irano, Libijos, Sudano ir Mianmaro subjektais.

Bankas teismui tvirtino, jog buvusių darbuotojų kaltinimai yra nepagrįsti.

Visą ICIJ tyrimą (anglų k.) skaitykite čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų